Bu sayfada Gazeteci, roman yazarı George Orwell ait 36 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. George Orwell kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Eric Arthur Blair mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada George Orwell hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. George Orwell sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
George Orwell, asıl adı ile Eric Arthur Blair (d. 25 Haziran 1903, Bihar; ö. 21 Ocak 1950, Londra) , 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasındadır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanı ve bu romanda yarattığı Big Brother (Büyük Birader) kavramı ile tanınır. Eserlerinde yer alan netlik, zeka, sosyal adaletsizliğe karşı farkındalık ve totalitarizm'e karşı duruşu onun imzası niteliğindedir.
Orwell'ın hayatı, sonradan yazılarını etkileyecek olan deneyimlerle doludur. Eton Koleji'nden mezun olduktan sonra, o sırada bir İngiliz sömürgesi olan Burma'da bulunmuş; kısa süreliğine buranın polis teşkilatında görev yaρmıştır. Bu memuriyet döneminde şahit olduğu acımasız uygulamalar, emperyalizme karşı geliştirdiği derin öfkeye katkıda bulunmuştur.
Gençlik döneminde Fransa'da bulunmuş, türlü mesleklerde çalışmış, para sıkıntısı gerek yazarlığa başlamadan önce, gerekse ilk yaρıtlarını kaleme aldığı yıllarda yakasını bırakmamıştır.
Orwell'ın ilk romanı, otobiyografik olup olmadığı halen tartışma konusu olan Paris ve Londra'da Beş Parasız dır. 1933 yılında yayınlanmış olan bu eserde olaylar, ismi asla zikredilmeyen bir karakterin ağzından aktarılmaktadır. Eserin kahramanı Paris'te İngilizce kursu vermek üzere bulunan, öğrencilerinin dersleri türlü bahanelerle bırakmasından sonra ise işsiz ve meteliksiz kalan genç bir adamdır. Günler boyunca açlık çeken, sokakta sabahlayan, sonunda önce otel mutfağında, ardından da bir restoranın bulaşıkhanesinde iş bulan baş karakter, sonunda zihinsel engelli bir çocuğun eğitmenliğini üstlenerek Londra'ya gider.
Aşağıdaki George Orwell sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan George Orwell sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Yalnızlık ve güven neredeyse, bedenin yorgunluğu, koltuğun yumuşaklığı, pencereden giren hafif rüzgarın yanaklarında gezinişi kadar somut duygulardı.
Akıllılık çoğunluğa bakılarak ölçülemez.
Küçük kurallara uyarsanız büyüklerini kırabilirsiniz.
Mücadeleyi reddedenler, mücadelede yer alanlardan daha ağır yaralanır.
Düşünmek, düşünmek, bir saniyecik bile kalmış olsa düşünmek tek umuttur.
Hep söylerim, asla içinde tutmayacaksın.
Yaptığınız, söylediğiniz ya da düşündüğünüz her şeyi en ince ayrıntısına dek ortaya çıkabilirler ama gönlünüzün derinliğine, işleyişine, sizin bile bilmediğiniz o yere el uzatamazlar.
Atıp tutmak kolay. Bendeki dertler sende olaydı görürdüm seni.
Şunu da unutmayın ki, insana karşı savaşırken sonunda ona benzememeliyiz. Onu alt ettiğimiz zaman bile, onun kötü alışkanlıklarını benimsemeye kalkmayın.
Belki de insan sevilmekten çok, anlaşılmayı istiyordu.
Belki de insan sevilmekten çok, anlaşılmayı istiyordu.
Belki de insan sevilmekten çok, anlaşılmayı istiyordu.
İyi yazamıyorsan, iyi düşünemezsin; iyi düşünemiyorsan başkaları senin yerine düşünür.
Belki de, insanların ancak açlık sınırlarına yaklaştıkları zamanlarda söyleyecek şarkıları oluyordu.
Belki de insan sevilmekten çok, anlaşılmayı istiyordu.
Politik dil yalanları gerçekmiş gibi, cinayeti saygın göstermek için tasarlanmıştır.
Zekilik kadar aptallık da gerekliydi. Ama aptalca davranmak da zekice davranmak kadar zordu.
Zulüm ve işkenceye kıllarını kıpırdatmadan seyirci kalan eğitimli kişiler; körlükleriyle mi aşağılıktır, yoksa vicdanlarıyla mı, bilinmez.
İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.
Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşırsa; gerçeği söyleyenlerden o kadar nefret eder.
Sanatın politikayla hiçbir ilgisinin olmaması gerektiği fikrinin kendisi de politik bir tutumdur.
İktidarın tadını alanların önemli bir kısmı, bu konumu kaybetmemek için deri değiştiren yılanlar gibi her gün başka kimliklere bürünürler.
Ne okumak istediysem onu okudum ve onlardan, bana okulda öğrettiklerinden çok daha fazlasını öğrendim.
Tüm kitaplar eşittir ama bazı kitaplar öbürlerinden daha eşittir.
Bağlılık, düşünmemek demektir, düşünmeye gerek duymamak demektir. Bağlılık bilinçsizliktir.
Doğru sözler paylaşıldıkça doğru düşünceler artar, paylaşalım.
Ellisine gelen herkes hak ettiğini bulacaktır.
Milliyetçi, kendi tarafınca girişilen katliama karşı çıkmamakla kalmaz, ayrıca bunları hiç duymamak gibi müthiş bir yeteneğe de sahiptir.
Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.
Önemli olan yaşamak değildir, başarmak hiç değildir. Önemli olan insan kalmayı bilmektir.
Olumluyu olumsuza yeğlerim. oynadığımız oyunda kazanmak söz konusu değil. ama bazı yenilgiler ötekilerden daha iyidir.
Dışarıdaki hayvanlar bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.
Artık saf aşk ya da tutku söz konusu değildi. Hiçbir duygu saf olamıyordu, çünkü her şeye korku ve nefret sinmişti. Kucaklaşmaları bir savaş, orgazmlarıysa bir zafer olmuştu. Bu, partiye indirilmiş bir darbeydi. Sevişmek siyasal bir eylemdi..
Sahtekârliğin evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir.
Dindarların ve ahlaksızların doğal olarak birbirlerini buldukları bir gerçektir.
Belki de insan sevilmekten çok anlaşılmayı istiyordu.
Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşırsa; gerçeği söyleyenlerden o kadar nefret eder.
George Orwell