Bu sayfada Türk tarih profesörü İlber Ortaylı ait 34 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. İlber Ortaylı kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? İlber Ortaylı mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada İlber Ortaylı hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İlber Ortaylı sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
İlber Ortaylı, Tüɾk taɾihçi, akademisyen, yazaɾ. Tüɾk Taɾih Kuɾumu Şeɾef Üyesidiɾ.
21 Mayıs 1947 taɾihinde Avustuɾya'nın Bɾegenz şehɾinde Kıɾım Tataɾı biɾ ailenin çocuğu olaɾak dünyaya geldi. İki yaşındayken ailesiyle biɾlikte Tüɾkiye'ye göç etti. İlk ve oɾta öğɾenimini İstanbul Avustuɾya Lisesinde tamamladı. 1965 yılında Ankaɾa Atatüɾk Lisesinden mezun oldu.
1970 yılında Ankaɾa Üniveɾsitesi Dil ve Taɾih-Coğɾafya Fakültesi Taɾih Bölümünü bitiɾdi. Buɾada Şeɾif Maɾdin, Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meɾay, İlhan Tekeli, Mübeccel Kıɾay'ın öğɾencisi oldu. Ayɾıca sınıf aɾkadaşlaɾı aɾasında Zafeɾ Topɾak, Mehmet Ali Kılıçbay, Ümit Aɾslan da vaɾdı.
İlber Ortaylı, Viyana Ünivеrsitеsindе Slav vе Doğu Avrupa dillеri hakkında öğrеnim gördü. Yüksеk lisans çalışmasını Chicago Ünivеrsitеsindе Halil İnalcık ilе yaptı. "Tanzimat sonrası mahallî idarеlеr" başlıklı tеzi ilе Ankara Ünivеrsitеsi Siyasal Bilgilеr Fakültеsindе 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979'da aynı Fakültеdе doçеnt oldu.
1982 yılında ünivеrsitеlеrе uygulanan siyasi yaptırımlara tеpki olarak görеvindеn istifa еtti. Bu dönеmdе Viyana, Bеrlin, Paris, Princеton, Moskova, Roma, Münih, Strasbourg, Yanya, Sofya, Kiеl, Cambridgе, Oxford vе Tunus'ta dеrs, sеminеr vе konfеranslar vеrdi.
1989'da Türkiyе'yе dönеrеk profеsör oldu vе 1989-2002 yılları arasında Ankara Ünivеrsitеsi Siyasal Bilgilеr Fakültеsinin idarе tarihi anabilim dalının başkanlığını yaptı.
Aşağıdaki İlber Ortaylı sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan İlber Ortaylı sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Her nefis ölümü tadacaktır ayetini bankalara ve makam koltuklarına yazmalı. Tabutlara mezarlıklara değil.
'Eğitim seviyesi arttıkça, bizim oylar azalıyor' cümlesini kuran bir anlayıştan, ülkeyi aydınlık yarınlara taşımasını beklemek ahmaklıktır.
Türk ordusu ricat etmeyi bilmezdi. İlk defa ricat etmeyi İstiklal Savaşı'nda öğrenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın harp tarihimizdeki büyük katkısı düzenli geri çekilmeyi öğretmesidir.
İhtilâlle demokrasi öğrenmek marifet değildir.
Bir opera eserini icra eden cemiyet, bir çok işi topluca yapabilme ve örgütlenme kâbiliyetine sâhip demektir.
En utanılacak yönümüz tarih yaptığımız halde tarih öğrenmemek, tarih yazmamak konusundaki cahilce ısrarlarımız.
Cumhuriyet monarşiyi, hükümdarlığı reddedecek ve tenkit edecektir; bu kaçınılmazdır. Fakat bizde maalesef bir müddet sonra ölçü kaçırılmıştır.
Tarihte hiç bir ülke Gazze kadar küçük yüzölçümüyle bu kadar büyük bir trajedi ve acı yaşamış değildir.
18 yaşını bitiren bir çocuğu, bence tarih okutuyorum diye almak cinayettir.
Bakana hırsız diyemiyorsan demokrasi yoktur.
Türkiye'nin içine kapanması, Batı medeniyetini reddetmesi, bir 'Taliban rejimi'ne dönüşmesi mümkün değildir.
Türkiye'de tuhaf bir komünizan eşitlik anlayışı var. Adam zekaları, bilgileri, görgüleri eşitlemeye çalışıyor. Allah hiçbir zaman insanları eşit yaratmıyor. Bunun biri güzel, biri çirkin. Bir tanesi zeki, öteki değil. İnsanları bu şekilde eşitlemeye çalışmak Stalinist bir anlayıştır. Bizimkiler parası olmayanlarla parası olanları eşitleyeceğine zekaları eşitlemeye çalışıyor. Zeki olmayan bir çocuğa vereceğin eğitimle zeki olanı nasıl ziyan edersin?
Besleyemeyeceği nüfusu üretmek çok ağır bedeli olan toplumsal bir hatadır. Zira, eğitilemeyen ve beslenemeyen göçmen kalabalıklar eninde sonunda marjinal cemaatlere dönüşürler.
Birbirlerini tanımayan, birbirlerinden şüphe eden kitlelerin bulunduğu yerde ne sulhüsalah yani barış, ne de onurlu bir eşitlik olur.
Vergi toplayamayan devlet, devlet vasfına sâhip değildir.
Bir toplum, iyi tarih yazıyorsa rafine bir toplum olur.
Kanuni'yi sevmek için Atatürk'e düşman olmaya gerek yok.
Toplumun geri kalmışı, insanlarını yeteneğine göre değerlendiremeyen toplum demektir.
Osmanlı Cemiyeti'nde şunu açık söyleyelim, klâsik devir 'İslâm Devri' dediğimiz -Abbasiye Devri' ve 'Orta Asya'da Timurlenk ve onun oğulları Uluğ Bey zamanında süren klâsik parlak ilmî gelenek bitmiştir. Osmanlı Dönemi bu klâsik ilmi geleneğin parlak olarak devam ettiği, hattâ devam edebildiği bir devir değildir.
Bizim Milli Eğitim camiamızı yönlendiren adamlar köylüdür. Bunların yüksek bir kültürü yoktur.
Türkler teşkilâtlanma yeteneği yüksek, askeri bir toplumdur. Yani 'Her Türk askerdir' sözüne gülerler ama beğenin beğenmeyin bu doğrudur.
Okumadan yapılan siyaset tehlikelidir, belediyeciliğe benzemez. Teferruatın bilinmesi gerekir.
Birinci Roma çok tanrılıydı. İkincisi Hristiyan'dı. Üçüncüsü Müslüman olamaz mıydı?
Liyakata dayanan terfi sistemi tıpkı eski cemiyetteki gibi devam etmektedir ve dolayısıyla da bu toplumda tıpkı eski Osmanlı sistemi gibi sınıflaşma meydana gelmemektedir. Yani o anlamda bir sınıflaşma, sâdece belirli sınıfların hâkim olduğu ordular ortaya çıkmamaktadır. Belirli zümreden insanların hâkim olduğu bürokrasiler ortaya çıkmamaktadır. Bu, osmanlı ve Cumhuriyet Türkiyesi için ortak ve mümtaz bir özelliktir.
İtalya kültürünü bilmeyenler, Avrupa kültürünü bilemez, tanıyamaz ve anlayamazlar.
19. ve 20. yüzyıllarda Japon dediğiniz, Avrupalıya benzemek için önce gözünü ameliyat ettirerek işe başlamıştır. Bu ameliyatlar halen devam ediyor. İran'lı hanımlar arasında da burun ameliyatı yaygın, bizde de sarışınlık.
İlmin ve sanatın yüzde 70'i pösteki saymak gibi sıkıntıdır, yüzde 30'u keyifle yapılır ancak.
Atatürk döneminde Avrupa'da demokrasi falan yoktur.
Darbe ihtimali devam etmektedir. Sivil siyasetin gerekli müeseseleri yaratamadığı, kendini yetiştiremediği bir ortamda darbe kaçınılmazdır.
Tarihçinin ihtisası olmaz.
İslam aleminde Türkler için bir model yoktur; çünkü biz modern bir dünyada muasır bir medeniyeti hem benimsemek, hem de onunla kavga ederek tarihimizi ve kimliğimizi korumak zorunda olan bir milletiz.
Birbirlerini tanımayan, birbirlerinden şüphe eden kitlelerin bulunduğu yerde ne sulhüsalah yani barış, ne de onurlu bir eşitlik olur.
Üniversite tabi ki açılmalıdır, ama Hakkari'nin Kastamonu'nun dağlarına değil. Her yere gidip üniversite kurulmaz. Ankara'ya yirmi tane kurarsın buraya gelen öğrenciler Ankara'nın nimetlerini görür.
İyi muâmele edildiği yerde azınlıklar erirler (asimile olurlar).
Hocam ulu onder Atatürk'ün dedesinnin dayısı veya aamcaasiini merak ediyordum hangi Türk boyundan geliyor bir tarriihci olarak arastirdinizmii
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu yüce önder Atatürk'ün tüm düşüncelerini üzerinde layıkıyla taşıyıp anlayan, anlatan, yazan tarihi deha sahibi mükemmel insan
yav tanıon mu harika adama susun
Ilber beyin tarih konutunda gençleri aydinlattigini düşünüyorum ben dahil tarihimiz konusunda ılber beyden çok şey öğrendim.
Tanrı ne ln Allah (Başka milletlere özenmeyin"Kim bir kavme özenirse onlardandır" tarihimize milletimize topraklarımıza bayrağımıza sahip çıkalım)
bu kişiyi seviyor ve engin bilgi ve tanrının bahşettiği ilmine saygı duyuyorum
bu kadar tarih bilgisi olan bunca yabancı dil bilen muhteşem insan dışişleri bakanı olmalı
sizi çok takdir ediyorum hocam, ayrıca babamla aynı fakülteden mezun olmanız beni çok mutlu etti bir mülkiyeli kızı olmak
Insanlar iran olmaktan degil rusya oomaktan korkuyor hocamm
Hoca fener Rum Patrick in elini öptümü
ne kadar doğru... tarih yazıyoruz.. .tarih bilmiyoruz... saygı ve sevgilerimle...
Teşekkürler syn ortaylı
bu adami kemalistler niye cok seviyo diye düsünmesem mi ?
Hocam, Tanrı sizlere insanlara verebileceği en uzun yaşamı nasip etsin.
Cok guzel
Bence harika bi site