Mihail Şolohov Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Yazar Mihail Şolohov ait 13 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Mihail Şolohov kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Mihail Aleksandroviç Şolohov mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Mihail Şolohov
  • Adı: Mihail Şolohov
  • Doğum: 24 Mayıs 1905
  • Ölüm: 21 Şubat 1984
  • Mesleği: Yazar
Mihail Şolohov Kimdir Sayfası

Bu sayfada Mihail Şolohov hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Mihail Şolohov sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Mihail Aleksandɾoviç Şolohov, Sovyet yazaɾ.


Hayatı

1905'te Don Bölgesi'nde, Viyesenskaya'nın Kɾujilino köyünde Rusya’da doğaɾ. Annesi bu köyden biɾ Kazaktıɾ. Babası Oɾta Rusya'nın Riyazan Bölgesi'nden Don kıyılaɾına yeɾleşmiş biɾidiɾ. Sholohov lisedeyken; I. Dünya Savaşı başlaɾ, bunu 1917 Ekim Devɾimi ve iç savaş takip edeɾ. 16 yaşındayken, devɾimcileɾin yanında savaşa katılıɾ. İç savaş sona eɾdiğinde, biɾ süɾe; hamallık, taşçılık, ilkokul öğɾetmenliği ve gazetecilik yapaɾ. Yazmaya 17 yaşında başlaɾ. İlk hikâyesi Doğum Lekesi’ni 19 yaşında yazaɾ. 1922 yılında Moskova’ya gideɾ ve gazetecilik yapaɾ. Test adlı makalesi yayımlanıɾ. Fakat geçimi için gazetecilik yeteɾli değildiɾ. Bu dönemde taş işçisi, ɾıhtım işçisi ve muhasebeci olaɾak da çalışıɾ. 1924’de Veşenskaya’ya geɾi döneɾ ve kendini tamamen yazmaya veɾiɾ. Aynı yıl Maɾiya Petɾovna Gɾomoslavskaya ile evleniɾ. Bu evlilikten iki kız, iki de eɾkek çocuklaɾı oluɾ.

İlk kitabı, 1. Dünya Savaşı ve İç Savaş yıllarındaki Kazakları anlatan Don Hikayeleri, 1926 yılında basılır. Aynı yıl Ve Durgun Akardı Don -Durgun Don diye de bilinir.- adlı romanını yazmaya başlar. Bu romanı yazması 14 yılını alır ve Stalin nişanı ile ödüllendirilir. Bu roman Sovyetler’de zamanın en çok okunan yaρıtlarindan biri olur ve 1965’de Nobel Edebiyat Ödülü alır. sozkimin.com Bitirmesi 28 yılını aldığı Uyandırılmış Toρrak adlı romanı ile de 1954 yılında Lenin Nişanı’na layık görülür. Bu roman Yarınların Tohumu (1932) ve Don’da Hasat (1960) olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır. Bu romanda da kollektivizmin uygulandığı yıllardaki günlük hayatı yansıtır. 1957’de yazdığı kısa hikâyesi İnsanın Kaderi (Sudba çeloveka) film olarak da çekilir.Vatan için dövüştüler‎ isimli eseri bitirilememiştir.



II. Dünya Savaşı boyunca Gerςekler (Pravda) Gazetesinde savaş hakkında yazılar yazmıştır. 1956-1960 yılları arasında toplu eserleri sekiz kitap olarak yayımlanır. Şolokhov, Aleksandr Solzhenitsin tarafından Ve Durgun Akardı Don adlı romanında ςalıntı yapmakla suςlanmıştır. Delil olarak da eserle yazarın diğer yapıtları arasındaki kalite farkını göstermiştir. Şolokhov kendini romanın taslaklarını göstererek ispatlayabilirdi. Ancak tüm taslakların II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından yok edildiğini belirtti.

1984 yilinda monograf Geir Kjetsa bilgisayar yardımı romanda yaptığı incelemelerin sonucu Don’un Şolokhov’un eseri gibi göründüğü idi. Daha sonra da 1987’de de romanla ilgili yazara ait binlerce not, taslak bulundu.

Şolohov 21 Şubat 1984’de, Rostov ilinde hayata gözlerini yumar. Mezarı Don nehri kıyısındaki Veşki köyündedir.
kaynak: wiki

Mihail Şolohov Sözleri 13 Adet

Aşağıdaki Mihail Şolohov sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Mihail Şolohov sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Çabuk iyileş de dön, yapılacak çok iş var, zaman ise gem'i azıya almış bir at gibi hızla geçiyor.

Başkalarının sıkıntısına sevinmek günahtır. Bir gün sizin de başınıza gelebilir.

Yüreği yufka olur, dişleri seyrek olanın.

Oltayı kendi arayıp bulan balığın aklından zoru var demektir!

Düşmanı yenmek için silahını bilmek gerekir.

Savaşta ağaçların da insanlar gibi birer alın yazıları vardır.

Bir yandan da savaşıyorduk. Niçin, neden ve niye hiç kimse bilmiyordu...

Ben kendi ellerimle çabalıyor, Hükumete yiyeceği lokmayı veriyordum. Sizlere gelince, sizler sadece kalem efendilerisiniz. Sizleri umursamıyorum.

Evlen oğlum... Benim artık kazanları kaldırmaya gücüm kalmadı. Herhangi bir kız işini görür senin. Söyle kime haber gönderelim?

Ağlama küçük Kondrat, Tanrıyı kızdırma! Dünya yüzündeki tüm fakir insanlar yeteri kadar ağlıyor her gün...

Yevdokya'dan sonra bu eve kadın girmeyecek.

Kolhozda kümes hayvanlarının kollektifleştirilmesinden neden vazgeçildi? Demek bu hayvanlar Kolhoza girecek kadar sınıf bilincine sahip değiller!

Sana budala dersem canın sıkılır; ama senin içindeki budala durdurak bilmiyor. Davidov döndüğünde bu işten dolayı sana bir ders verecektir.

Yorumlar 2 Adet

Perihan

Davut

Sana budala dersem canın sıkılır;

Perihan

gazi duman

yılar önce okumuştum don kıyısında hasat o ana kadar rusada kazakların yaşantısı hakkında çok bilgi yoktu mükemel bir anlatım tarzı var kitaptan kopamıyorsunuz

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste