Jean François Champollion Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Edebiyatı âlimi, filolog, doğu bilimci ve mısırbilimci Jean François Champollion ait 1 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Jean François Champollion kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Champollion le jeune mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Jean François Champollion
  • Adı: Jean François Champollion
  • Doğum: 23 Aralık 1790
  • Ölüm: 4 Mart 1832
  • Mesleği: Edebiyatı âlimi, filolog, doğu bilimci ve mısırbilimci
Jean François Champollion Kimdir Sayfası

Bu sayfada Jean François Champollion hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Jean François Champollion sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Jean François Champollion, Fransız eski Yunan ve Latin edebiyatı âlimi, filolog, doğu bilimci ve mısırbilimciydi.

Champollion genellikle mısırbilimin babası olarak sayılır. Champollion, Thomas Young ve William Bankes tarafından yapılan çok değerli ön çalışmaları temel alarak, Rosetta Taşı'nın bazı parçalarını 1824 yılında çevirerek, antik Mısırca'nın Kıptîce'ye benzediğini ve yazı sisteminin fonetik ve kavramsal işaretlerin birleşimi olduğunu göstermiştir.

Champollion Figeac, Lot, Fransa'da yedi çocuğun sonuncusu olarak doğmuştur (ikisi o doğmadan ölmüştü). Birkaç yıl Grenoble'de yaşamıştır. Çocukken bile dil konusunda olağanüstü yeteneğe sahip olduğunu göstermişti. 16 yaşına geldiğinde, bir düzine dilde uzmanlaşmıştı ve Grenoble Akademisi Kıptîce ile ilgilenmeye başlamadan önce bir sayfa okumuştu. 20 yaşında anadili Fransızca'nın dışında Latince, Yunanca, İbranice, Geez, Sanskritçe, Avestaca, Pehlevice, Arapça, Süryanice, Kildani dili (Chaldean), Farsça ve Çince konuşmaktaydı. 1809'da Grenoble'de tarih profesörü olmuştur. Doğu dillerine özellikle Kıptîce'ye olan ilgisi, yeni bulunmuş olan Rosetta Taşı'nın üzerindeki yazıtların deşifresinde görevlendirilmesini sağlamıştır ve 1822–1824 yıllarını bu iş üzerinde harcamıştır. 1824 yılındaki eseri Precis du systeme hieroglyphique çağdaş mısırbilimin tüm alanlarına kaynaklık etmiştir. Ayrıca Turin Kral Listesi'nin önemini açıklamıştır.



Mısırbilime olan büyük ilgisinin kaynağı Napolyon'un Mısır seferleridir. Jean François Champollion Collège de France'da Mısırbilim profesörü olmuştur.
1828-1829 yılları arasında, Champollion Pisa Üniversitesi doğu dilleri profesörü Ippolito Rosellini ile Mısır'a yapılan Franco-Tuscan birleşik seferine öncülük etmiştir. Nil'in akış yönünün tersine seyahat etmiştir ve çok sayıda anıtı ve yazıtı ayrıntılı olarak incelemiştir. Sefer ölümünden sonra yayımlanmış kapsamlı Monuments de l'Egypte et de la Nubie (1845) eserini doğurmuştur. Ne yazık ki Jean François Champollion'un seferi kontrolsuz yağmalama olayları ile lekelenmiştir. En bilineni, Krallar Vadisi'nde çalışırken I. Seti'nin mezarı KV17'e tamir edilemeyecek şekilde zarar vermesidir. sozkimin.com Olay iki büyük duvar parçasını ikiz görüntü sahnesini fiziksel olarak çıkartırken olmuştur, sahneler şu anda Louvre koleksiyonunda ve Floransa müzesindedir.

Champollion Mısır'a yaptığı bilimsel gezisi boyunca ve sonra çalışmaktan yorgun düşmüştür ve apoplektik atak sonucu Paris'te 1832 yılında 41 yaşında ölmüştür ve Père Lachaise mezarlığına gömülmüştür. Ağabeyi Jacques Joseph Champollion-Figeac bazı çalışmalarını yayına hazırlamıştır. Jacques Joseph'in oğlu Aimé-Louis (1812-1894) iki kardeş hakkında bir biyografi yazmıştır.
kaynak: wiki

Jean François Champollion Sözleri 1 Adet

Aşağıdaki Jean François Champollion sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Jean François Champollion sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Toplumsal örgütlenmede kadınların az çok katlanılabilir durumuna göre halkların uygarlık derecesini takdir edebiliriz.

Yorumlar 0 Adet

Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.

İlk yorum yazan sen ol!

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste