Nurettin Topçu Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Türk yazar, akademisyen ve fikir adamı Nurettin Topçu ait 23 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Nurettin Topçu kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Nurettin Topçu mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Nurettin Topçu
  • Adı: Nurettin Topçu
  • Doğum: 1909
  • Ölüm: 10 Temmuz 1975
  • Mesleği: Türk yazar, akademisyen ve fikir adamı
Nurettin Topçu Kimdir Sayfası

Bu sayfada Nurettin Topçu hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Nurettin Topçu sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Dr.Nurettin Topçu (d.1909, İstanbul - ö.10 Temmuz 1975, İstanbul). Türk yazar, akademisyen ve fikir adamı.

Nurettin Topçu baba tarafından Erzurumludur. Ailesi Topçuzâdeler diye tanınır. Dedesi Osman Efendi, Erzurum'un Ruslar tarafından işgali sırasında Türk ordusunda topçuluk etmiş; bu lâkap oradan kalmıştır. Babası Topçuzâde Ahmet Efendi ailenin tek evladıdır. Hayvan ticareti yapmak üzere İstanbul'a göçmüştür.

Nurettin Topçu altı yaşında Bezmiâlem Valide Sultan Mektebi'nin ana kısmına yazılır. Burayı bitirdikten sonra Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi'ne verilir. Mektebi birincilikle bitirir. Babası Ahmet Efendi Çemberlitaş'ta kasap dükkânı işletmeye başlamıştır. Bu sıralarda sakin, biraz içe dönük bir mizaca sahiptir. Küçük bir sandıkta kitap ve gazete biriktirmek merakı vardır. İmlâ öğretmeni Nafiz Bey, Topçu'nun hayatı boyunca sürecek Mehmet Âkif sevgisini uyandıracaktır.

İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Topçu, kendi kendine Avrupa'ya tahsil imtihanlarına girer ve 1928'de kazanır. Hamdi Akverdi, Vehbi Eralp, Ziya Somar gibi şahıslarla birlikte burslu olarak Fransa'ya gider. Daha önce giden Remzi Oğuz Arık, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Cevdet Perin, Bedrettin Tuncer Paris'tedirler. Daha sonra bu şahıslarla, bilhassa Remzi Oğuz ve Ziyaeddin Fahri ile görüşmeleri olacaktır. Topçu önce Bordo Lisesi'ne nakledilir. İlk yazı denemelerini burada kaleme alır ve üye olduğu Sosyoloji Cemiyeti'ne gönderir. Moris Blondel'i bu lise döneminde tanır. Daha sonra mektuplaşırlar. Burada psikoloji sertifikasını verir. İki sene sonra Strazbourg'a geçer. Üniversitede felsefe tahsil eder. Ahlâk kurlarını tamamlar, sanat tarihi lisansı yapar.



Nurettin Topçu Fransa'da Ruhiyat ve bediiyat, Umumî felsefe ve mantık, Muasır sanat tarihi, İçtimaiyat ve ahlâk, İlk zaman sanat ve arkeolojisi dallarından lisans aldı.

Yazları İstanbul'a gelip gitmektedir. 1931'de ağabeyi Hayrettin Topçu'yu yanına alır. Topçu'nun Avrupa'daki hayatı okul, ev, kütüphane çerçevesi içinde geçer. Ancak hafta tatillerinde derneklerin tertip ettikleri toplantılara gider. Aynı toplantılarda Samet Ağaoğlu, Ömer Lütfi Barkan, Besim Darkot gibi zatlar da bulunmaktadırlar. Topçu bu arada Tasavvuf tarihçisi Luis Massignon ile tanışır. Dr.Adnan Adıvar'ın Türkçe dersi verdiği Masignon'a daha sonra bu dersi Topçu verir. Strazbourg'da doktorasını hazırlayan Topçu, Sorbon'a gider, doktorasını verir: "Conformisme et révolte". Bu üniversitede felsefe doktorası veren ilk Türk öğrencisidir. Bu tez 1934 yılında Paris'te kitap halinde yayınlanır. sozkimin.com 1990 yılında da tıpkı baskısı Kültür Bakanlığı'nca Ankara'da yapılır. "Bergson" konusunda doçentlik tezi hazırladı, fakat kadroya geçemeyince bu tez kitap halinde basılarak yayımlandı.
1934'de Tüɾkiye'ye döneɾ. Galatasaɾay Lisesi'nde 1935'de felsefe öğɾetmeni olaɾak göɾev alıɾ.

Hüseyin Avni Ulaş ailenin baba dostuduɾ. Çembeɾlitaş'taki eve sık sık geliɾ gideɾ. Topçu küçük yaştan beɾi bu zatın tesiɾi altında kalmıştıɾ. Yuɾda döndükten sonɾa Ulaş'ın kızı Fethiye Hanım'la evleniɾ. Düğün gününün akşamı İzmiɾ Atatüɾk Lisesi'ne tayin emɾi geliɾ.

Nuɾettin Topçu Haɾeket Deɾgisi'ni İzmiɾ'de bulunduğu 1939 yıllaɾında yayımlamaya başlaɾ. Deɾgi İstanbul'da basılıɾ. Bu aɾada eşinden ayɾılıɾ. Haɾeket'te yayınlanan "Çalgıcılaɾ yine toplandı" isimli yazıdan dolayı açılan soɾuştuɾma üzeɾine Denizli'ye süɾgün ediliɾ. Denizli'de bulunduğu yıllaɾda Said-i Nuɾsi ile tanışıɾ, o sıɾada yapılan mahkemeleɾini takip edeɾ. Daha sonɾa Haydaɾpaşa Lisesi'ne tayin ediliɾ. Biɾ müddet sonɾa da Vefa Lisesi'ne geçeɾ.

Çocukluk aɾkadaşı Sıɾɾı Bey vasıtayısla devɾin manevi büyükleɾinden Hasib Efendi ve Abdülaziz Efendi ile tanışan Topçu, bu kişileɾden hayatı boyu süɾecek etkileɾ alıɾ, Nakşîbendi şeyhî Abdûlaziz Bekkine Efendi'ye intisab edeɾ. Topçu, Celâl Ökten'den da İslâmî ilimleɾ alıɾ.

Faaliyetleɾini Tüɾk Kültüɾ Ocağı, Tüɾk Milliyetçileɾ Cemiyeti, Milliyetçileɾ Deɾneği ve Tüɾkiye Milliyetçileɾ Deɾneği'nde süɾdüɾdü.

Son olaɾak İstanbul Eɾkek Lisesi'ne tayin olunan Topçu buɾadaki göɾevinden 1974 yılında yaş haddinden emekli oldu.

1975 Nisanı'nda hastalandı. Hastalığının teşhisinde güçlük çekildi. Pankɾeas kanseɾine yakalandığı ameliyatta belli oldu. Topçu, 10 Temmuz 1975'te vefat etti. Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazından sonɾa Topkapı'daki Kozlu Kabɾistanı'na defnedildi.

kaynak: wiki

Nurettin Topçu Sözleri 23 Adet

Aşağıdaki Nurettin Topçu sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Nurettin Topçu sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Hürriyet tam olarak kayıtsız hürriyetin karşıtı olan şeydir.

Öğrenmek zekanın, yapmak ahlakın işidir.

Bilgi ahlaki hareketten arta kalan şeydir.

İradenin eseri olan her hareket mükemmele, daha mükemmele doğru bir atılıştır.

Biz bir ahlak tarihinin çocuklarıyız; ne ırk, ne iktisat endişeleri ahlakımızı sarsamaz.

Hareketi evrensel nizama iten insanı endişedir.

Her gerçek bilgi aslında hareketin bir meyvesi olan inançtır.

Gerçek dindarın hareketi ibadet, sözü dua, bakışı rahmet, beraberliği kuvvettir.

Talebe, hakikatler peşinde koşmayı meslek edinen insandır, gayesi manevi olgunlaşma olan bir mesleğin insanıdır, mekteplerin diploma müşterisi ve istikbalin mevki dilencisi değildir.

Hürriyet tam olarak kayıtsız hürriyetin karşıtı olan şeydir

Halk olmak mesele değildir, halkın içinden ahlak olarak çıkmak meseledir.

40 yıl öğretmenlik yaptım, mabede nasıl girdimse sınıfa da öyle abdestli girdim.

Tabiattaki gibi insandada kesin bir determinizm vardır.

Alemin gözleri aya çevrilmişken biz ruhumuza dönelim.

Adalet öğrenilir; lakin merhametli doğulur.

Medeniyet satın alınır zannettik; elbiseyi aldık, insanı göremedik.

İlim ve ahlak aynı kökten çıkar, biz bunu bilemedik.

Sadece hareket insan varlığının bütününe sahip olabilir.

İnsan ruhunda hakikate, hayra ve güzelliğe götüren üç yeti vardır: Zeka, duygu, irade.

Hakikat, ruhun sevgilisidir ve bu aşkın çocuğu, düşünmektir.

Talebe, hakikatler peşinde koşmayı meslek edinen insandır, gayesi manevi olgunlaşma olan bir mesleğin insanıdır, mekteplerin diploma müşterisi ve istikbalin mevki dilencisi değildir.

Menfaat yaşamak, ahlak yaşatmak ister. Bir arada asla barınamazlar.

Bir damla kin ile yan yana barınmayan dinin diğer düşmanı kibirdir ve dini kibir, kibirlerin en tehlikeli olanıdır.

Yorumlar 0 Adet

Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.

İlk yorum yazan sen ol!

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste