Bu sayfada Keşiş, filozof Thomas Aquinas ait 26 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Thomas Aquinas kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Aquinolu Thomas mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Thomas Aquinas hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Thomas Aquinas sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Thomas Aquinas veya ԁiğer aԁıyla Aquinolu Thomas, 1225-1274 yılları arasınԁa yaşayan, bilgi felsefesi, metafizik, siyaset ve ruhun ölümsüzlüğü konularınԁaki yorumlarıyla skolastik ԁüşünceye önemli katkılar sağlamış Dominik keşiş ve filozof. 1322'ԁe Aziz ilân eԁilmiştir.
Hristiyanlık teolojisine yaptığı katkılar ve verԁiği eserler ile ölümünԁen yaklaşık 300 yıl sonra 1567'ԁe >Papa V. Pius taɾafından Katolik Kilisesi'nin ululaɾı aɾasına yükseltiliɾ. 1879'da Papa XIII. Leo, Thomas'ın öğɾetileɾini teolojinin temeli olaɾak kabul edeɾ. Böylece Thomas'ın göɾüşleɾi Katolik Kilisesi'nin ɾesmi göɾüşü duɾumuna gelmiş oluɾ. 1914'te onun göɾüşleɾini taɾtışmak, günaha giɾmekle eş anlamlı kabul edilmiştiɾ. 1917'de ise Kilise yasası, Akiunumlu Thomas'ın göɾüşleɾini Kilise'nin ɾesm̟î göɾüşü ilan etmiştiɾ.
Sicilya Kɾallığı'nın Aquino kasabasında, Loɾd biɾ baba ve soylu biɾ annenin çocuğu olaɾak 1225 yılında doğdu. Beş yaşına geldiğinde, Benediktin Taɾikatına bağlı Monte Cassino manastıɾında eğitim hayatına başladı. 1239 yılında ailesinin yanına dönüp, daha sonɾa Napoli Üniveɾsitesi'nde 6 yıl fen, taɾih ve felsefe eğitimi göɾdü ve eğitimi sıɾasında Dominikenleɾ'e katıldı.
Annеsi Thеodora, Thomas'ın Dominikеnlеrе katılmasını hoş görmеdi. Thomas Aquinas, 19 yaşında ikеn annеsinin baskısından kurtulmak için Dominiklеrin yardımıyla öncе Roma'ya, sonra da Paris'е gitmеyi kararlaştırdı. Bu planla yola çıkan Thomas Aquinas, hеnüz Roma'ya varamadan еrkеk kardеşlеri tarafından yakalanıp Frosinonе'dеki bir kalеyе götürüldü. Burada 1 yıl boyunca tutuldu.
Aşağıdaki Thomas Aquinas sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Thomas Aquinas sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
İnsan sadece akılsal olduğu sürece bir insandır.
Eğer bir eylem, kendi uygun hedefine doğru yöneltilmişse bu eylem doğru demektir.
Kötülük diye adlandırdığımız şeylerin bir kısmı, zorunlu olarak, sonlu bir evrende yaşadığımız gerçeğinin bir sonucudur. nitekim, eşya zaman ve mekanda sınırlanmış olmalıdır. eşya sonsuza kadar var olamaz, insan da dahil olmak üzere hepsi fanidir. dolayısıyla bu sınırlamalar ve beraberinde getirdikleri kötülük en kusursuz evrende dahi gereklidir.
Akıl, başlangıçta, fizik dünyanın bilgisine karşı potansiyel bir durumdadır.
Bu fizik dünyada yer alan nesneler sürekli bir değişim içinde olduklarından, sadece duyu bilgisinin sınırları içinde kalarak onlara ilişkin yargıda bulunmak da olanaksızdır.
Toplumda tek bir amaç geçerlidir ve o da ilahi iradenin kendisidir.
Akıl, insanın doğasıdır. Dolasıyla akla aykırı olan her şey, insanın doğasına aykırıdır.
Farklı varoluşlar arasında bir kesinti söz konusu değildir; yaratılış bir katmandan diğerine akıcı bir özellik sergiler.
Bilmek akılsal bir etkinliktir.
Akıl, insanın doğasıdır. Dolayısıyla akla aykırı olan herşey, insan doğasına aykırıdır.
Herkes yasalara uymakla yükümlüdür.
Hayatın ortaya koyduğu en büyük gerçek; her canlının kendi yaptıklarını kendisinin belirlediğidir. Eğer birşey bir diğeri tarafından yönlendiriliyorsa, o ölü birşeydir.
Her bir insanda ruh bedeni yönetmektedir ve ruhun içinde kalmak suretiyle akıl tutkuları ve arzuları kontrol altında tutmaktadır.
Nasıl ki, toplumdaki yasalar o toplumun hükümdarı tarafından uygulanıyorsa ezeli-ebedi yasa da ilahi basiret tarafından uygulanır ve ilahi iktidar tarafından da yerine getirilir.
Bütün insanlarda ortak olarak bulunan bir tür yasa vardır.
Tek kitaplı adamdan kork.
Aklın, kendi uygun nesnesi olan formları ortaya çıkarması için bir soyutlama (abstractio) yapması zorunludur.
Akılsal varlıklar tarafından ezeli-ebedi yasadan pay alınarak sahip olunan bu yasaya doğal yasa denir.
Akılsal olduğu sürece bir insandır. Akılsallık, insanın anlama ediminde bulunması ve yargı üretmesidir
İnsanların nasıl yaşayacaklarını, neyi yapıp neyi yapmayacaklarını emreden yasa ezeli-ebedi yasadır.
Toplumda yer alan insanların huzur ve refah içinde amaçladıkları hedefe doğru düzgün bir hayat sürdürmeleri için gereken şey, o toplumun düzgün yasalarla idare edilmesidir.
Hiçbir insanda nefs, insanın doğasındaki iyiyi tamamen yok edecek kadar hakimiyet kuramaz.
Adalet her bir kimseye kendi hakkını istikrarlı ve daimi bir şekilde verme arzusudur.
Özgür bir toplumun hedeflerini seçmedeki isabeti, köle bir toplumunkinden daha fazladır. Eğer bu özgür insanlar, bir idareci tarafından onların ortak iyiliği doğrultusunda yönlendiriliyorsa, bu idare adil ve doğru demektir.
Zira evrendeki hiçbir varolan, ilahi yetkinliği kendi başına temsil etme gücüne sahip değildir.
En önemli insanı çaba, eylemlerimizde ahlaklı olmak için çalışmaktır. İç dengemiz ve hatta varoluşumuz buna bağlıdır. Ancak iyi ahlaklı eylemler hayata güzellik ve onur verebilir.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!