Bu sayfada Yazar, filozof Mirza Fetali Ahundov ait 1 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Mirza Fetali Ahundov kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Mirza Fetali Ahundov mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Mirza Fetali Ahundov hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Mirza Fetali Ahundov sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Mirza Fetali Ahundov / yazar, filozof. Modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu
1814'te babası Mirza Mehemmedtağı ve annesi Nane Hanımla Tebriz yakınlarındaki Hamene kasabasına göçtü. 1825'te annesi ile Nuha'ya döndü. Burada annesinin amcası Ahund Hacı Alesker Fetali'yi evlatlığa kabul ederek onun talim ve terbiyesi ile kendisi meşgul olur.
1832'de Gence medresesinde, 1833'te Nuha Rus okulunda tahsil alır. 1834 yılından Tiflis'te Кafkas başkomutanlığında Şark dilleri tercümanı görevine atanır ve ömrünün sonuna kadar bu görevde çalışır.
Sanat hayatına "Sebuhi" takma adı ile yazdığı şiirlerle başladı.
1850-1855 yıllan arasında "Hekayeti-Molla İbrahimhelil Kimyager" (1850), "Hekayeti-Müsyö Jordan Hekimi-Nebatat ve Derviş Mesteli Şah Cadügüni-Meşhur" (1850), "Sergüzeşti-Veziri-Hani-Lenkeran" (1850), "Hekayeti-Xırs Quldurbasan" (1851), " Sergüzeşti-Merdi Hesis" (ikinci adı "Hacı Кara", 1852), "Mürafie Vekillerinin Hekayeti" (1855) adındaki 6 komedisini yazdı ve Azerbaycan'da ve İslam dünyasında modern dramatürjinin temelini attı ve bir Türk dilinde tiyatroyu ilk yazan kişi oldu.
Yazarın dram yaratıcılığı; Кafkasya, Orta Asya ve Yakın Doğu ülkelerinin edebiyatları iςin de bir örnek teşkil etti. İlk Osmanlı ve İran tiyatro eserleri Ahundov'un komedilerinden sonra ortaya çıktı. sozkimin.com Nihayet, bu komediler Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu'nun teşekkülü, Azeri halkı arasında çağdaş tiyatro sanatının yayılması iςin edebî malzeme rolünü oynadı.
1857'de tamamladığı "Aklanmış Kevakib" (ikinci adı 'Hekayeti-Yusif Şah') eseri ile modern Azerbaycan edebiyatı nın kurucusu oldu.
Aşağıdaki Mirza Fetali Ahundov sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Mirza Fetali Ahundov sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Azerbeycan tiyatrosunun kurucusu Turk dilinin ve Latin Aldabesinin kullanma taraftari ve din devlet iliskisi uzerindeki bagimsiz tercihleri ile adini tarihi yazdirmis bir kisilik
Allah rahmet eylesin
Lalafonu niyə araya soxuşdurufsuz.
Allah rahmet etsin yani iyi bir insan iymis