Johann Gottlieb Fichte Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Alman düşünür Johann Gottlieb Fichte ait 8 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Johann Gottlieb Fichte kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Johann Fichte mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Johann Gottlieb Fichte
  • Adı: Johann Gottlieb Fichte
  • Doğum: 19 Mayıs 1762
  • Ölüm: 27 Ocak 1814
  • Mesleği: Alman düşünür
Johann Gottlieb Fichte Kimdir Sayfası

Bu sayfada Johann Gottlieb Fichte hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Johann Gottlieb Fichte sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Johann Gottlieb Fichte ( 19 Mayıs 1762, Rammenau - 29 Ocak 1814, Beɾlin), ünlü Alman düşünüɾü. Felsefedeki en önemli kavɾayışı, temel çıkış noktası kendi özgüɾlük anlayışıdıɾ.

Fichte'ye göɾe, iɾade ya da ben, temel geɾçeklik olup özgüɾdüɾ, kendi kendisini beliɾleyen faaliyettiɾ. Ben ya da iɾade dışında heɾ şey ölü ve pasif biɾ vaɾoluşu gösteɾiɾ; yalnızca böyle biɾ faaliyet, kendi kendisini beliɾleyen tinsel biɾ faaliyet, geɾçektiɾ. İɾadenin kendisi, yaşam ve akıl, bilgi ve eylem ilkesidiɾ, heɾ tüɾlü ileɾleme ve uygaɾlığın haɾekete geçiɾici gücüdüɾ; bilginin dayandığı temel, kuɾamsal düşüncenin biɾleştiɾici ilkesidiɾ. Şu halde, felsefede yapılacak ilk iş, böyle biɾ faaliyetin niteliğine, hem kuɾamsal ve hem de pɾatik aklın koşullaɾına, ilke ve ön kabulleɾine ilişkin olaɾak ayɾıntılı biɾ açıklama sunmaktıɾ.


Bir dokumacının oğlu olan Fichte, yeteneği olduğunu fark eden bir zenginin himayesinde yüksek öğrenimini gerçekleştirebilmiştir. Fichte Kant'a büyük hayranlık duymuş, onu görmeye gitmiş ve "Versuch einer Kritik aller Offenbarung" (Bütün Tanrısal İlhamların bir Eleştirisi) adlı eserini sunmuştur.

Onun felsefe konumu Kant, Friedrich Schelling, Hegel gibi isimlerin yanı sıra Alman felsefesinin temel taşları arasında yer alır. sozkimin.com Alman idealizminin hem temellendiricisi hem de temsilcisi durumundadır. Kant sonrası Alman felsefesinin önde gelen isimlerinden biri olmuştur.




Eserleri

Bütün Vahiyleri Eleştirme Denemesi (Versuch einer Kritik aller Offenbarung) 1792
Avrupa Prenslerinin Şimdiye Kadar Yasaklamış Oldukları Düşünce Özgürlüğünün Geri İstenmesi, 1793
Fransız Devrimi Üzerine Kamunun Yargısını Düzeltmeye Dair Katkı ( Beitrag zur Berichtigung der Urteile des Publikums über die französische Revaluion), 1793
Bilgini Belirleyen Nitelikler Üstüne Dersler (Einege Vorlesungen über die Bestimmung des Gelehrten), 1794
Bütün Bilim Öğretisinin Temelleri (Grundlage der gesamten Wissenschaftslehre), 1794-1795
Bilim Öğretisinin İlkeleri Aςısından Doğal Hukukun Temelleri (Grundlage des Natturrechts und Prinzipien der Wissenschaftslehre), 1796-1797
Bilim Öğretisinin İlkeleri Aςısından Ahlak Öğretisi Sistemi (Das System der Sittenlehre Nach dem Prinzipien der Wissenschaftslehre), 1798
Kapalı Ticaret Devleti (Der Geshlossene Handelstaat), 1800
İnsanı Belirleyen Nitelikler (Die Bestimmung der Menschen), 1800
Çağımızın Temel Karakteristikleri (Die Grundzüge des gegenwaertigen Zeitalters), 1806
Bilginliğin Doğası ve Kendini Aςığa Vuruşu Üzerine ( Uber des Wesen des Gelebrten, und seine erscheinungen im Gebiete der Freibeit), 1806
Kutsal Bir Yaşam İςin Kılavuz (Die Anweisung zum seligen Leben, oder auch die Religionslebre), 1806
Alman Ulusuna Söylevler (Reden an die Deuthschen Nation), 1807-1808
Bilincin Olguları (Das System der Rechtslehre), 1813
kaynak: wiki

Johann Gottlieb Fichte Sözleri 8 Adet

Aşağıdaki Johann Gottlieb Fichte sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Johann Gottlieb Fichte sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Dünya parçalara ayrılacak olsa bile, hakikatin söylenmesi gerekiyor.

Sadece yaptıklarınız değerinizi belirler.

Eğitim, çocuğa tüm yeteneklerinin hakimi ve ustası olması için imkan vermek demektir.

Kişi, eylemlerinin bir toplamıdır.

Felsefe sayesinde insan aklı kendine gelir; ve ondan sonra hiçbir destek olmaksızın kendine dayanır, elleri kadar boksör, ayakları kadar dansçıdır; mutlak biçimde kendisinin efendisi olmuştur.

Hangi felsefeyi seçtiğiniz, nasıl bir insan olduğunuza bağlıdır.

Felsefe belleğimizde yüzen bir şey ya da kitaplara okunması için basılan bir şey değildir; bunun yerine felsefe, tinimizi harekete geçiren ve dönüştüren; onu, şeylerin daha yüksek, tinsel bir düzenine geçiren bir şeydir.

Şeyler ve aralarındaki ilişkileri yalnızca dokunma duyularıyla değerlendirebilen doğuştan körlerden oluşan bir dünya tasarlayın. Aralarına girip onlara renklerden ve yalnızca ışık sayesinde görülebilen ilişkilerden bahsedin. Şanslıysanız, sözlerinize hiçbir anlam veremediklerini söyleyecekler. Gözlerini açabilme yeteneğiniz de yoksa eğer, boşuna konuşmakta olduğunuzu kısa sürede anlayıp susacaksınız.

Yorumlar 0 Adet

Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.

İlk yorum yazan sen ol!

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste