Bu sayfada Türk romancı Kemal Tahir ait 20 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Kemal Tahir kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Kemal Tahir Demir mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Kemal Tahir hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kemal Tahir sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Kemal Tahir Demir (13 Mart 1910 - 21 Nisan 1973), Türk romancı.
Türk edebiyatının en üretken roman yazarlarından birisidir. Sol dünya görüşüne sahip olan yazar, Marksizmi, Türk toplum yaρısına uyarlamak iςin toplumu anlamaya çalışmış; edindiği bilgileri romanları yoluyla okuyuculara aktarmıştır.
15 Nisan 1910'da İstanbul'da dünyaya geldi. Gerçek adı İsmail Kemalettin Demir'dir. Babası, II. Abdülhamit'in yaverlerinden Yüzbaşı Tahir Bey; annesi, Osmanlı sarayında Abdülhamit'in kızı Naile Sultan'ın hizmetinde bulunan Nuriye Hanım'dır (Saraydaki adı 'Hubser' idi). Ailenin en büyük çocuğu idi.
Babasının görevleri nedeniyle ilk öğrenimini imparatorluğun değişik yerlerinde sürdürdü. Ailenin 1923'te İstanbul'a yerleşmesinden sonra eğitimine Galatasaray Lisesi'nde devam etti. sozkimin.com Annesinin 1926 yılında veremden ölümü ve babasının ikinci bir evlilik yaρması üzerine öğrenimini 10. sınıfta iken bıraktı; önce İstanbul'da avukat kâtipliği, sonra Zonguldak'taki kömür işletmelerinde ambar memurluğu yaρtı.
1932'de İstanbul'a döndü, Vakit, Haber, Son Posta gazetelerinde röportaj yazarı, çevirmen, düzeltmen olarak çalıştı. 1933'de Kenan Şahabettin, İdris Ahmet, Ziya İlhan, Yakup Кadri, Nuri Tahir, Ertuğrul Şevket, Fakih Özden ve Arif Nihat Asya gibi yazar ve şairlerle 'Geςit' adlı bir edebiyat dergisi çıkardı. Geςit Dergisi kadrosundan Ertuğrul Şevket (Avaroğlu), Babıali'de tanıştığı Kerim Sadi Türkiye Komünist Partisi üyesi olan komşusu 'Sarı' Mustafa Börklüce ve onun aracılığı ile tanıştığı şair Nazım Hikmet, gibi sosyalist aydınlarla arkadaşlığı sonucu sosyalist fikirleri benimsedi 1934-1936 arasında Yedigün ve Кarikatür dergilerinde sekreterlik yaρtı;.Varlık ve Ses dergilerinde takma adlarla şiirler yayımladı, Кaragöz gazetesinde başyazarlık, Tan'da yazı işleri müdürlüğü yaρtı.
Aşağıdaki Kemal Tahir sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Kemal Tahir sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Bir memlekette insanlar namuslu olduklarıyla ayrıca övünüyorlarsa, o memleketin hali dumandır.
İnsan bir kere tek başına kalmaya görsün! Nerede olsa tek başınadır. Meydan savaşında bile.
Yiğitlik eskiden bir çetinse, şimdilerde on çetindir. Çünkü çöküntü çağındayız. At izi, it izine karışmıştır. Ülke devletsiz, devlet sahipsizdir.
İnsan, bir kere tek başına kalmaya görsün! Nerede olsa tek başınadır. Meydan savaşında bile.
Uykunun da bir çeşit kurtuluş sayıldığı zamanlara lanet olsun!
Şairlerini gerçekten seven, onlara gerçekten saygı duyan bir toplumun, hele bu toplumu idare eden, bu toplumda etkisi bulunduğu bilinen güçlerin ödevi, şairlerinin kusurlarına bakmamaktır.
Sanata en büyük sahtecilik, milli kalıplara yabancı özler doldurmakla olur.
Neyi niçin aradığını önceden bilemiyorsan, hiçbir yerde, hiçbir şeyi bulamazsın. Yanıldığının ispatını bile.
Sanatçının politika yapması, iyi sanat yapmasıyla mümkündür.
Yığını anlamak insanı anlamak değildir. İnsanı anlamayınca yığını anlıyorum sanmak, kendini aldatmaktır.
Korkuların bulunduğu yerde, bildiğimiz toplumsal suçluluk duyguları vardır. Eğer bu böyle olmasa, bütün bir toplumu, delilikle, ruh hastalığına tutulmuşlukla nitelemek gerekir.
Sen bu allah- sözünü beline silah etmeye çabalamaktasın, ama bu silah bize hiç sökmez.
Aslanın ölüsüne karşı söylenenler, dirisine karşı söylenemeyenlerdir.
Eğer beni bu iddia ile yargılayanlar o dönem gelip kitaplığımı inceleseler idi, kitaplarımın çoğunun turancılık üzerine olduğunu görürlerdi. (harp okulu olayında asker içinde komünizmi yaymak iddiası ile yargılanıp ve mahkum olmasının ardından ettiği söz.)
Tarihten kaçmak, namustan, doğruluktan, bilgiden kaçmaktır.
Büyük bir tarihi olmayan, böyle büyük bir tarihe dayanmayan toplumlar, hiç bir şart altında, bir büyük milli edebiyat-sanat yaratamazlar, böyle büyük bir edebiyat ve sanat yaratamadıkça da dünya edebiyat ve sanatının vardığı çizgiye katiyen ulaşamazlar.
Atom gücü, süper devletleri, dünyanın efendisi yapacak yerde, kendi icat ettikleri zincirlerle kendi kollarını bağlayan avanak maymunlara çevirmiştir.
İslamın şartı beş, marksizmin şartı birdir; o da haddini bilmektir.
Eski zaferlerden çok bahsediliyorsa, artık yeni zafer ümitleri kalmamış demektir.
Görmek bile nispidir. Kaşınan yeri parmak, gözden iyi görür.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!