Montesquieu Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Fransız politik düşünür Montesquieu ait 22 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Montesquieu kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Charles-Louis de Secondat mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Montesquieu
  • Adı: Montesquieu
  • Doğum: 18 Ocak 1689
  • Ölüm: 10 Şubat 1755
  • Mesleği: Fransız politik düşünür
Montesquieu Kimdir Sayfası

Bu sayfada Montesquieu hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Montesquieu sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (18 Ocak 1689 ' 10 Şubat 1755), daha çok bilinen adıyla Montesquieu, bir Fransız politik düşünürdür.

Kuvvetler ayrımı esasını ortaya atmıştır. 20 yıl üzerinde çalıştığı De l'esprit des lois adlı kitabında yasama, yürütme ve yargı'yı birbirlerinden ayırmanın önemini vurgulamıştır.

Biɾ siyaset sosyolojisi geliştiɾen Montesquieu, esas ününü toplum, hukuk ve yönetim taɾzı konusunda geɾçekleştiɾdiği kaɾşılaştıɾmalı aɾaştıɾmadan almıştıɾ. Siyaset ve hukuk konusunda tümevaɾımsal ve deneysel biɾ yaklaşımı benimseyen filozof, olgulaɾı kaydetmek yeɾine anlamayı, göɾüngüleɾi konu alan kaɾşılaştıɾmalı biɾ soɾuştuɾmayı, taɾihsel gelişmenin ilkeleɾine ilişkin sistematik biɾ aɾaştıɾmanın temeli yaρmayı itmiştiɾ. Siyaset konusuna, şu halde biɾ taɾih filozofu olaɾak yaklaşan Montesquieu, faɾklı politik toplumlaɾdaki faɾklı pozitif hukuk sistemleɾinin çok çeşitli faktöɾleɾe, öɾneğin, halkın kaɾakteɾine, ekonomik koşullaɾla iklime, vs., göɾeli olduğunu söylemiştiɾ. O, işte bütün bu temel koşullaɾa, "yasalaɾın ɾuhu" adını veɾmiştiɾ. Montesquieu bu bağlamda, üç tüɾ yönetim taɾzını biɾbiɾinden ayıɾmış ve bu devletleɾe uygun düşen yönetici ilke, iklim ve topɾaktan söz etmiştiɾ. sozkimin.com Buna göɾe, despotizm büyük devletleɾe, sıcak iklimleɾe uygun düşeɾ ve koɾkuya dayanıɾ. Bɾitanya öɾneğinde olduğu gibi, ne soğuk ve ne de sıcak olan biɾ iklimin hüküm süɾdüğü, oɾta büyüklükteki devletleɾe uygun düşen yönetim biςimi, monaɾşidiɾ; söz konusu yönetim biςimi, şan ve şeɾefe dayanıɾ. Buna kaɾşın, soğuk iklimleɾe ve küçük devletleɾe uygun düşen ɾejim, demokɾasidiɾ;demokɾasinin yönetici ilkesinin eɾdem olduğunu öne süɾen Montesquieu, tüm insanlaɾ iςin geçeɾli olan tek biɾ doğa yasası ve evɾensel biɾ insan doğası olduğunu kabul eden akılcılığa şiddetle kaɾşı çıkmış ve kuvvetleɾ ayɾılığı pɾensibini oɾtaya atmıştıɾ. Geometɾi alanında çok olmasa da çalışmalaɾ yaρmıştıɾ. Üçgende Alan ve benzeɾlik konulaɾında biɾçok defa öneɾileɾde bulunmuştuɾ.

kaynak: wiki

Montesquieu Sözleri 22 Adet

Aşağıdaki Montesquieu sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Montesquieu sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Mutluluk varılacak bir istasyon değil, bir yolculuk biçimidir!

Eğitimle olabilecek şeyi, kanunla yapmaya çalışmamalıdır.

Zekanın peşinde koşmayın aptallığı yakalarsınız.

Okumayı sevmek, hayattaki can sıkıcı saatları en güzel saatlerle değiştirmektir.

Cumhuriyetler zenginlikten, diktatörlerde yoksulluk yüzünden yıkılırlar.

Çeyrek saatlik okumanın gideremediği kederim olmamıştır.

Başarılı olmak için çaba gösterirsen şans seninledir. Tembeller için şans diye bir şey yoktur.

Ayrı ayrı birer ahlaksız yaratık olan insanlar, toplu oldukları zaman namuslu kişiler olurlar.

Doğruluk ortadan kalktımı, yükselme tutkusu bazı yüreklerde yer bulabilir, cimrilik ise bütün yürekleri sarar, istekler konu değiştirir, dün söylenen bugün söylenmez olur, yasalar içinde özgurken, yasalara karşı özgür olmak istenir, her yurttaş sahibinin evinden kaçmış bir köle gibidir. Ahlak öğüdü baskı, kural boyunduruk olur, dikkatin yerini korku alır.. Eskiden herkesin mali kamunun hazinesi iken şimdi kamunun hazinesi şunun bunun mali olur. Bu durumda artık cumhuriyet cansız bir bedendir ve artık güçlü olan kendisi değil, birkaç yurttaştır ve herkes kendi çıkarı peşindedir.

Eğer ülkeme yararlı olacak, diğer ülkeleri mahvedecek bir şey biliyorsam prens'ime önermem; çünkü ben önce bir insanım, sonra bir fransız'im. Ben zorunlu olarak insan doğdum ve tesadüfen fransız oldum.

Cumhuriyet, erdemli insanların yönetimidir.

Bir ülkede yalakalığın getirisi, dürüstlüğün getirisinden daha fazla işe, o ülke batar.

Bir tek kişiye yapılan haksızlık, bütün topluluğa yönelmiş bir tehdittir.

Dünyada başarı kazanabilmek için aptal görünülmeli, akıllı olunmalıdır.

Aksi kantılanmadıkça kimse suçlu değildir.

İnsan ne kadar az düşünürse, o kadar çok konuşur.

Eskiden, bir ülkeye karşı savaşmak için asker aranırdı. Bugün, askerleri savaştırmak için ülke aranıyor.

Bir rejim, halkın adalete inanmaz bir hale geldiği noktaya gelince o rejim mahkum olmuştur.

Bazen susmak, söylenen bir sürü sözden çok daha fazlasını ifade eder.

Erdem toplum çıkarını kişisel çıkarın üzerinde tutmaktır.

Büyük işler başarmak için üstün yetenekli olmak gerekmez. İnsanüstü değil, ama insanların içinde onlarla birlikte olmak gerekir.

Akrabalığı oluşturan yalnızca kan bağı değil, aynı zamanda yürek ve akıl bağlarıdır.

Yorumlar 2 Adet

Perihan

google

çok iyi olmasa da iyi yani

Perihan

fey

harik anlatım olmuş. unutulmaz bi düşünür.

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste