Bu sayfada Filozof, şair Nizami Gencevi ait 10 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Nizami Gencevi kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Nizameddin İlyas Bin Yusuf mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Nizami Gencevi hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Nizami Gencevi sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Nizameddin İlyas Bin Yusuf veya Genceli Nizami / Nizami Gencevi (1141 ' 1209), bugünkü Azerbaycan'ın Gence şehrinde yaşamış şair ve düşünürdür.
Felsefe, edebiyat, astronomi, tıp, geometri gibi alanlarda çalışmalar yaρmış bir 12. yüzyıl filozofu ve şairidir. Eserlerinin çoğunu Farsça yazan şair, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu sayılır. destansı şiir türünü zirveye taşımış, manzum aşk hikayelerinin en büyük üstadı unvanını kazanmıştır.
Eserleri kendinden sonraki şair ve düşünürleri etkileyerek Sadi-i Şirazi'nin Bostan'ında, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Mesnevi'sinde, Emir Hüsrev Dehlevi'nin Hamse'sinde, Arif Erdebili'nin Ferhadnamesinde, Ali Şir Nevai ve Abdurrahman Cami'nin 'Hamsal'larında, Fuzuli'nin Leyla ve Mecnun'unda yeniden işlenmiştir.
Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte; 1141-1145 yılları arasında Gence'de dünyaya geldiği düşünülür. Asıl adı İlyas, lakabı ise Nizammeddin'dir. Aynı dönemde yaşamış olan başka Nizamilerden ayrılmak iςin Nizami Gencevi'2 yani Genceli Nizami adı ile zikredilmiştir. Tam adı Ebu Muhammed İlyas bin Yusuf bin Zaki bin Muayyed Nizami şeklindedir.
Anne- babasını erken yaşta kaybeden Nizami'nin Gence'de dayısı sayesinde iyi bir eğitim gördüğü, dil ve edebiyat yanında astronomi, felsefe, coğrafya, tıp ve matematik okuduğu, müziğe ilgi duyduğu, Farsça ve Araρça'dan başka Pehlevîce, Süryânîce, İbrânîce, Ermenice ve Gürcüce gibi dilleri de öğrendiği anlaşılmaktadır. Kişisel gayretleri ile orta çağ döneminin ilimlerine vakıf olmuştur; Orta Doğunun sözlü ve yazılı edebiyatını öğrenmiştir. Eserlerinde, İslam ilimleri dışında, Antik Çağ Yunan Felsefesine de tamamıyla hakim olduğuna ve astronomi bilgisine dair kanıtlar bulunur.
Aşağıdaki Nizami Gencevi sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Nizami Gencevi sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Kadına bakmak günahsa, sen kendi gözlerini bağla kadını değil. Nizami Gencevi
bu düşünür bi harika. felsefesini iyi anlamak lazım.
güzel ve farklı olmuş