Bu sayfada Aktivist, Siyasetçi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ait 1 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, (Kırım Tatarca: Mustafa Abdülcemil oğlu Cemilev (Qırımoğlu), d. 13 Кasım 1943), Kırımoğlu Sudak şehri yakınlarında' Ayserez köyünde doğdu. Alman işgali esnasında Mayıs 1944'de Stalin'in Kırım Tatarlarını sürgüne göndermesi ile birlikte, Kırımoğlu da altı aylık bebek olarak ailesiyle sürgüne gönderildi. Taşkent Üniversitesi'nde öğrenim görme talebi, "Sovyet devletine ihanet eden bir halka mensup olduğu" gerekçesi ile reddedildi.
Sürgün yaşamı sırasında resmen Özbekistan'da yaşamasına karşın verdiği insan hakları mücadelesi sürecinde birçok kez sürgüne gönderildi, haρse ve çalışma kamplarına atıldı. 12 Ekim 1986 tarihinde ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyet lideri Mihail Gorbaçov arasında gerçekleşen Reykjavik Zirvesi'nde Sovyet aydını Andrey Saharov, Sovyet tümgenerali Pyotr Grigorenko ve Kırım Tatarlarının önderi Mustafa Cemilev'in hürriyetlerine kavuşması karara bağlandı. 1989 yılında gizlice Kırım'a döndü. 1991 yılında ise Gorbaçov Kırım Tatarlarının vatanlarına dönmesine izin verdi. sozkimin.com Bundan sonra soyadı alarak faaliyete girişti
Kırım Tatarlarının yürütme organı olan Kırım Tatar Millî Meclisi'nin kararı ile kendisine "Kırımoğlu" soyadı verildi.
Ekim 1998'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kırım Tatarlarının barışçı mücadelesine katkısı nedeni ile Kırımoğlu'na Nansen Mülteci Ödülünü layık gördü.
15 Nisan 2014 tarihinde Kırım Tatarları'nın Sovyet Yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan ve Ukrayna Parlamentosu'nda Kırım Tatarları'nin temsilciliğini yaρan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edilmiştir.
Aşağıdaki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Masum bir tek insanın bile canını acıtmışsanız, bağımsız kalsanız bile o bağımsızlık mücadelesi hiçbir zaman zaferle sonuçlanmış sayılmaz.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!