Yaşar Kemal Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı Yaşar Kemal ait 41 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Yaşar Kemal kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Yaşar Kemal mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Yaşar Kemal
  • Adı: Yaşar Kemal
  • Doğum: 6 Ekim 1923
  • Ölüm: 28 Şubat 2015
  • Mesleği: Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı
Yaşar Kemal Kimdir Sayfası

Bu sayfada Yaşar Kemal hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Yaşar Kemal sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli, 1923; Hemite, Osmaniye - ö. 28 Şubat 2015), Küɾt kökenli Tüɾk ɾomancı, senaɾyo ve öykü yazaɾı. Tüɾk edebiyatının en önde gelen yazaɾlaɾından biɾidiɾ. İlk öykü kitabı Saɾı Sıcak'ta da yeɾ alan Bebek öyküsü ile ilk ɾomanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaρlarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

Yaşar Kemal pek çok yaρıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede vefat etmiştir.

Yaşar Kemal pek çok yaρıtında Anadolu'nun efsane ve masallaɾından yaɾaɾlanmıştıɾ. PEN Yazaɾlaɾ Deɾneği üyesidiɾ. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösteɾilen ilk Tüɾk yazaɾdıɾ.

Yaşar Kemal, Nigâɾ Hanım ile ςiftςi Sadık Efendi'nin oğlu olaɾak aslen Van-Eɾciş yolu üzeɾinde ve Van Gölü'ne yakın Muɾadiye ilçesine bağlı Eɾnis (bugün Ünseli) köyünden olan biɾ aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göɾe biɾ Tüɾkmen köyünde tek Küɾt ailenin çocuğu olaɾak doğup büyüyen Yaşaɾ Kemal, evde sadece Küɾtçe köyde ise Tüɾkçe konuşuɾdu. sozkimin.com Ailesi, Biɾinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yeɾleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldüɾülüşüne tanık oldu. Oɾta okul döneminde çeşitli işleɾde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üɾetme Çiftliği'nde ıɾgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaρlığında memuɾluk (1942), Ziɾai Mücadele'de ıɾgatbaşlığı, daha sonɾa Кadiɾli'nin Bahçe köyünde öğɾetmen vekilliği (1941-42), pamuk taɾlalaɾında, batozlaɾda ıɾgatlık, tɾaktöɾ süɾücülüğü, çeltik taɾlalaɾında kontɾolöɾlük yaρtı.



1978 yılındaki yaρtığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti. İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi:

"Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Кadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum."

Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı. 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Кayseri'de askerlik yaρarken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı.

Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi.

1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın iςinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Кadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Кaramüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi. Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaρtı.

Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan eseri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi.
kaynak: wiki

Yaşar Kemal Sözleri 41 Adet

Aşağıdaki Yaşar Kemal sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Yaşar Kemal sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

İnsanları sözleriyle değil, hareketleriyle ölç! Ondan sonra da arkadaş olabileceğin insanı seç. İpin ucunu bir verirsen ellerine yandığın günün resmidir.

İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, işte oraya değmemeli.

Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmadı da içine gömüldü müydü, sonu felakettir.

İnsan bir kere birine geç kalır ve bir daha hiç kimse için acele etmez.

Demir olsam çürürdüm, toprak oldum da dayandım.

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barıştır.

Dağın öte yüzü güneşe bakıyormuş çocuklar de hadi davranın, güneşle sohbetimiz var, geç kalmayalım.

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.

Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir.

Gözleri kocaman çocuklar için değer. Mücadeleye değer. Bir hayat pahasına da olsa; değer.

İnsan, düşleri öldüğü gün ölür.

Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir.

Hayat, umutsuzlukdan umut yaratmaktır.

Zulmün artsın ki çabuk zeval bulasın. Anadoluda zalimler için böyle derler.

O insana güvenmeyen, bu insana güvenmeyen, her insanda bir kötülük gören, insanı insan saymayan insan değil piçtir yavrum.

O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler ve cekip gittiler.

Yalnız duyan yaşar sözü derlerki doğrudur; ?Yalnız duyan çeker?derim en doğru söz budur...

Günün birinde İstanbul?un tarihi yazılırsa, kuş satıcılarından mutlaka bahsedilmesi gerekir, onlar olmadan İstanbul?un tarihi çok yavan olur.

Dünya onbinlerce çiçekli bir kültür bahçesidir; her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile, tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur.

Karanlığı yığıyor yığıyor yığıyor...
Ama böyle kurşun geçmez bir karanlıklar yığıyor..
arkasından birdenbire bir ışık patlatıyor Dostoyevski.

Düşünmek, en küçük anlamda, var olmak demektir.

İnsan, evrende gövdesi kadar değil, Yüreği kadar yer kaplar...

Demir olsam çürürdüm , toprak oldum da dayandım.

Belki kuşlar çok derin, eski bir içgüdüyle buraya, o zaman kesilmiş olacak olan şu ulu çınarın üstüne, göğüne uğrayacaklar, bir an duraklayıp bir şeyler arayacak, bir şeyleri anımsamaya çalışacak, beton yığını evlerin üstünde küme küme dolaşacak, konacak bir yer bulamayıp bir uzak keder gibi başlarını alıp çekip gidecekler.

İnsan çürümedikçe şiir çürümez.

İnsanlarla oynamamalı.
Bir yerleri var, bir ince yerleri,
İşte oraya değmemeli...

Eğer bir insanda azıcık insanlık varsa yalan söylemez. Dedikodu yapmaz. Dedikoduyla bir insanı vurmak, küçültmek insanlıktan çıkmış, bozulmuş, çürümüş, elinden hiçbir şey gelmeyen, elinden hiçbir şey gelmediğini kabul edecek kadar düşkünlemiş bir insanın karıdır. Bu duruma gelmiş bir insanı karşına almak onun durumuna düşmek olur.

Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır. Bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır...

'O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna insanın piçine kaldık.

Şu insanlar, şu dünyada var oldukça her şeye akıl erdirecekler, kartalın uçuşuna, karıncanın yuvasına, ayın, günün doğuşuna, batışına, ölüme, kalıma, her şeye akıl sır erdirecekler. Karanlığa ışığa, her şeye, her şeye akıl erdirecekler, tek insanoğluna güçleri yetmeyecek. Onun sırrına ulaşamayacaklar.

İnsan bir kere birine geç kalır, ve bir daha hiç kimse için acele etmez.

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.

Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane.

Görüş sahası ne kadar dar olursa olsun, insan muhayyilesi geniştir. Değirmenoluk köyünden başka hiçbir yere çıkmamış bir insanın bile geniş bir hayal dünyası mevcuttur. Yıldızların ötelerine kadar uzanabilir. Hiçbir yer bulamazsa Kafdağının arkasına kadar gider. O da olmazsa, düşlerinde yaşadığı yer başkalaşır. Cennetleşir. Şimdi, şu anda düşler veryansın ediyordur uykuların altında. Şu fıkara, şu kahırlı Değirmenoluk köyünde, değişmiş dünyalar yaşanıyordur.

Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmayıpta içine gömüldü müydü, sonu felakettir.

Çekemeyenlere bakma, fikirler hep ayrı olur. Hiç bir aşkı sözle yıkma, söz yarası ağır olur.

Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım.

Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir.

Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane.

Gerillanın adını terörist koyduk. Bundan da bir umut bekledik. Sözcükler her zaman, her koşulda değişebilir ve bir gün ise yaramaz olur.. Kendi halkıyla savaşan bir ülke olduk.. Ey milliyetçi ırkçılarımız, dünyada bir tane dostumuz varsa, o da ırak kürtleridir.. Bir insana, bir halka ne yaparsanız yapın, ama onuruyla oynamayın. Bu benim gençliğimden bu yana dilimde pelesenk ettiğim bir sözümdür. Bizim yöneticiler bunun tersini yaptılar. Halka etmediklerini bırakmadılar. Yüreğim yanıyor bunları söylerken, ben bir yazarıyım çünkü bu halkın.

İnsan bir kere birine geç kalır ve bir daha hiç kimse için acele etmez.

Yorumlar 56 Adet

Perihan

scc.adem

[34429] numaralı söz için:
Bu söz hangi kitabında geçiyor?

Perihan

Yücel

Allah rahmet eylesin:(

Perihan

Melek

Mekanı Cennet Olsun. Yüreği iyilikle dolu bir yazarımızdı. Güzel insana selam olsun.

Perihan

Asira

Büyük insan güzel adam.. Yattığın yer nur olsun

Perihan

Eylem

Kimi insanlar icin ölmek yok olmak değildir.Tam tersine yüreklerde yasatilip, unutulmamaktir.kendiside buna layıktır.Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Perihan

Lutfu

Allah rahmet etsin, o bir efsaneydi...

Perihan

Muharrem

O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler Hemserin olmaktan kıvanç duyuyorum.

Perihan

kübra

on numara insandı allah rahmet eylesin :((

Perihan

beril atahan

ALLAH rahmet eylesin mekanın cennet olsun

Perihan

şiir

Bir daha senin gibi bi yazar gelmeyecek bu dünyaya

Perihan

adem

Mekanın cennet olsun koca yürekli güzel insan

Perihan

yusuf

Mekanın cenet olsun

Perihan

Mahmut deniz

Yiğit ölür nam kalır yaşar baba allah sana rahmet eylesin

Perihan

KAAN

allah rahmet eylesin mekanın cennet olsun

Perihan

Mustafa

Mekanın cennet olsun üstad.

Perihan

baran

Seni.unutmadik. unuturmayacagiz yasar kemall

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste