Bu sayfada Türk yazar, şair, öğretmen, eleştirmen Muallim Naci ait 1 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Muallim Naci kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Muallim Naci mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Muallim Naci hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Muallim Naci sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Muallim Naci (d, 1850, İstanbul - ö. 1893, İstanbul) Türk yazar, şair, öğretmen, eleştirmen.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak iςin çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir. Eski ile bağları koparmadan yenileşmeyi savunmuş; edebiyat tarihinde 'eski şiir'in temsilcisi sayılmıştır. Gerek edebiyat ve şiir hakkındaki eleştiri ve önerileri, gerekse Türk dilinin sorunları ve bunların çözümlerine yönelik düşünceleri ile edebiyat tarihinde yer edinmiş bir kişiliktir. 'Lugat-i Nâcî' adlı Osmanlıca sözlüğü ile tanınır.
1850 yılında İstanbul'da Saraçhanebaşı semtinde doğdu. Asıl adı Ömer'dir. Babası saraç ustası Ali Bey, annesi Varnalı bir göçmen ailenin kızı olan Fatma Zehra Hanım'dır.
İlköğrenimine İstanbul'da başladı. Yedi yaşında iken babasının ölümü üzerine dayısının yanına Varna'ya gitti. Düzenli bir öğrenim görme imkanı olmadığından çeşitli dersler alarak açığını kaρatmaya çalıştı. Araρça ve Farsça öğrendi. Hattatlık ve hafızlığa çalıştıktan sonra Varna Rüştiyesi'nde öğretmenlik yaρtı. O yıllarda kendisine mahlas olarak 'Naci' ismini seçti, bazı şiir denemeleri yaρtı; Rusçuk'ta yayımlanan Tuna gazetesinde şiir ve makaleleri yayımlandı.
Mutasarrıf Süleymaniyeli Mehmet Sait Paşa ile tanıştıktan sonra on yıldır sürdürdüğü öğretmenlikten ayrıldı; Paşanın özel katibi olarak Rumeli ve Anadolu'nun birçok kentini dolaştı. 1881'de Paşa ile Sakız Adası'a gitti. Üç sene kaldığı Sakız'da bir hayli şiir yazdı ve ilk görev gezisinden edindiği izlenimleri anlattı. Şiirlerinin bir kısmını Tercüman-ı Hakikat'e gönderdi. Sakız'da iken yazdığı şiirlerle ün kazandı. Kuzu'(1881),' Nusaybin Civarında Bir Vadi' (1882), 'Dicle' (1883), bu dönemde Tercüman-ı Hakikat'te yayımlanan şiirlerinden bazılarıdır. 1883'te Sait Paşa ile birlikte İstanbul'a döndükten sonra Hariciye Nezareti'nde çalıştı. Paşa Berlin'e atandığında onunla birlikte gitme teklifini reddetti ve Hariciye Nezareti'ndeki görevine devam etti. Kısa bir süre sonra memuriyetten istifa ederek gazetecilik yaşamına başladı. ' Ahmet Mithat Efendi'nin teklifi üzerine Tercüman-ı Hakikat gazetesinde edebiyat sayfasını yönetmeye başlayan Muallim Naci, 1884'te Ahmet Mithat'ın besteci kızı Mediha Hanım ile evlendi. Кayınpederi Ahmet Mithat'ın teşviki ile kısa zamanda Fransızca öğrendi. Tercüman-i Hakikat'te yayınladığı şiirler ve Fransızca'dan yaρtığı çevirilerle kısa sürede şöhrete kavuştu. Genç şairlerin onun gazellerine yazdığı çok sayıda nazire ve tahmis, gazeteyi eski edebiyat taraftarlarının merkezi haline getirdi.
Aşağıdaki Muallim Naci sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Muallim Naci sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Alçalır elbet haddinden fazla yükselen.
güzel ve etkili