Bu sayfada klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus ait 15 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Desiderius Erasmus kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Desiderius Erasmus mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Desiderius Erasmus hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Desiderius Erasmus sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Desiderius Erasmus, 1466-1536 yılları arasında yaşamış olan, Kuzey Avrupa Rönesansı'nın önemli ustası ve klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin ve ilahiyatçı.
Günümüzde, Rönesans'la birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının yaratıcılarından ve en büyük temsilcilerinden biri olarak bilinen Rotterdamlı Erasmus, 1465 yılında Hollanda'nın Rotterdam kentinde doğdu. Bugünkü ortaöğrenimi karşılayan bir öğrenim döneminin ardından Augustin tarikatına girerek rahip oldu. Ancak hiçbir zaman geleneksel anlamda bir rahip olarak etkinlik gösteremedi; kendini daha çok bilime adamak istediği gerekçesiyle, dini makamlardan "cüppe giymeme" iznini aldı. Paris Üniversitesi'ne devam etti. 1499'da İngiltere'ye gittiğinde, John Colet, Thomas More (Morus) gibi aydınlarla tanıştı ve bu dostluklarla ufku daha da genişledi.
Paρalığın düşünceler üzerinde kurduğu hegemonyaya karşı çıkarak, gerçek Hıristiyanlık ruhunu antik çağın yalınlığında aradı. Güzel sanatların ve bilimlerin yayılmasını, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim anlayışının çatısı altında birleşmesini, hümanizmin birinci koşulu saydı. Özgün yaρıtlarıyla ve çevirileriyle antik çağ düşüncesinin Avrupa'da yayılmasına çok büyük katkılarda bulundu. Martin Luther'in reformları başladığında, kilisenin yenilenmesi görüşüne katılmakla birlikte, Hıristiyan dünyasının kargaşaya, parçalanmaya sürüklenmesine şiddetle karşı çıktı.
1536'da Basel'de öldüğünde Avrupa'nın düşünce yaşamında paρaların bile ziyaretine geldikleri bir kişi olacak kadar saygın bir yer edinmişti.
Aşağıdaki Desiderius Erasmus sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Desiderius Erasmus sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Mutluluk, aklın bittiği yerde başlar.
Öyle ya, bir milleti idare etmek işini üzerine almış bir insan, bütün hayatını toplumun çıkarlarına adamak için kendi çıkarlarından vazgeçmiş demektir. O hep milletinin mutluluğuyla ilgilenir.
Ben bir özgürlük severim. Bir kesime hizmet etmeyeceğim ve edemem.
Bağışla tanrım. Son sözleri.
İtiraf edin ki, güzel, hoş olarak yaptığınız ne varsa, hepsini bu deliliğe borçlusunuz.
Talih, cesaretli ve atılganlara güler yüz gösterir.
Körlerin ülkesinde, tek gözlü insan kral olur.
Her zaman gerçeği olduğu gibi söylemek zorunluluğu yoktur. Önemli olan, gerçeğin açıklanış biçimidir.
Ben bir dünya vatandaşıyım, herkese ama herkese bir yabancı olarak bilinirim.
Kendimi tarif etmek, kendime sınır çizmek olur; kudretimin ise asla sınırı yoktur.
Delinin ruhunda ne varsa yüzünde yazılıdır, ağzı da bunu gizlemeden söyler; oysaki bilgenin, yine euripides'e göre iki dili vardır: biri hakikati söylemek için, öteki de yeri gelince hakikatin kılığını değiştirmek ya da onu gizlemek için. Bilgede akı kara, karayı da ak kılmak sanatı vardır. Ağzından hem soğuk hem sıcak soluk çıkar. Sözleri de çoğu zaman düşüncelerinden epey uzaktır.
İnsanın her şeyi iyi tanımasını engelleyen iki şey vardır: biri ruhunun önüne perde çeken utanma, öteki de kendisine tehlikeyi gösterip büyük işlemlere girişmekten yüz çevirten korku.
Kötü huyların en büyüğü temkindir.
Paylaşılmayan mutluluk mutluluk mudur, insan bir başına mutlu olabilir mi, tadını çıkarabilir mi?
Kimse seni övmüyorsa, sen kendini öv.
Egilme ne egiliyorsun ? yaptığını tek şey tapınma! Adam olun bir parça "insanlaşın"
16.y.ydan bu günü görenlerin önünde, saygı ile eğiliyorum.