Bu sayfada Türk senarist, şair ve romancı Vedat Türkali ait 18 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Vedat Türkali kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Vedat Türkali mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Vedat Türkali hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Vedat Türkali sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Vedat Tüɾkali (d. 13 Mayıs 1919, Samsun - ö. 29 Ağustos 2016; Yalova), Tüɾk senaɾist, şaiɾ ve ɾomancı.
Samsun Lisesi'nde okuduktan sonɾa 1942 yılında İstanbul Üniveɾsitesi Edebiyat Fakültesi Tüɾk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştuɾ. Aynı yıl eşi Meɾih Piɾhasan'la evlenmiştiɾ.
Maltepe Askeɾi Lisesi ve Kuleli Askeɾi Lisesi'nde edebiyat öğɾetmenliği yaptıktan sonɾa 1951'de siyasi eylemleɾi sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olaɾak seɾbest kalmıştıɾ.
Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'te yönetmenliği denemiştir. sozkimin.com
Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır.
Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP'dan aday olarak aktif siyasete atılmıştır.
Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir. Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Vedat Türkali, 29 Ağustos 2016 Pazartesi günü saat 06.00'da Yalova'da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Türkali, Cumhuriyet tarihinde bir ςok olaya şahitlik etmişti. Bir süredir Yalova'da tedavi gördüğü bir hastanede 97 yaşında yaşamını yitirmiştir.
kaynak: wiki
Ödülleri
1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Senaryo Ödülü, Karanlıkta Uyananlar
1970, TRT Oyun Ödülü (Dallar Yeşil Olmalı)
1974, Milliyet Yayınları Roman Yarışması Birincilik Ödülü
1976, Orhan Kemal Roman Armağanı
2016, Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü
Başlıca eserleri
Bir Gün Tek Başına (roman, 1974)
Eski Şiirler, Yeni Türküler (şiirler, 1979)
Üç Film Birden (senaryolar, 1979)
Mavi Karanlık (roman, 1983)
Eski Filmler (senaryolar, 1984)
Bu Gemi Nereye (yazılar, anılar, 1985)
Dallar Yeşil Olmalı (oyun, 1985)
Tek Kişilik Ölüm (roman, 1989)
Özgürlük İçin Kürt Yazıları (yazılar, 1996)
Güven (roman, 1999)
Komünist (anı, 2001)
Yeşilçam Dedikleri Türkiye (roman, 2001)
Bu Ölü Kalkacak (oyun, 2002)
Dallar Yeşil Olmalı (oyun, 2002)
Kayıp Romanlar (roman, 2004)
Yalancı Tanıklar Kahvesi (roman, 2009)
Bitti Bitti Bitmedi (roman, 2014)
Aşağıdaki Vedat Türkali sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Vedat Türkali sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Sadece okumaya yarıyorsa kitaptan iyi afyon yok!
Düşündüğünü söylemeye korkmaya başladı mı kişi, düşünmekten de korkmaya başlar.
En güzel dünya çocuklarla delilerin dünyası! Kural kaygısından arınmadıkça ortada olanı yineler durarsın.
Düşündüğünü söylemekten korkmaya başladı mı kişi, Düşünmekten de korkmaya başlar.
Yeryüzünde yalnız olmadığını bilmek, yok edilmeyen paylaşma güdüsüyle yakınlık duyduklarımıza çağrı çıkarmaktır roman yazmak.
Tek bir günün sırası gelsin diye yaşam boyu bekliyoruz.
Hep hüsran, hep hüsran... Hiç mutlu son göremeyecek miyiz?
Bazen öyle diplomalı insanlar görüyorum ki, içimden bu kadar cehalet ancak eğitimle mümkündür.
Böyleydi; içinde bir ağırlık duydu mu kendi adına kızardı en çok. Ne güzel adlar var dünyada.
Biriyle konuşup bölüşmedin mi, en güzel anılar boynu bükük öksüz çocuklar gibi kalıyor.
Çıraydım, tutuşturdun beni, ağulu bir solukta üfleyip söndürdün şimdi de; kara kara tütüyorum.
Bir kadına böylesine bağlılıkla yaşanan güzellik devrimci için engelse, asıl devrimcilik korkup uzak durmak değil, gereğinde alnının akıyla geçebilmekti o sınavı. Böyle bir deneyimin eksikliğini aşma özverisi göstermiş biri, onu hiç tatmamışlarla bir tutulabilir miydi?
İnsana güvenmeden düşte bile yola çıkılmıyor.
İyice anlamıştı tüm sorunları tek başına çözmeye yazgılı olduğunu.
Öğretmenlikte böyle rahat oldu mu hiç? Paramız bitiverirdi daha ayı yarılamadan. Kasaba borç, bakkala borç, Nermin yüzünü kızartıp annesinden bir şeyler koparır, açıklar kapanır bir süre. Sonra yine. Ama içimle barışıktım. Halkın yoksulluğunu duyuyorduk. Savaşıyordum da. Sevsinler savaşını. Zengin, fakir çocuklarına tam bir eşitlikle Fuzuli, Yahya Kemal öğretiyordun! Hiç değilse kendimi aldatıyordum, şimdi o da olmuyor! 'İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar.' İşte senin afyonun!
Onlar gibi düşünmedin mi, suçlu olacaksın. Hırsıza hırsız, katile katil demeyeceksin. Ya ortak olacaksın ya göz yumacaksın her yaptıklarına. Ölmek kötü değil ki bundan... Bu ne rezil dünya? Yükseklerden, kırmızı ışıklan parlayıp sönen bir uçak geçiyordu. Düşme tehlikesine aldırmadan ne güzel uçuyor... Dünya bu işte.
En güzel dünya çocuklarla delilerin dünyası! Kural kaygısından arınmadıkça ortada olanı yineler durursun.
Gününde korkmasını bilmeyen, sonunda rezil olur!
Allah Rahmet Eylesin büyük Ustaya..
" Birgün Tekbaşına " günler sonra edinebildim.. Hastahaneye giderek, yanına usulca sokularak ve ilk satırını yanında okumaya başlayacaktım lakin olamadı.. Birçok yapıtını duyarak okuyorum. Huzur içinde uyuyun...