Feza Gürsey Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Türk fizikçi ve matematikçi Feza Gürsey ait 1 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Feza Gürsey kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Feza Gürsey mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Feza Gürsey
  • Adı: Feza Gürsey
  • Doğum: 7 Nisan 1921
  • Ölüm: 13 Nisan 1992
  • Mesleği: Türk fizikçi ve matematikçi
Feza Gürsey Kimdir Sayfası

Bu sayfada Feza Gürsey hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Feza Gürsey sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Feza Gürsey, Türk matematikçi ve fizikçi.

20. yüzyılın önde gelen teorik fizikçilerinden biri olarak kabul edilir ve kuantum alan teorisi, matematiksel fizik ve yerçekimi gibi alanlarda önemli katkılarda bulunmuştur.

Feza Gürsey, İstanbul Üniversitesi'nde matematik ve fizik okudu. 1949 yılında teorik fizik dalında doktorasını tamamladı. Daha sonra birçok üniversitede ders verdi ve araştırmalar yürüttü. 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nün başkanı oldu. Aynı zamanda Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü gibi ünlü üniversitelerde dersler verdi.

Feza Gürsey, kuantum alan teorisi, grup teorisi ve matematiksel fizik alanlarında birçok önemli makale yazdı. En ünlü katkılarından biri, birçok parçacıklı kuantum sistemleri için simetri gruplarının kullanımı üzerine olan çalışmasıdır. Bu alanda Feza Gürsey, "Gürsey-Kaç Modeli" olarak bilinen özel bir matematiksel modele de katkıda bulunmuştur.

Feza Gürsey ayrıca Türk matematik ve fizik topluluklarına öncülük etmiştir. Türkiye'nin ilk atom enerjisi konferansının düzenlenmesine öncülük etti ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun kuruluşunda önemli bir rol oynadı. Feza Gürsey, 1992 yılında öldü, ancak çalışmaları ve katkıları hala matematiksel ve fiziksel araştırmalarda kullanılmaktadır.

Feza Gürsey'in ödülleri
1969 - TÜBİTAK Bilim Ödülü
1977 - S. Glashow ile birlikte J.R. Oppenheimer Ödülü ; R. Griffiths ile Doğa *Bilimlerinde A. Cressey Morrison Ödülü
1979 - Einstein Madalyası
1981 - College de France’da konuk profesör ve College de France Madalyası
1984 - İtalya Cumhurbaşkanı'nın Commendatore Nişanı
1986 - Roma'da Konuk Profesörlük ödülü
1989 - Türk Amerikan Bilimcileri ve Mühendisleri Derneğinin Seςkin Bilimci Ödülü
1990 - Galatasaray Vakfı Madalyası

Feza Gürsey Sözleri 1 Adet

Aşağıdaki Feza Gürsey sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Feza Gürsey sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Ben, seni tavsiye edebilir miyim diye düşünmüyorum, tam tersi, Princeton Enstitüsü'nü sana tavsiye edebilir miyim diye düşünüyorum. (W. Pauli'nin Feza Gürsey'a gönderdiği mektup)

Yorumlar 5 Adet

Perihan

Yok

İyi olmuş

Perihan

Esma

😶

Perihan

Esma

iyi

Perihan

Sema

Çok kötü

Perihan

gizem

mükemmel bir sayfa

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste