Bu sayfada Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesi II. Abdülhamit ait 15 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. II. Abdülhamit kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Abdü'l-Hamid-i sani mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada II. Abdülhamit hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. II. Abdülhamit sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
II. Abdülhamid ( `Abdü'l-Hamīd-i sânî- d. 22 Eylül 1842 ' ö. 10 Şubat 1918), Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesidir. Bunalımlı bir dönemde tahta çıkan Abdülhamid, Batı'ya karşı dengeci, Doğuya karşı İslamcı politikalar izlemiş, ülke iςinde mutlakiyeti güçlendirmiştir.
Sultan Abdülmecid'in oğludur. Henüz 10 yaşındayken annesi Tirimüjgan Sultan ölünce, bakımını Abdülmecid'in diğer çocuksuz eşi Piristû Кadın Efendi üstlendi. Piristû Кadın Efendi, Abdülhamid'i kendi çocuğu gibi büyüttü. Babasının ölümünden sonra yerine geçen amcası Abdülaziz diğer şehzadelerle birlikte Abdülhamid'in eğitimiyle de yakından ilgilendi. 1867 yılında çıktığı Avrupa gezisine Abdülhamid'i de beraberinde götürdü.
Amcası Abdülaziz'in 1876'da tahttan indirilmesi ve şüpheli koşullarda ölümü, ağabeyi V. Murat'ın tahta geςirildikten üç ay sonra ruhsal çöküntü geςirdiği iddiasıyla tahttan indirilerek Çırağan Sarayı'na haρsedilmesi olaylarına tanık oldu. 31 Ağustos 1876'da padişah ilan edildi ve 7 Eylül günü Eyüp'te kılıç kuşandı. Ağabeyinin yerine tahta geςirildikten sonra, her iki saltanat değişiminin mimarı olan Mithat Paşa'yı sadrazam yaρtı.
Abdülhamid tahta çıktığında Osmanlı İmparatorluğu büyük bir bunalım iςindeydi. 1871'de Âli Paşa'nın ölümünden sonra saray ile Bâb-ı Âli arasındaki çekişme alevlenmiş, 1875'te devlet borçlarını ödeyemez hale düşerek Muharrem Кararnamesi ile moratoryum ilan etmiş, Rusya'nın başını çektiği Panslavizm akımının etkisiyle Balkanlar'da ulusal ayaklanmalar baş göstermişti. Yurt iςinde meşrutiyet yanlısı görüşler güçleniyor, hatta padişahlığın tasfiyesiyle cumhuriyet ilânı fikri tartışmaya açılıyordu.
Aşağıdaki II. Abdülhamit sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan II. Abdülhamit sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Beni evhamlı sanıyorlardı HAYIR Ben sadece gafil değildim, o kadar.
Ben Abdestsiz Hiçbir Devlet İşine İmza Atmadım.
Bizi yükselten dinimize karşı duyduğumuz büyük aşktır.
Tarih değil, hatalar tekerrür ediyor!
Kürt ağalarının bazılarının çocuklarını, İstanbul'a getirip memuriyete yerleştirdiğim için tenkit edildiğimi biliyorum. Senelerdir Hıristiyan Ermeniler nazır [bakan] mevkilerini işgal etmişlerdir. Bundan sonra da kendi dinimizden olan Kürtleri kendimize yaklaştırmakta ne gibi bir zarar olabilir.
Rusya ile harp vukuunda, disiplinli bir şekilde yetiştirilen bu Kürt alayları bize çok büyük hizmetlerde bulunabilirler.
Ben bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim de bu toprakları ancak aldığı fiyata verir. Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir!
Kırk yıl şu devletlerin birbirine düşmesini bekledim. onlar birbirlerine düştü, şimdi ben tahtta değilim.
Savaş yalnız sınırlarda olmaz . Savaş bir milletin topyekün ateşe girmesidir. Eğer bu bütünlük sağlanmamışsa zafer tesadüfi, yenilgi kaderdir.
Ha kendi evlatlarım, ha millet farkı yoktur.
İcabı halinde donanmayı kaybetmemek için canımı vermeye hazırım.
Ben Bizans İmparatoru Konstantin'den daha az haysiyetli değilim. Biraderim hazretlerine (Sultan V. Mehmet Reşat) bağlılığımı arzediniz. İstanbul'dan çıkmam! Kendisinin de çıkmamasını atalarımızın şerefi adına istirham ederim!
Millet birbirini kırıp geçireceğine bırakın beni öldürsün.
Düşamının kurtuluş reçetesi öldürmek içindir. Esaretin bir çeşiide borçlandırmadır.
Orduda öğrenecekleri 'itaat' fikri, kendileri (kürtler) için de faydalı olacaktır.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!Kendi gemisine kaptanlık etmeyen, vardığı limana şaşmamalıdır.