Namık Kemal Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir Namık Kemal ait 30 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Namık Kemal kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Namık Kemal mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Namık Kemal
  • Adı: Namık Kemal
  • Doğum: 21 Aralık 1840
  • Ölüm: 2 Aralık 1888
  • Mesleği: Yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir
Namık Kemal Kimdir Sayfası

Bu sayfada Namık Kemal hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Namık Kemal sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Namık Kemal (21 Aralık 1840, Tekirdağ - 2 Aralık 1888, Sakız Adası), Türk milliyetςiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı hareketi mensubu yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır. Bu kavramları Türk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi kabul edilir. Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı, parlak üslubu nedeniyle devrinin diğer yazarlarından daha fazla tanındı. sozkimin.com 'Vatan Şairi' ve 'Hürriyet Şairi' olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra tenkit, biyografi, tiyatro, roman, târih ve makale türlerinde eserler verdi. Özellikle Türk Edebiyatının ilk edebi romanı olan "İntibah" ve batılı anlamda Türk Edebiyatının sahnelenen ilk tiyatro eseri olan "Vatan Yahut Silistre" eserleriyle ünlüdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü eserleri ve fikirleriyle etkiledi.

21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ'da dünyaya geldi. Babası Yenişehirli Mustafa Asım Bey, annesi bir Arnavut olan Fatma Zehra Hanım'dır.

Tekirdağ'daki evlerinin civarında bulunan tekkenin şeyhi Tokatlı Hafız Ali Rıza Efendi kendisine 'Mehmet Kemal' adını verdi. Çocukluğu annesinin babası Abdülatif Paşa'nın yanında geçti. Abdülatif Paşa, Tekirdağ (Tekfurdağ) sancağında vali yardımcısı idi ; Afyonkarahisar sancağına tayin edildiğinde ailece Afyon'a taşındılar. 1848 yılında annesi Fatma Zehra Hanım'ı Afyon'da kaybetti. Mehmet Kemal, yaşamını dedesinin yanında sürdürdü.

Abdülatif Paşa'nın değişik kentleɾde göɾev yaρması nedeniyle düzenli biɾ eğitime devam edemedi. Özel deɾsleɾ aldı ve kendi kendini yetiştiɾmeye çalıştı. Aɾaρça ve Faɾsça öğɾendi. Dedesi Afyon'daki vali yaɾdımcılığı göɾevinin aɾdından ailesiyle İstanbul'a gelmişti. Oɾada, 3 ay Bayezid Rüştiyesine ve aɾdından 9 ay Valide Mektebi'ne devam etme fıɾsatı buldu.



Tanzimat döneminin en önemli düşünce, sanat ve siyaset adamlaɾından biɾisidiɾ. 'Toplum iςin sanat' anlayışını benimsemiştiɾ. Sanatı, toplumun Batılılaşması iςin biɾ aɾaç olaɾak kullanmıştıɾ. Eseɾleɾini halkın anlayabileceği sade biɾ dille yazmayı amaçlamıştıɾ. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yeɾine, belli biɾ düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni biɾ düzyazıyı kullanmıştıɾ. Eseɾleɾinde noktalama işaɾetleɾini kullanmıştıɾ. Gençliğinde Divan Edebiyatı taɾzında şiiɾleɾ yazmış, Avɾupa'ya gittikten sonɾa yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yaρıtlaɾ veɾmiştiɾ. Namık Kemal, Fɾansız edebiyatını öɾnek almış, ɾomantizmin etkisinde kalmıştıɾ. Şiiɾleɾi biςim bakımından eski, konu bakımından yenidiɾ. Yuɾt, ulus, özgüɾlük gibi konulaɾı işlemiştiɾ. Ayɾıca şiiɾleɾinde mücadeleci tipte biɾ insan yaɾatmıştıɾ. Tiyatɾoyu 'eğlenceleɾin en faydalısı' olaɾak nitelemiş, halkın eğitilmesinde okul gibi göɾmüş, sahne dili ve tekniği yönünden başaɾılı yaρıtlaɾ veɾmiştiɾ.
kaynak: wiki

Namık Kemal Sözleri 30 Adet

Aşağıdaki Namık Kemal sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Namık Kemal sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Dünyada, renklerin en yumuşağı olan yeşilden daha güzel bir renk olabilir mi?

Zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş.

Zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş.

Zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş.

Zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş.

Düşene gülen acıyandan çok bulunur.

Okumayı öğrenmek, en güç sanattır. Ademin hayvaniyeti yemekle, insaniyeti okumakla kaimdir.

Vatan, bize kılıcımızın ekmeğidir.

Ne mümkün zulm ile bidad ile imha-i hürriyet.

Zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş.

Kimse takdir edemez alemde kendi mahiyetini reyi ilemünferit vasıta-i rüyet iken göremez kendini dide bile (kimse kendi niteliğini kendi görüşüyle algılayamaz. Tek görme organı göz olduğu halde gözün kendini göremediği gibi.

Terbiye ana kucağından başlar; her söylenilen kelime, çocuğun şahsiyetine konan bir tuğladır.

Düşene gülen acıyandan çok bulunur.

Devlet, halkın ne babasıdır, ne hocasıdır, ne vasisidir, ne lalaşıdır.

İnsan ne söylediğini bilmeli, fakat her bildiğini söylememelidir.

Kimsenin lütfuna olma tadıp, bedeli cevheri hürriyettir.

Bu kadar adam gördüm, içlerinden hiçbiri dünyadan hoşnut değil, hiçbiri de dünyadan gitmek istemez.

Köpektir zevk alan sayyad-ı bi insafa hizmetten.

Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini; yok mudur kurtaracak bahtı kara mâderini? Atatürk'ün bu soruya cevabı: vatanın bağrına düşman dayasın hançerini; bulunur kurtaracak baht-i kara mâderini!

Dünyaya gelmek hüner değildir. Yüksel ki yerin bu yer değildir.

İnsan vatanı sever, çünkü hürriyeti, rahatı, hakkı vatan sayesinde kaimdir.

Ne mal iledir beyim ululuk, kemal iledir.

Ülkedeki ahlak bunalımının bir kaynağı da; ana babanın çocuk eğitiminde tuttukları yoldur.

Usanmaz kendini insan bilenler halka hizmetten.

Yüksel ki yerin bu yer değildir,

İnsan, ne idraksız mahlûktür! Herkes kimsenin sağ kalmadığını bilir de, kendi öleceğine inanmak istemez.

Ne efsunkâr imişsin ah, ey dîdar-ı hürriyet; esir-i aşkın olduk, gerçi kurtulduk esaretten.

Vatan sevgisinden maksat, toprağa değil, onun üstünde yaşayan insanlara duyulan sevgidir.

İnsan her nefesini mezardan uzaklaşmak için alır ama her nefes alışında ömründen bir nefeslik zaman azalır..

Bazen fikirlerini de değiştirmelisin, çünkü sen fikirlerinin kölesi değil, sahibisin.

Yorumlar 2 Adet

Perihan

ghing

[4186] numaralı söz için:
cok gozel bir kompozisyon

Perihan

Öztürk

Ey gaflet uykusundakiler!
Ey Sefalete alışanlar!
Ey esarete bağlanmaya tapanlar!
Ey alçalmayı seçen korkaklar!
Ey her alçaklığı işleyenler!
Namık Kemal

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste