Bu sayfada Alman, şair ve filozof Karl Wilhelm Friedrich Schlegel ait 1 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Karl Wilhelm Friedrich Schlegel kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Karl Wilhelm Friedrich Schlegel mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Karl Wilhelm Friedrich Schlegel hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Karl Wilhelm Friedrich Schlegel sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
SCHLEGEL, Кarl Friedrich (1772-1829) Alman, şair ve filozof. Fichte'nin görüşlerinden esinlenerek salt bir İdealizm öğretisi geliştirmeye çalışmıştır.
10 Mart 1772'de Hannover'de doğdu, 12 Ocak 1829'da Dresden'de öldü. Yazar Wilhelm Schlegel'in kardeşidir. Leipzig ve Göttingen üniversitelerinde klasik filoloji öğrenimi gördükten sonra felsefe sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. 1796'da Jena'ya giderek romantik yazar ve şairlerin çevresine katıldı, bir süre felsefe okuttu. 1798'de, Berlin'de kardeşi A.W.Schle-gel'le birlikte, Athendum dergisini çıkardı, filozof Schleiermacher'le tanıştı, 1799'da felsefeyle ilgili düşüncelerinin sergilendiği Luciarıa adlı romanını yayımladı. 1803-1805 arasında Europa ve Athendum dergilerinde felsefe, dil ve yazın konularım içeren yazılar yazdı, Sanskrit ve Fars dilleri üzerinde yeni çalışmalara girişti. 1808'de Кatolik mezhebine girince düşüncelerinde Gizemcilik ağır basmaya başladı. sozkimin.com Bu dönemde Viyana Üniversitesi'nde felsefe okutmakla görevlendirildi. Fichte'nin etkisi altında kalarak, Alman şiirine, salt İdealizm anlayışım getirmeye çalıştı. 1808'de yayımladığı Über die Sprache und die Weisheit der Inder ('Hint Dili ve Bilgeliği Üstüne') adlı yaρıtıyla düşüncelerinin odağını oluşturan görüşünü açıkladı. Novalis, Tieck ve chlegel kardeşler Alman yazınında Romantizm'in öncüsü sayılır.
Şiir, felsefe, yaratıcılık
Schlegel felsefeyle ilgili düşüncelerini belli bir dizge bütünlüğü iςinde değil de, şiir, roman, deneme ve yazın tarihine değgin inceleme türlerinde ortaya koyar. Onun üzerinde durduğu konuların odağını ahlak, sevgi, bilgelik, mantık, içgüdü, inan ve Tanrı oluşturur. Ona göre şiirle felsefe özdeştir, bu özdeşlik sanat insanının yetkin kişiliğinden kaynaklanır. Çünkü şair, yaratıcı güçle donanan bir sanatçı olarak, gerçek dine bağlıdır ve onda tannsal ses bir esin biςiminde belirir, onu ürün verici eyleme geςirir. Bu esin sanatçıyı güncel ve sıradan yaşam olaylannın üstüne çıkarır, ona kolay kolay erişilemeyen bir varlık alanı açar. Bu alana yükselen insan yaratıcı ve kavrayıcı gücünü bir sanat ürünü biςiminde ortaya koyar. Bu nedenle sanat ürünü, kişinin bulunduğu yaratıcılık aşamasını gösterir. Yaratıcılığın en yüksek aşamasına ulaşan Genius'tur (dahi). Bu aşamaya varan bir kimse iςin önemli olan sevinçtir. Düş gücü, yaratıcı imgelem yetisi ve ince alay (humour) özdeştir.
Aşağıdaki Karl Wilhelm Friedrich Schlegel sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Karl Wilhelm Friedrich Schlegel sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!