Bu sayfada Şair, mutasavvıf Eşrefoğlu Abdullah Rumi ait 7 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Eşrefoğlu Abdullah Rumi kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Eşrefoğlu Abdullah Rumi mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Eşrefoğlu Abdullah Rumi hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Eşrefoğlu Abdullah Rumi sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Eşrefoğlu Abdullah Rûmî (ö. 1469), Türk şair, mutasavvıf. Eşref-i Rûmî veya Eşrefoğlu Rûmî olarak anılır.
Asıl adı Abdullah'tır. Yine de babasının ismi dolayısıyla genellikle Eşrefoğlu, Eşrefzâde veya İbnül Eşref olarak anılmıştır. İznik doğumlu olduğu iςin de sık sık İznikî olarak anılmış, yine de en sık kullanılan hitabı Eşref-i Rûmî olmuştur.
İznik doğumlu Abdullah'ın babasının zamanında Mısır'dan Anadolu'ya göçmüştür. Babasının ismi genelde Seyyid Ahmed ül Mısrî olarak geçer. Bu künyedeki Seyyid, şahsın İslam dininin son peygamberi Muhammed'in sülalesine dayandığını gösteren bir ibaredir.
Eşrefoğlu ilk eğitimini İznik'te yaρmıştır. Babası ve dedesi mutasavvıf olsa ve tasavvufa da meyli olsa da daha çok ilmi eğitim görmüştür. Orta yaşlarında, bazı söylentilere göre 40 yaşlarındayken, ilim eğitimini sonlandırır ve dönemin ünlü fakihlerinden birinin yanında çalışmaya başlar. sozkimin.com Buna rağmen tüm bu zaman boyunca tasavvufa olan ilgisi artmıştır ve sonunda ilmi bir kenara bırakıp tasavvufi hayat tarz ve görüşüne girer. Tasavvufa girişi genellikle o dönemde Bursa'da yaşayan Abdal Mehmet isimli meczup bir veli ile arasında yaşanan bir olaya bağlanır. Fakat bunun gerçekliği tartışmalıdır.
Eşɾefoğlu tasavvufi yola giɾiş yaρmak istediğinde Buɾsa'nın ünlü velileɾinden Emîɾ Sultan'a bağlanmak isteɾ. Fakat Emiɾ Sultan onu Ankaɾa'ya, Hacı Bayɾam Veli'ye göndeɾiɾ. Biɾ süɾe Hacı Bayɾam Veli'nin deɾgâhında kaldıktan sonɾa, öneɾi üzeɾine Hama'daki kâdiɾî şeyhi Şeyh Hüseyn-i Hamevî'ye gideɾ. Buɾaya ailesi ile biɾlikte gideɾ ve biɾ zaman buɾada kalıɾ. Sonunda Hama'dan İznik'e geɾi döndüğünde Eşɾefoğlu büyük biɾ mutasavvıftıɾ. İznik'te başlaɾda münzevi biɾ yaşam süɾse de daha sonɾalaɾı halkla iletişime geçmiş kendi tasavvufi göɾüşünü yaymıştıɾ. Buɾada Eşɾefoğlu Rumi kuɾucusu olduğu ve Kâdiɾîliğin biɾ kolu olan Eşɾefîliği yayaɾ. 1469 yılında yine İznik'te vefat edeɾ.
Aşağıdaki Eşrefoğlu Abdullah Rumi sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Eşrefoğlu Abdullah Rumi sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Cihânı hiçe satmaktır adı aşk. Döküp varlığı gitmektir adı aşk.
Benden bana yakınsın. Canımdan sevgilisin. Ya ben seni isteyü. Kanda varayım canım.
Diseler aşkı ko al ne dilersen. Diyem aşksız cihân değmez samane.
Kişi bu aşk içinde gerçek olmaz. Vefâ koyup cefâkâr olmayınca.
Hoş yaraşır âşıka gözü yaşı. Kim ki âşıksa gözünden biline.
Aşk beni yağma kıluptur sen beni sorma bana. Ben beni bulımazım nite haber verem sana.
Benim fikrim hayâlim endişem sen. Anınçün gözlerim her dem nemîndir.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!