Bu sayfada İngiliz felsefeci Thomas Hobbes ait 26 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Thomas Hobbes kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Thomas Hobbes of Malmesbury mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Thomas Hobbes hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Thomas Hobbes sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Thomas Hobbes, felsefede mateɾyalizmi, etikte haz ahlakını, siyasette monaɾşiyi benimseyen biɾ İngiliz filozoftuɾ.
En tanınmış eseɾi olan Leviathan'dıɾ. 1651 taɾihli Leviathan adlı çalışması, Batı siyaset felsefesinin izleyeceği yolu çizmiş ve baş ucu eseɾi olmuştuɾ. Leviathan, Tevɾat'ta geçen biɾ canavaɾın adıdıɾ ve Thomas Hobbes'ta heɾ şeye egemen olan devletin simgesidiɾ.
Bugün biɾ siyaset felsefecisi olaɾak tanınsa da, taɾih, geometɾi, etik ve genel felsefe gibi pek çok alanla ilgilenmiştiɾ.
Hobbes, 15 yaşındayken Oxfoɾd'a gitmiş ve oɾada skolastik mantık ve Aristoteles felsefesi öğɾenmiştiɾ. 22 yaşındayken Lord Hardwick'in eğiticisi olmuş, ve 1610 yılında onunla büyük biɾ gezi yapmıştıɾ. Çok etkilendiği Galileo ve Johannes Kepler üzеrindе çalışmaya başlaması da bu tarihlеrе rastlamaktadır.
İtalya'da, Galileo'yi ziyarеt еtmiş, sonra İngiltеrе'yе dönmüştür. Uzun parlamеnto 1640'ta toplandığı vе Laud'la Strafford Londra Kulеsi'nе hapsеdildiğindе Thomas Hobbes dеhşеtе kapılıp Fransa'ya kaçmış vе 11 yıl boyunca dönmеmiştir. Bir sürе için (1646-1648) Hobbеs, gеlеcеğin II. Charles'ına matеmatik öğrеtmiştir. Bununla birliktе Leviathan'ı yayımlanınca (1651), kitabın еtkisi ani vе büyük olmuştur.
Aşağıdaki Thomas Hobbes sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Thomas Hobbes sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Boş vakit, felsefenin annesidir.
Hayatımdaki tek tutku, korku olmuştur.
Cezanın amacı intikam almak değil korku salmaktır.
İnsanoğlunun genel tutumu daha fazla ve daha fazla güç elde etmektir ve bu istek ancak ölümde biter.
Gereksiz yasalar iyi değildir, onlar para tuzaklarıdır.
Akıllı adam için kelimeler kasadır. Yalnızca para saymaya yarar. Aptal adam içinse kelimeler paradır.
Bir insanın durumu... kendi dışında herkese karşı olan savaşının durumudur.
Felsefe yapmak doğru düşünmektir.
İnsan başkaları onun üzerinde ne kadar özgürlüğe sahipse, kendisi de başkaları üzerinde o kadar özgürlüğe sahip olmak la yetinmelidir. Kısacası; Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.
Her suçun kökeni, ya algıdaki bir sorun; ya sebeplendirmedeki bir sorun; ya da ani bir tutku nöbetidir.
İnsanlar içgüdüsel olarak bencil ve acımasızdırlar, bu yüzden onları ahlaki varlıklar haline getirmek için yapılacak her girişim zaman kaybıdır.
Onları (vatandaşları) yabancıların istilasından koruyabilmenin, birbirlerine zarar vermekten engellemenin, kendi sanayilerini ve yeryüzünün meyvelerini güvence altına almanın yolu bütün gücü ve kudreti bir tek insan ya da insanların meclisine vermektir.. (toplumda yaşayan) insanlar birbirlerine 'ben haklarımdan vazgeçiyorum ve tüm haklarımı bu insana ya da insanların meclisine veriyorum' demelidirler. Böylece bütün güç ve kudret tek bir insanda toplanır. Bu devlet ya da latince cıvıtaş olarak adlandırılır. Bu büyük leviathan'ın doğması demektir.
Her suçun kökeni, ya algıdaki bir sorun; ya sebeplendirmedeki bir sorun; ya da ani bir tutku nöbetidir.
Bir insanın durumu kendi dışında herkese karşı olan savaşının durumudur.
Bilim sonuçlar bilgisi ve bir gerçeğin bir diğerine bağımlılığıdır.
Evren, yani olan her şeyin toplamı, cismanîdır, yani 'beden'dir, ve büyüklük, uzunluk, genişlik ve derinlik boyutlarına sahiptir. Evrenin her parçası 'beden'dir, ve 'beden' olmayan bir şey, evrenin parçası değildir. Ve evren her şey olduğuna göre, onun parçası olmayan şey hiçbir şeydir, dolayısıyla hiçbir yerdedir.
Devletin olmadığı bir yerde sanayiye yer yoktur; çünkü sanayiden elde edilecek faydalar belirsizdir; netice olarak yeryüzünde bir kültür mevcut olmayacaktır; deniz ve hava taşımacılığı olmayacaktır; ithal malların kullanımı söz konusu olmayacaktır; yasalar olmayacaktır; mektuplar gönderilemeyecektir; toplum olmayacaktır; hepsinden kötüsü kuşku olacaktır; şiddet ve ölüm korkusu mevcut olacaktır. Devlet olmadan insanın yaşamı, yalnız, fakir, mutsuz ve kısadır.
Herkes arkadaşının kendine, kendi kendine biçtiği değeri vermesini ister.
Görünmeyen şeylere duyulan korku, herkesin kendi içinde din diye bellediğinin doğal tohumudur.
Bilgi, kudrettir.( oxford şehri'nin en yüksek kulesinde yazılı olan söz)
Devletin olmadığı bir yerde. Bir mülkiyet söz konusu olmayacaktır, benim-senin ayırımı olamayacaktır; sadece gücü olan insan istediğini alabilecektir.
Eğer bir insan size tanrı ineği konuşturdu derse ve siz de ona inanmazsanız aslında bu sizin tanrıya inanmadığınızı değil o lafı konuşan kişiye inanmadığınızı gösterir.
Niye arılar ve karıncalar gibi işbirliğine gidemiyoruz?
Devlet olmadan insanın yaşamı yalnız, fakir, mutsuz ve kısadır.
İnsan insanın kurdudur.
Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi bir başkasına da yapmayınız.
[16726] numaralı söz için:
Çok isabetli ve sıradışı bir yaklaşım.. Fakat felsefe filozuflarının en kötü handikapları, orta çağ skolastik bataklığında boğulmuş olmalarıdır.
Thomas hobbes "insan insanin kurdudur"ne demek istiyorr
insan insanın kurdudur sözü de vardır