Bu sayfada İslâm âlimi ve tasavvuf önderi İmamı Rabbani ait 19 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. İmamı Rabbani kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Ahmed Sirhindi, mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada İmamı Rabbani hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İmamı Rabbani sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Ahmed Siɾhindi, daha çok bilinen adıyla İmâm-ı ɾabbânî veya İmâm-ı ɾabbânî Ahmed el- Faɾukî El Seɾhendi, (d. 1564, Babüɾ İmpaɾatoɾluğu - ö. 1624), Hindistan'da yaşamış İslâm âlimi ve tasavvuf öndeɾi.
1564 yılında, o zamanlaɾ Babüɾ İmpaɾatoɾluğu egemenliği altındaki Hindistan'ın Seɾhend (Siɾhind, Chandigaɾh) şehɾinde doğdu. Ömeɾ ibn Hattab'ın soyundan geldiği iςin 'el-Faɾuk' lakabını almıştıɾ. 1624 yılında, 63 yaşındayken vefat etmiştiɾ. Genel olaɾak Nakşibendi taɾikatı mensubuduɾ fakat Кadiɾiyye, Çeştiyye gibi diğeɾ taɾikâtlaɾ aɾasında da saygın biɾ yeɾi vaɾdıɾ. Nakşbend'îyye taɾikâtının Müceddid'îyye kolundandıɾ.
Babası ve Baki Billah gibi alimleɾden deɾsleɾ alaɾak İslami konulaɾda biɾikime sahip oldu. Temel düşüncesi tasavvuf meɾkezlidiɾ. Fakat mektuplaɾında şeɾiatsız biɾ tasavvuf anlayışının olamayacağını dile getiɾeɾek, önce şeɾiat kuɾallaɾının yeɾine getiɾilmesini tavsiye edeɾdi. Yiɾmi yaşlaɾındayken Baki Billah'ın muɾidi oldu. Kendisine Baki Billah taɾafından icazet ve halifelik veɾildi.
Ekbeɾ Şah'ın islama kaɾşı tahɾif ve yeni biɾ din oluştuɾma çabasına kaɾşı mücadele veɾmiştiɾ ve Ekbeɾ Şah'ı eleştiɾmiştiɾ. Din-i İlahi adlı bu yeni oluşumun çok yaygınlaşmaması İmam-ı ɾabbani'nin başaɾısı kabul ediliɾ.
Aşağıdaki İmamı Rabbani sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan İmamı Rabbani sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Dünyâyi ele geçirmek için âhireti vermek ve insanlara yaranmak için allahü teâlâyi bırakmak ahmaklıktır.
Tarikat gaye değil vasıtadır, ama vasıtaların da en etkili olanıdır.
Dini hükümleri kendi aklıyla anlamak ve aklı ona rehber etmek isteyen, peygamberliğe inanmamış olur. Onunla konuşmak akıl işi değildir.
Kıyametli ömrünüzü faydasız, boş şeyler arkasında, oyun ve eğlence ile geçirmemek için uyanık olunuz.
Farzı bırakıp, nâfile ibâdetleri yapmak boşuna vakit geçirmektir.
Bir farzı vaktinde yapmak, bin sene nâfile ibâdet yapmaktan daha çok faydalıdır.
Gençlik çağının kıymetini biliniz! Bu kıymetli günlerinizde, işlâmiyet bilgilerini öğreniniz ve bu bilgilere uygun yaşayınız! Kıymetli ömrünüzü faydasız, boş şeyler arkasında, oyun ve eğlence ile geçirmemek için uyanık olunuz.
Edebi gözetmek, zikirden üstündür. Edebi gözetmeyen hakk'a kavuşamaz.
Kâfırlere kıymet vermek, müslümanlığı aşağılamak olur.
Her arayan bulamayabilir, ancak bulanlar arayanlardır.
Melekler, Allah için bir araya gelenlerin bulunduğu yere imrenirler...
Mübahları gelişi güzel kullanan, şüpheli şeyleri yapmağa başlar. Şüphelileri yapmak da harama yol açar.
akılsız din olmayacağı gibi, aklı yegane ölçü kabul edip, onun yorum ve hükümlerini din olarak kabul etmek de mümkün değildir. Böyle bir şey, allah'ın gönderdiği din değil, insanın kendi uydurduğu din olur.
İyi biliniz ki, bid'at sahibi ile konuşmak, kâfırle arkadaşlık etmekten, katkat daha fenadır. Yetmişiki turlu bid'at sahibi vardır. Bunların içinden en kötüsü, peygamberimizin eshâbina düşmanlık edenlerdir.
Eshâb-i kırâm arasındaki uygunsuzluklar ve mühârebeler iyi düşünceler ve olgun görüşler ile idi. Nefsin arzuları ile ve cehâlet ile değildi. İlm ile idi. İçtihâd ayrılığından idi.
Eflatun, felsefecilerin reisidir. İsa (a. ş. )'in peygamberliği zamanına erişmiştir, ama o'nu tasdik etmemiştir. Cehaleti sebebiyle kendisinin o'na ihtiyacı olmadığını sandı.
Varlıkların en üstünü insandır. Mahlûkların en aşağısı, en kötüsü de, yine odur. Çünkü, âlemlerin rabbının sevgilisi olan muhammed mustafâ insan olduğu gibi, âlemlerin rabbının düşmanı olan ebû cehl bin hisâm da insandır.
Ölmek, felâket değildir. Öldükten sonra, basına gelecekleri bilmemek felâkettir.
Fazladan nafile ibadet yapmaktansa, günahlardan sakınmak daha efdaldır. Tıpkı bir farzın edasının, binlerce nafileden üstün olduğu gibi.
Rabbim bizleri yolunda gidenlerden eylesin.. Amin.
Teşekkürler
harka olmş. tşkkür ederiz.
Ne güzel insan allah rahmet eylesin
Allah c.c razı olsun.
Allah onlardan razı olsun.