Şeyh Bedreddin Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Osmanlı mutasavvıfı, filozofu Şeyh Bedreddin ait 17 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Şeyh Bedreddin kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Şeyh Bedreddin Mahmud mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Şeyh Bedreddin
  • Adı: Şeyh Bedreddin
  • Doğum: 1359
  • Ölüm: 1420
  • Mesleği: Osmanlı mutasavvıfı, filozofu
Şeyh Bedreddin Kimdir Sayfası

Bu sayfada Şeyh Bedreddin hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Şeyh Bedreddin sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Şeyh Bedreddin, 14. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın başlarına kadar yaşamış önemli bir Osmanlı dönemi dini lideri, düşünürü ve isyancıdır.

Kendisiyle ilgili kaynaklar genellikle Osmanlı İmparatorluğu'na karşı isyan etmesi ve farklı dini görüşlerini yayması nedeniyle sınırlı ve çoğunlukla Osmanlı yönetimi tarafından üretilmiştir. Ayrıca Osmanlı kaynaklarında "Karakuş" olarak da anılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda resmi ideoloji olan Sünni İslam'a meydan okuyarak heterodoks dini görüşleri ve sosyal adaletsizliğe karşı duruşu nedeniyle halk arasında destek bulmuştur. Şeyh Bedreddin, Bektaşi ve Alevi inançlarından etkilenmiş olabileceği düşünülen bir tasavvuf öğretisine sahipti.

Özellikle 1416-1420 yılları arasında Anadolu'da etkili olan Şeyh Bedreddin, sosyal ve ekonomik adalet talep eden bir isyan hareketine liderlik etti. Bu isyan, dönemin hükümeti tarafından büyük bir tehdit olarak görüldü ve sonunda Şeyh Bedreddin ve takipçileri, 1420 yılında isyan bastırıldıktan sonra idam edildi.

Ancak, kendisi hakkında bazı bilgilerin kaybolmuş veya eksik olabileceği unutulmamalıdır.

Şeyh Bedreddin'in eserleri - kitapları - yapıtları
Ölümünden sonra eserlerinin birçoğu gizlenmiş veya kaybolmuştur. Menakıbnameye göre 48, başka kaynaklara göre 38 yapıtı vardır. Bazı yapıtlarının adı bilinmekle beraber günümüze ulaşmamıştır. En iyi incelenmiş yapıtı Varidat'tır.

Varidat
Camiu'l-fusulin
Letai'fü'l-işarât
Teshil
Meserretü'l-kulûb
Ukudü'l-cevahir
Çerağu'l-fütuh
Nurü'l-kulub

Şeyh Bedreddin Sözleri 17 Adet

Aşağıdaki Şeyh Bedreddin sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Şeyh Bedreddin sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Kötü ve çirkin işlerle uğraşan insanlar hak'tan uzaklaşmışlardır. Cehennem işte budur. Cennetle cehennemi başka yerde aramak saçmalıktır.

Hakikat bize insanları varlıklarına, dinlerine, dillerine göre ayırmamızı değil, birleştirmemizi buyurur.

Gerçek iktidar, insanlar üzerinde değil, yürekler üzerinde kurulur.

Hayatı ve dünyayı kendi küçük dünyaları ile sınırlı tutanlar bizi anlamazlar.

İnsanlar birbirlerine yahut haksız mala, meşru olmayan paraya veya rütbe ve mevkilere yiyecek ve içeceklere ibadet ediyorlar da, allah'a ibadet ediyoruz sanında bulunuyorlar.

Ölmezden önce ölmek, dünyanın zevklerinden ve hayvanı hırs ve şehvetlerinden sakınmaktır. Onu yapabilen insan, şüphesiz ki; hakiki varlık ile birleşir. Ve sonsuz hayat ile diri olur. Ancak insanlar dünyanın bin bir türlü çekici ve aldatıcı zevkinden, çeşit çeşit yakıcı hırslarından ayrılmadıkları için buna gönül vermezler.

Başka halklar üzerinde baskı uygulamak, özünde kendi halkı üzerindeki baskıyı gizlemeye ve unutturmaya yöneliktir.

İnsanlar müslümanlıktan önce somut bir puta taparlardı, çağımızda ise hayali bir puta tapıyorlar. Belki bir gün hak kendisini gösterirde hak olarak ona taparlar.

Tarih, gelecek için kavga verip, yitmiş bile olsa, insanlık için vuruşanları hiç unutmaz.

Yârin yanağından gayri her şeyde, her yerde, hep beraber!

İnsanlar eylemleriyle, düşünce ve fikirleriyle güzeli ve iyiyi bulabildikleri oranda hak'la kavuşmuşlardır.

Ay ve güneş herkesin lambasıdır, hava herkesin havasıdır, şu herkesin suyudur. Ekmek neden herkesin ekmeği değildir?

Bütün namazlar ve niyazlar ahlâkin düzeltilmesi için iç yüzün arınlanması için birer vasıtadan ibarettir. Hakiki ibadetin hiç bir vakit kayıt ve şartı yoktur. Hangi tarzda yapılırsa yapılsın, tanrının dileğine uygun olur. İbadetin temeli maksudun hak olmasıdır. Bir cemaatte bu temel bulunmayınca yaptıkları ibadetler de kaybolur. Yalnız kötü toplantılar kalır. Fenalık üzerinde toplananlardan şen hemen uzaklas.

İbadet etmekten amaç; ezeli ve büyük varlığa gönüllerin yönelmesi ve kapılmasıdır. Yoksa dünya umuruna dalmış bir kalp ile bin sene namaz kılmış, oruç tutmuş olsan, bundan dolayı hiç bir sevap ve mukâfat kazanamazsın.

Tanrı dünyayı yarattı ve insanlara verdi. Demek ki; dünyanın toprağı ve bu toprağın bütün ürünleri insanların ortak malıdır. Ben senin evinde kendi evim gibi oturabilmeliyim, sen benim eşyamı kendi eşyan gibi kullanabilmelisin. Çünkü bütün bunlar hepimiz içindir ve hepimizin malıdır.

Gerçek tasavvufçu, hiç bir insan gözünün görmediği, kulağının işitmediği, gönlünün sezmediği şeyhleri bilir. Onları halka, kafalarının alabileceği şekilde anlatır. Ama aslını içinde gizler. Eğer halk bunu öğrenirse, kendisini öldürür.

Beni kara toprakta değil, hakikati anlamış insanların yüreklerinde arayın!.ben de halimce bedreddinem.

Yorumlar 1 Adet

Perihan

LATİF GÖREN

İYİ BİR SEÇKİ, SAĞOLUN...BAŞARILARINIZ DAİM OLSUN İNŞALLAH...

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste