Bu sayfada ABD'li aktivist, dil bilimci, filozof, mantıkçı, siyasî eleştirmen, tarihçi ve yazar Noam Chomsky ait 24 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Noam Chomsky kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Avram Noam Chomsky mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Noam Chomsky hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Noam Chomsky sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Avram Noam Chomsky (ˈævɹəm ˈnoʊəm ˈtʃaːmskɪ, d. 7 Aralık 1928), ABD'li aktivist, dil bilimci, filozof, mantıkçı, siyasî eleştirmen, tarihςi ve yazar.
7 Aralık 1928'de Philadelphia, Pensilvanya'da doğdu. Rus göçmeni William Chomsky'nin oğludur. N. Chomsky Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde dil bilimi profesörüdür. Kendi ismiyle adlandırdığı Chomsky Hiyerarşisi'ni geliştirmiştir. Dilbilimine olan katkısı Davranışçılık kuramının eleştirisinde çok etkili olmuştur. Ayrıca bilişsel biliminin popülaritesini artırmıştır. Dilbilimsel çalışmalarının yanı sıra Kuzey Amerika'nın en önemli sol politikacı entelektüellerinden biri sayılır. Vietnam Savaşı'ndan itibaren ABD'nin dış ve ekonomik politikalarında Dünya'ca tanınan katı bir eleştirmendir. 1992 yılında gerçekleşen Sanat ve İnsan Hakları Takdirnamesi'nde, 1980 ve 1992 yılları arasında Dünya'nın en çok alıntı yaρılan yaşayan insanı seςilmiştir. Noam Chomsky Anarko-sendikalizm ile liberter sosyalizm ile aynı hizada görmektedir. Ve Dünya Endüstri İşςileri Vakfının bir üyesidir.
Babası İbranice öğretmeniydi, ve Ortaçağ İbranice dil bilgisi üzerine hazırlanan bilimsel bir dergiyi çıkarmaktaydı. İlk eğitimini Philadephia'daki Oak Lane Country Day Okulu'nda ve Central Lisesi'nde aldı. 1940 ile 1945 yılları arasında New York şehrinin anarşist-sosyalist Yahudi entelektüel cemaatinin çalışmalarıyla haşır neşir oldu ve Araρ-Yahudi işbirliği iςin çalışmak üzere İsrail'e göç etmeyi planladı.
Eğitimine dil bilimi, matematik ve felsefe çalışacağı Pensilvanya Üniversitesi'nde devam etti. 1945-50 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesi öğrencisiydi ve dil bilimi öğrenimine başladı. sozkimin.com Bu süre zarfında, Zellig Harris'in "Yaρısal Dil Biliminin Yöntemi" adlı kitabının düzeltmeleri üzerine çalıştı ve Harris'in siyaset üzerine görüşlerine karşı sempati duymaya başladı. Radikal-empirist bir felsefeci olan Nelson Goodman'ın öğrenciliğini de yaρtı. 1951 yılında Goodman'ın Genç Araştırmacı Bursu önerisini kabul ederek Harvard Üniversitesi'ne gitti.
Aşağıdaki Noam Chomsky sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Noam Chomsky sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Bir toplum ne kadar özgür olursa güç kullanmak o kadar zorlaşır.
Bir toplum ne kadar özgür olursa güç kullanmak o kadar zorlaşır.
Halk özgürleştikçe korku ve propagandaya daha çok başvurulur.
Çocuk kafasının içi bilgiyle doldurulacak bir kap değildir, istediğince açmasına yardım edilecek bir çiçektir.
Halk özgürleştikçe korku ve propagandaya daha çok başvurulur.
Türkiye'de batı'da göremeyeceğimiz kadar direniş kültürü var.
Propaganda sanatı insanlara güçsüz, yalıtılmış, diğerlerinden kopmuş hissini vermekten ibarettir.
Yönetim ne halkındır, ne halk tarafından yapılır, ne de halk içindir.
Modern bir sanayi toplumunun görevi, şu anda teknik açıdan gerçekleştirilebilir olan bir şeye, yani gerçekten üretip yaratan, bizzat denetledikleri kurumlar içinde sınırlı hiyerarşik yapılarla, mümkünse hiyerarşiyi tamamen ortadan kaldırarak yaşamlarını özgürce sürdüren insanların özgür ve gönüllü katılımlarına dayanan bir topluma ulaşmaktır.
Alışılmış zihinsel düzenler değiştiğinde devrim patlak verir.
Uyuşturucuya suça, evlilik dışı doğumlara, göçmenlere ve uzaylılara karşı korkuyu arttırdıkça, insanları daha kolay kontrol edebilirsiniz.
Eğitim, kendi potansiyelinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmenizdir. Belki okulda çok başarılı olamayacaksınız ve sanatta muhteşem şeyler yapacaksınız. Bu da iyidir. Bunda kötü olan ne ki? Bu da, doyurucu ve harika bir hayat yaşamanın başka bir yoludur. Üstelik hem kendin hem de başkaları için anlamlı olan bir yoldur.
Alışılmış zihinsel düzenler değiştiğinde devrim patlak verir.
Bir toplum ne kadar özgür olursa güç kullanmak o kadar zorlaşır.
Entelektüellerin binlerce yıldır süregelen görevi insanları pasif itaatkar cahil ve güdümlü hale getirmektir.
Kanunları severim faydalıdırlar, ama uygulanmadıklarında ise yaramazlar.
Gerçeği söylemek ve yalanları gözler önüne sermek aydınların sorumluluğudur.
Her türlü otorite ve hiyerarşi sorgulanmalı ve bunların meşruiyeti ispatlanmalıdır.. Meşruiyetini ispatlayamayan her türlü otorite gayrimeşrudur ve devrilmelidir.
Eşitlik olmadan demokrasi olmaz.
Hiyerarşi ve baskının temel başarısı, insan yerine konmayanları, bunun doğal olduğuna inandırmalarıdır.
Kahramanların değil iyi fikirlerin arayışında olmalıyız.
Her kaynağa şüpheci bir gözle bakmalısınız. Bana neye güvenmeleri gerektiğini soranlara cevabım her zaman 'kendi zeka ve aklınıza' olmuştur ve bu durum benim söylediklerimi okurken de geçerlidir.
Barış savaşa tercih edilir ama bu mutlak bir değer değildir. Eğer Hitler dünyayı fethetmiş olsaydı barış olurdu ama bu bizim görmek istediğimiz türden bir barış olmazdı.
İyi işleyen bir beyin yıkama sisteminin yapması gereken çeşitli şeyler vardır ve bunlardan bazıları oldukça inceliklidir. Bu beyin yıkama sisteminin hedeflerinden biri ahmak ve cahil kitlelerdir: duygusal olarak etkili aşırı basitleştirmelerle aklı çelinmiş, marjinalleştirilmiş ve yalıtılmış bir halde, öylece, yani ahmak ve cahil olarak kalmalıdırlar. İyi işleyen bir beyin yıkama sisteminin yapması gereken çeşitli şeyler vardır.
Teşekkürler ödevim çok güzel oldu