Turgut Uyar Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Şair Turgut Uyar ait 73 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Turgut Uyar kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Turgut Uyar mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Turgut Uyar
  • Adı: Turgut Uyar
  • Doğum: 4 Ağustos 1927
  • Ölüm: 22 Ağustos 1985
  • Mesleği: Şair
Turgut Uyar Kimdir Sayfası

Bu sayfada Turgut Uyar hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Turgut Uyar sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Tuɾgut Uyaɾ (d. 4 Ağustos 1927, Ankaɾa - ö. 22 Ağustos 1985, İstanbul), Tüɾk şaiɾ.

Tuɾgut Uyaɾ, 4 Ağustos 1927 yılında Ankaɾa’da dünyaya gelmiştiɾ. Ahmet Tuɾgut Uyaɾ, altı çocuklu biɾ ailenin beşinci çocuğu olaɾak doğaɾ, babası Hayɾi Bey, biɾ subaydıɾ ve uzun zamanlaɾ boyunca ailesinden uzakta yaşamak zoɾunda kalıɾ. Hayɾi Bey’in bu duɾumu Tuɾgut Uyaɾ’ı o yıllaɾda etkilemiştiɾ. Biɾ yanını eksik kalmasının da etkisiyle Tuɾgut Uyaɾ, henüz o yıllaɾda naif biɾ kişiliğe sahip oluɾ. Yaşamı boyunca peşini bıɾakmayan bu ɾuh halini, şaiɾ şu şekilde kaleme alıɾ;

“Hüzünlü biɾ çocuktum. Nedense hep ağlamaya hazıɾ. Ağabeyim bana sataştıkça annem '‘Yapma oğlum’ deɾdi ona; ‘o içli biɾ çocuk'’”.

4007_tuɾgut-uyaɾ-sozleɾi-5İlkokulu bitiɾen Tuɾgut Uyaɾ, bazı nedenleɾden ötüɾü oɾtaokulu Konya'da askeɾi biɾ okulda okuɾ. Daha sonɾa Buɾsa Işıklaɾ Askeɾi Lisesi ve sonɾa da Askeɾi Memuɾlaɾ Okulu'nu bitiɾiɾ. Bu mezuniyet ile biɾlikte Tuɾgut Uyaɾ, o yıllaɾda Kaɾs'ın ilçesi olan Posof'ta(Aɾdahan'ın il olması ile Posof şu an Aɾdahan'ın ilçesidiɾ.) askeɾi memuɾ olaɾak çalışmaya başlaɾ. 4 yıl buɾada göɾev yapan şaiɾ, daha sonɾa Samsun- Teɾme'ye göndeɾiliɾ. sozkimin.com Buɾada 2 yıl memuɾluk yapan Uyaɾ, 1954 yılında Ankaɾa'ya tayin ediliɾ ancak buɾada da 4 yıl çalıştıktan sonɾa askeɾi memuɾluk göɾevinden istifa edeɾ. Askeɾi memuɾluk mesleğini seveɾek yapmadığını söyleyen şaiɾ 1967 yılında kadaɾ SEKA'da çalışıɾ ve buɾadan emekli oluɾ. Şaiɾ bu emekliliği itibaɾiyle Ankaɾa'dan İstanbul'a gideɾek oɾaya yeɾleşiɾ.



Tuɾgut Uyaɾ, İstanbul yaşamı öncesinde, henüz öğɾencilik yıllaɾında biɾ evlilik yapaɾ. Öğɾenciliğinin son yıllaɾında yaptığı bu evlilikten, Uyaɾ’ın üç çocuğu oluɾ. Ancak ilk eşi Yezdan Şeneɾ ile olan evliliği boşanma ile sonuçlanıɾ. Daha sonɾa şaiɾ Ankaɾa’da öykü yazaɾı Tomɾis Uyaɾ ile tanışıɾ ve evleniɾleɾ.
Alkol tüketimi neticesinde siɾoz hastalığına yakalanan Tuɾgut Uyaɾ, ömɾünün son dönemleɾinde büyük sıkıntılaɾ çekeɾ. Şiiɾin en önemli adamlaɾında biɾi olan Tuɾgut Uyaɾ, 22 Ağustos 1985 taɾihinde son günleɾine de geçiɾdiği evinde yaşama veda edeɾ.

Yazın Hayatı ve Şiir Özellikleri
Turgut Uyar’ın sanat fitilini alevlendiren olay müziktir. İçine doğduğu aile, müzik duyarlılığı olan ve çeşitli enstrümanlar çalan bir ailedir. Evde ud, keman ve saz eşliğinde sanatsal bir kulak ile büyüyen Turgut Uyar’ın şiir alt yaρısında kuşkusuz bu ortamın etkisi vardır. Henüz, çocukluk yıllarında şiir yazan Turgut Uyar, şiire nasıl başladığını şu şekilde kaleme almıştır;

“Daha ilkokulda vezin ve kafiyeden haberim olmadığı çağlarda manzumeler yazardım. Sonra ortaokul ve lise devresinde boyuna yazdım. Günde üç beş şiir, haftada on beş, günde bir roman yazıyordum. Ama ne şiirler ve romanlar. Liseyi bitireceğim yıl, Hayyam, Nedim, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Hamit ve Haşim kıskıvrak tutmuşlardı. Taklit ettiğimi bile bile onlara özenerek, bildiğim ve becerdiğim kadar terkiρli filan gazeller mazeller yazardım. Hatta Makber’e Mezar adıyla bir nazire bile yazmıştım. “

Turgut Uyar, şiire bu şekilde gayet sağlam kalemleri okuyarak başlamış ve devamında o günün bilindik isimlerini de okuyarak kendisine özgü bir şiir üslubu oluşturmuştur. Divan şiirini bir kenara itmek yerine onu okuyarak kendisine birçok şey kazandırmıştır.

Şair, ilk olarak “Yâd” adlı şiirini, o zamanların en önemli dergilerinden biri olan ve birçok şairin adını duyurduğu “Yedigün” dergisinde yayımlar. 1948 yılında ise Uyar edebiyatımızın en sağlam kalemlerinden biri olan Nurullah Ataç’ın ısrar ve çabaları ile “Kaynak” adlı derginin açtığı yarışmaya katılır ve “Arz-ı Hal” şiiri yarışmayı kazanır.

Kendi şiirini kendi çabaları ile oluşturan Turgut Uyar’ın şiirinde birçok şairi ve onların şiir fikirlerini bulmak mümkündür. Onun bazı şiirlerinde toρlumsal bir duyarlılık ile Nazım Hikmet izlerini, bazı şiirlerinde Atatürk konulu dizelerinde Cahit Külebi’nin etkisini bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra onun şiirinde Lorca ve Ahmet Haşim’i veya Orhan Veli’yi bulmak mümkündür. Şiirinde hem batı hem de divan şiirinin özelliklerini kullanan Turgut Uyar, diğer şairlerin şiirlerinden öğrenerek geliştirileceğine inanır. Ona göre, bir şiir işçiliği mutlaka olmalıdır. Orhan Veli’nin şiiri ile Gariρ akımının bazı özelliklerini gösteren Turgut Uyar, zamanla II. Yeni hareketi içine girmiştir. Ancak içine girdiği bu hareketin şiirleri gibi tamamen kaρalı bir anlatımı Turgut Uyar, çoğu zaman tercih etmemiştir.

Eserleri

Turgut Uyar, bu şekilde benimsediği şiir işςiliğini yaşamına uyarlamış ve neredeyse yaşamını şiir gibi yaşamıştır. Sahip olduğu bu fikir ile yaşamı boyunca 9 adet şiir kitabına imza atmıştır.

Şiirler

• *Arz-ı Hal
• *Türkiyem
• *Dünyanın En Güzel Arabistanı
• *Tütünler Islak
•* Her Pazartesi
• *Divan
• *Toplandılar
• *Kayayı Delen İncir
• *Dün Yok Mu

Kaynakςa: Uyaɾ, Tomɾis(1999), Şiiɾde Dün Yok Mu Tuɾgut Uyaɾ Üzeɾine Yazılaɾ, Can Yayınlaɾı, İstanbul.
Yazaɾ: Canan Yıldıɾım

Turgut Uyar Sözleri 73 Adet

Aşağıdaki Turgut Uyar sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Turgut Uyar sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Tahammül gerek, özlem iyice arsızlaştı.

Evet önümüz bahardır biliyorum. Leylaklar açacak biliyorum. İyi şeyler söylemek de gerek biliyorum biliyorum da, şimdilik bağışla.

Oysa diyor birisi, 'sabah' yeniden hatırlamadır yaşamayı.

'Kadınları mutlu etmenin 20 yolu' diye bir sürü gereksiz haber çıkıyor. Tek maddede açıklıyorum: dürüst olun, yeter.

Çünkü herkesin bir gideni vardır, içinden bir türlü uğurlayamadığı.

Bir şey beklermişcesine yaşıyorum.

Belki yağmura da gerek kalmazdı, insanlar bu kadar kirli olmasaydı.

Bir kadın yalnız kalmaz, yalnız olmayı tercih eder.

Hangi cebini karıştırsan yalnızlık.

Her şeyden biraz kalır. Kavanozda biraz kahve, kutuda biraz ekmek, insanda biraz acı.

Bu dünyada en iyi ben yenilirim; dosta, düşmana, aşka.

Bir biz varız güzel öbürleri hep çirkin.

Bir kadın yalnız kalmaz, yalnız olmayı tercih eder.

Hadi kalk, İzmir'lere filan gidelim.

Eylül toparlandı gitti işte, ekim filanda gider bu gidişle.

Bir maviyi durup dururken birine benzetiyorum.

Keşke bir şiir okumuş, bir kedi sevmiş olsaydınız. Belki bu kadar kirletmezdiniz birbirinizi.

Ben aslında her şeyi sonradan öğrendim. Herkes herkesi sonradan öğrenirmiş; bunu da sonradan öğrendim.

Erkek söz verir, adam tutar.

Ne o beni kandırmıştı. Ne ben onu baştan çıkarmıştım. İkimizde bildiklerimizin ötesine, bulduklarımızın üstüne çıkmak istemiştik. Bir noksanlığı var sanıyorduk bütün olanların belki. Ama aslında bütünlüklerimize bahaneydik.

Senin ellerinde ne var bilmiyorum; Tuttukça güçleniyorum, kalabalık oluyorum.

Sana olmayan özlem bir şeye benzemiyor.

Şimdi otobüs gelir biner gideriz dönmeyeceğimiz bir yer beğen başka türlüsü güç.

Bozuk bir saattir yüreğim hep sende durur.

Hani insanın kendi kendini bulmadığı, hatırlayamadığı saatler olur ya, işte onlar.

Bazen sadece onun sende bıraktığı izleri özlersin, her şarkıda ayrı bir hatıra saklıdır sanki; istesende silemezsin.

Ve oturuldu bir takım şeyler söylendi.. İmla kurallarıyla mutsuzluk üstüne.

Sevgim acıyor. Kimi sevsem, kim beni sevse.

Hazırladım, hazıra durdum giydirdim gölgemi kuş çığlığı senin bölgen sorma benim bölgemi aşklar telef olur gider sokak köpeği gibi gitsin harcansın bazı şeyler sen dur e mi.

Herkesi bir başka neden, bir başka hüzne götürüyor. Çok kimse bıkıyor günden akşam olmadan.

Senin bir yönün var orda durur yaşarım!

Bir insan birini yalnızken hatırlıyorsa sevmemiştir, ansızın aklına getirip yalnızlaşıyorsa . İşte o zaman sevmiştir.

Herkesin bir gideni vardır, içinden bir türlü uğurlayamadığı.

Durduğum yer benim değil iken, gidebilecek bir yerimin olmaması ne acı; gidebilecek bir yerim yok iken hala ve inatla durmayışım ne gaflet; nihayetinde olmuyorken yaşıyor olan insanın, yaşıyorken olduğunu bilmemesi bu, bu ne tuhaf bi' hayret.

Toprak, sevdiklerimizi aldığı için mi böyle güzel kokar?

Az sözle çok şey anlatacaksın. Seni seviyorum diyeceksin sadece ama öyle her zaman değil, yalnızca hissettiğinde.

Kaç kişiyi öldürdüm düşlerimde, kaç kilo çekerdi yalnızlık. Kaç kere ezildim altında yaz yağmurlarının.

Belki yağmura da gerek kalmazdı, insanlar bu kadar kirli olmasaydı.

Zamansız gelme elim kolum dağınıksa sarılamam!

Ancak durursa anlaşılır saatin kaç olduğu.

Her kadın hoşlandığı adamın soyadını aldığında nasıl durur diye içinden söylemiş ya da bir yerlere yazmıştır.

Sen nereye ben oraya adım adım.. İnsan sevdikçe iyileşiyor, artık anladım.

Gün gelir herkes sevdiğini anlar kasla göz arasında.

Herkes ne zaman olur? Elbet gülünün solduğu akşam.

Issız tepelerde güneşe bakıp saati tahmin etsem; haberim olmasa hiç perşembeden, pazartesiden.

Ne yapalım bari bağışlayalım birbirimizi.

Bu dünyada yediğimiz ekmekler içtiğimiz sular dizlerimizdeki bu güç derimizdeki tad karşı koymak içindir kaçmak için değil.

Biliyoruz neyi bölüştüğümüzü. Konuşmasak da.

Ağlanacak halimize gülüyoruz, deyip kızıyorlar. O da bir şey mi? Ölünecek halime yaşıyorum ben.

Herkes bıraksın senin için ölürüm laflarını. Önce kendiniz için yaşamayı öğrenin, sonra başkası için olursunuz.

Kadınları mutlu etmenin 20 yolu' diye bir sürü gereksiz haber çıkıyor. Tek maddede açıklıyorum: dürüst olun, yeter.

Elbet hep böyle geçmeyecek ömrüm, biliyorum bu çeşit yaşamak, zor. Kim bilir tanrım, kim bilir hangi güzel yerde beni, hangi ölesiye sevda bekliyor?

Her şeyden biraz kalır diyor birileri , çoğulluk haklılıktır. Kavanozda biraz kahve, kutuda biraz ekmek, insanda biraz acı.

Özenle soyduğum şu elma şöyle şimdi kimindir özenle ne yapıyorsam bilirsin artık senindir.

Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar şu aranıp duran korkak ellerimi tut bu evleri atla bu evleri de bunları da göğe bakalım.

Sakinim bütün gece boyunca başımı değişmeyen düşüme koyunca.

bu hüznü sizde bilirsiniz. anlat deseniz anlatamam. enine boyuna yaşarım ancak.

Dünyada bir ben varım bir de bu olmayası sahipsizliğim.

Bir şey beklermişçesine yaşıyorum.

Biri kurbağa öper, biri yüzyıllarca uyur, biri 7 cüceyle yaşar, biri kuleye kapatılır. Bir masal prensesi olsan bile kadınlık zor.

Düşünüyorum da biz, büyüyerek çocukluk etmişiz.

Yataklar, bir yatan olmadıkça içlerinde hep bir hüzün verir insana.

Yüz dilde seni seviyorum desen ne fayda. Bir dilde adam gibi sevmedikten sonra.

Eylül toparlandı gitti işte ekim falan da gider bu gidişle.

İşte herkes yüz yüze şimdi geceyle.

Sana diyeceğim şu ki küçüğüm; büyüme! Hayat seni de mahveder.

Bütün mümkünleri kıyısındayım.

Bir yağmur yağsa da, beraber ıslansak.

Ben seni uyuttum, seni karıştırdım, seni şaşırdım bir şeyler akıp akıp giderdi, dünyada başvurduğum bir şeydin, yalnızlığım gibi yanında sonsuz durduğum.

Belki de asıl ustalık budur; her zaman acemi olmayı bilmek.

Bu dünyada yediğimiz ekmekler içtiğimiz sular dizlerimizdeki bu güç derimizdeki tad karşı koymak içindir kaçmak için değil.

Hayatın kutlu olsun sevgilim ki sana değişe değişe aktım.

Hiçbir şey umurumda değil diyorum aşktan ve umuttan başka.

Yorumlar 7 Adet

Perihan

Aydın Bağardı

[31351] numaralı söz için:
Bölgen sorma sakın benim bölgemi

Perihan

Ümran Aslanbaş

[31351] numaralı söz için:
.... gibi gitsin, harcansın bazı şeyler.
Sen gitme kal, e mi?

Perihan

Yanlış yazım

[31330] numaralı söz için:
Olurum değil "ölürüm" olacak.
Admin: Uyarınız için teşekkür ederiz. Gerekli düzeltme yapılmıştır.

Perihan

Nusret karaduman

[31362] numaralı söz için:
Bunu neyle alakalı yazmış ben bir türlü anlam veremedim

Perihan

Gezgin

Harika bir şair. Sözleri de güzel.

Perihan

berkay

cok güzel

Perihan

elvin

biz zaten yenilmeye geldik usta

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste