Bu sayfada Fransız filozof, edebiyat eleştirmeni Jacques Derrida ait 15 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Jacques Derrida kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Jacques Derrida mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Jacques Derrida hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Jacques Derrida sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Jacques Derrida, Cezayir doğumlu Fransız filozof ve düşünürdür.
En çok deconstruction (yapısöküm) adını verdiği felsefi yaklaşımıyla tanınır. Jacques Derrida, dilin ve metinlerin karmaşıklığını, anlamların sürekli kayganlığını ve hiyerarşilerin sorgulanması gerektiğini vurgulayan bir felsefi perspektife sahipti.
Jacques Derrida'nın düşünceleri, özellikle metinlerin ve sembollerin yorumlanmasında geleneksel yaklaşımlara karşı çıkar. Ona göre, metinlerde sabit ve mutlak bir anlam aramak yerine, anlamlar çoklu ve sürekli değişen ilişkiler ağının ürünüdür. Jacques Derrida, bir metnin içsel çelişkilerini ve yorumlardaki çeşitliliği vurgular, bu da farklı yorumların ve perspektiflerin eşit derecede geçerli olabileceği anlamına gelir.
Jacques Derrida, ayrıca "logocentrism" (sözcükmerkezcilik) kavramını geliştirdi. Bu kavram, dilin bir düşüncenin tam ve kesin bir ifadesi olarak kabul edildiği ve gerçeğe doğru ilerlediği fikrine dayalıdır. Jacques Derrida'ya göre ise dilin kendisi değişkendir ve gerçekliği sabitlemek yerine onu sürekli bir hareketlilik içinde tutar.
1960'lı yıllardan itibaren, geniş bir akademik kesimin ilgisini çekmeye başladı. Özellikle köktenci eleştirileri ve yazının doğasıyla ilgili teorik önermeleriyle düşünce tarihine yeni bir bakış açısı getirdi. Jean Jacques Rousseau, Friedrich Nietzsche, Andre Gide, Paul Valery, Albert Camus gibi yazarları erken dönemde inceleyen Derrida, Henri Bergson ve Jean Paul Sartre'ın etkisiyle felsefi çalışmalara yöneldi.
Aşağıdaki Jacques Derrida sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Jacques Derrida sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Bildiklerimi nasıl söylerim, birden çok anlamı olan kelimelerle?
Bağışlama olmamalıdır. Bağışlama olanaksızdır. Bağışlamamak gerekir. Bağışlamak gerekli değildir.
Akıllı kişi konuşur çünkü söyleyecek şeyleri vardır. Aptal insan konuşur çünkü birşeyler söylemek zorundadır.
Bağışlamanın ya da en azından unutmanın zamanı geldi mi?
Söylemlerin anlaşılmak gibi bir derdi vardır.
Sessizlik, kelime olmayan bir kelimedir; nefes de nesne olmayan bir nesne.
Seçmek ile seçilmek arasında ne fark olabilir, seçimi kabullenmekten başka çare olmadığında?
Düşüncemi felsefi tarzda ifade etmekten kaçınamadım. Fakat filozoflara seslenmiyorum ben.
Sessizlik fikri savunmasız bırakıyor insanı!
Kim bilebilir hiçbir şey bilmemenin ne demek olduğunu?
Bildiklerimi nasıl söylerim birden çok anlamı olan kelimelerle?
Işığın belki tersi yoktur; varsa da asla gece değildir.
Ve felsefe herhalde, deliliğe en yakın noktada, delirme kaygısı için bir tesellidir.
Hakikate susamışlık, insanlığın en soylu tutkusudur.
Gerçeklik, yanılsama olduğu unutulan yanılsamadır.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!