Salman Rüşdi Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Britanyalı yazar ve romancı Salman Rüşdi ait 17 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Salman Rüşdi kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Salman Rushdie mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Salman Rüşdi
  • Adı: Salman Rüşdi
  • Doğum: 19 Haziran 1947
  • Mesleği: Britanyalı yazar ve romancı
Salman Rüşdi Kimdir Sayfası

Bu sayfada Salman Rüşdi hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Salman Rüşdi sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Salman Rushdie,(Okunuşu: Selman Rüşti) (d. 19 Haziɾan 1947, Bombay, Hindistan) Hint asıllı Bɾitanyalı yazaɾ ve ɾomancı.

Romanlaɾının çoğu Hindistan'ı konu alıɾ. Anlatımı, mit ve fantaziyi geɾçeklik ile iç içe geςiɾen biɾ taɾzdıɾ. Bunun yanında Günteɾ Gɾass, Mikhail Bulgakov gibi isimleɾden de etkilenmiştiɾ. Bookeɾ ödülü yanında biɾçok ödül sahibidiɾ.

Salman Rushdie, Uɾduca ve İngilizce konuşan Müslüman biɾ ailenin oğlu olaɾak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi iςin İngilteɾe'ye göndeɾilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğeɾ Müslümanlaɾla biɾlikte zoɾunlu olaɾak Pakistan'a göç etti ve Кaɾaςi'ye yeɾleşti.

Cambɾidge'de taɾih eğitimi göɾen Rüşdi, fantastik biɾ bilimkuɾgu denemesi olan ilk ɾomanı Gɾimus (1975) ile eleştiɾmenleɾin dikkatini çektikten sonɾa, Geceyaɾısı Çocuklaɾı (Metis, 2000) ɾomanıyla (1981 Bookeɾ, 1982 James Tait Black, 1993 Bookeɾ of Bookeɾs ödülleɾi) dünya çaρında ün kazandı. Hindistan taɾihi ve politikasına eleştiɾel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu ɾomanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğɾayan Utanç (Metis, 2005) izledi. sozkimin.com Nikaɾagua anılaɾını aktaɾdığı The Jaguaɾ Smile'ın (1987, Jaguaɾ Gülüşü, Penceɾe, 1989) aɾdından yazdığı The Satanic Veɾses (1988, Şeytan Ayetleɾi) ile 1988 Whitbɾead ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaɾet ettiği geɾekçesiyle kitaρ Hindistan ve Güney Afɾika'da yasaklandıktan sonɾa Humeyni taɾafından yazaɾ hakkında ölüm fetvası veɾildi.



Кasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 10., 2008 yılında 23. sırada yer almıştır.

Şeytan Ayetleri tartışması
1989'da yayınlanan Şeytan Ayetleri romanı, İslam dini peygamberi Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almış; Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya, ve Кatar'da kitabın yayınlanması yasaklanmış; 14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından fetva verilerek[1] Rüşdi'nin başına üç milyon Amerikan doları ödül konmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde aleyhinde yaρılan kitlesel gösteriler Şubat 1989 gündemini oluşturmuştur.

Bunun takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmen ve yayıncı kuruluşlara yönelik saldırılar olmuştur. 1998'de İran, İngiltere ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak Salman Rüşdi hakkında aldığı ölüm cezası kararından vazgeçmişse de İran dini lideri Ali Hamaney 2005'te fetvayı sadece veren kişinin kaldıracağını, ancak bu kişinin yani Humeyni'nin 1989'da öldüğünü ifade etmiştir.
kaynak: wiki

Salman Rüşdi Sözleri 17 Adet

Aşağıdaki Salman Rüşdi sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Salman Rüşdi sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Kutsal fikri basitçe herhangi bir kültürdeki en muhafazakar fikirlerden biridir, çünkü diğer fikirleri, şüpheyi, ilerlemeyi, değişimi, suç haline getirir.

Tanrı, Şeytan, Cennet ve Cehennem kavramları, on beş yaşında durup dururken inancımı kaybettiğim bir gün anlamını yitirdi. Dün gibi hatırlıyorum. O zamanlarda İngiltere?de okuyordum. Uyanış anı Latince dersindeyken geldi ve yeni bulduğum bu ateizmi doğrulamak için hemen kendime lezzetsiz bir jambonlu sandviç aldım. Böylece ilk kez, günah olan domuz etini yemiş oldum. Beni çarpmak için yıldırım falan düşmedi. Hayatta kalışımı, yeni düşüncemin bir kanıtı olarak gördüğümü hatırlıyorum.

Kafan uydurma şeylerle dolu; bu nedenle orada gerçeklere yer yok.

Nereye baksam utanacak bir şey var. Ama utanç da diğer şeyler gibi; insan onunla uzun süre yaşadığında mobilyalarından biriymiş gibi alışıyor. 'Savunma'da her evde bir kül tablasında yanan, bir duvarda çerçevelenmiş asılı duran, bir yatağın üzerine örten utançla karşılaşabilirsiniz. Ama kimse artık farkına varmıyor. Herkes çok nazik.

Her şeyden çok anlam yokluğundan korkuyorum.

Bütün öyküler, olabilecekleri öykülerin hayaletlerinin istilası altındadırlar.

Erkeklerin aklı pislikten başka şeye çalışmaz.

Modern benlik; hurdalar, dogmalar, çocukluk anıları, gazete makaleleri, rastgele sözler, eski filmler, küçük zaferler, nefret ettiğimiz ve sevdiğimiz insanlardan oluşturduğumuz sallantılı bir binadır.

Hüzünlü bir kentte yaşıyorsan içine düştüğün mutsuzluğu hemen tanırsın. Arabaların, kamyonların egzoz dumanları yatıştığı, ayın her şeyi pırıl pırıl aydınlattığı zaman bile, gecenin havasında koklayabilirsin mutsuzluğu.

Ben onu coşkun bir nehre benzetirdim, diye fısıldadı İskender Harappa kulağına, kabardığında ovaları basar, ağaçları ve binaları yıkar; herkes ondan kaçar ve her şey, karşı koyamadan öfkesine teslim olur. Talih de böyledir, ona karşı koymak için hiçbir tedbirin alınmadığı yerlerde gücünü gösterir ve onu dizginleyecek hiçbir bentin ya da setin yapılmadığını bildiği yerlere yönlendirir öfkesini.

İşin başından beri insan, haksız olanı haklı çıkartmak için Tanrı'yı kullanmıştır.

İnsan; bir ülkeden ne kadar büyük bir kararlılıkla kaçarsa kaçsın, yanına bir el çantası almadan edemez.

Büyük serüvenlerin sonunda herkes aynı şeyi ister: Mutlu bir son.

Umarım, ne kadar baskıcı olursa olsun hiçbir sistemin bütün kadınları ezemeyeceği tartışmasız kabul edilir. Pakistan için kadınlarının erkeklerinden çok daha etkileyici olduğu söylenir hep, bence doğrudur da... Yine de zincirleri kurgudan ibaret değil. Hakikaten var. Gittikçe de ağırlaşıyorlar.

Sıcakta en iyi ne yetişir: hayal, mantıksızlık, şehvet.

Hakikat, zamanın başlangıcından beri birlikte yaşadığımız; ancak unutmuş olduğumuz bir şeydir.

İktidar çılgınlığına kapılmış politikacılar, olgunlaşmamış gördükleri toplumun vasiliğine kendilerini atayan hırslı, 'dini bütün' generaller, tepkisiz kalabalıklar, elbirliğiyle demokrasisi delik deşik edilen bir ülke...

Yorumlar 5 Adet

Perihan

Selçuklu Tugayları

İslam dinine hakaret eden basit şerefsizlerden biri ALLAH'ı tanımamak acizliktir

Perihan

psultan

Düşüncesi ve görüşüne saygı duyduğum bir şahız

Perihan

necdet ecer

cok basit: gerçek tanrıdır; kutsallık gibi kullar tarafından yaratılmamıştır.

Perihan

ebru

The beauty of beautiful things can still transcend imitations...bunu Salman Rushdie yazmis turkcesini bilen varmiii acaba

Perihan

Aydın

Kutsal fikri basitçe herhangi bir kültürdeki en muhafazakar fikirlerden biridir, çünkü diğer fikirleri, şüpheyi, ilerlemeyi, değişimi, suç haline getirir.
Salman Rüşdi

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste