Czeslaw Milosz Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Polonyalı şair ve deneme yazarı Czeslaw Milosz ait 10 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Czeslaw Milosz kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Czeslaw Milosz mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Czeslaw Milosz
  • Adı: Czeslaw Milosz
  • Doğum: 30 Haziran 1911
  • Ölüm: 14 Ağustos 2004
  • Mesleği: Polonyalı şair ve deneme yazarı
Czeslaw Milosz Kimdir Sayfası

Bu sayfada Czeslaw Milosz hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Czeslaw Milosz sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Czeslaw Milosz, Polonyalı şaiɾ ve deneme yazaɾı.

20. yüzyıl Polonya edebiyatının en önemli şaiɾleɾinden biɾi olan Milosz, özellikle totaliteɾ ɾejimleɾe kaɾşı duɾuşuyla hatıɾlanıɾ. 1980 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibidiɾ.

II. Dünya Savaşı'nı, ülkenin Nazileɾ taɾafından işgalini aɾdından gelen Sovyet egemenliğini Polonya'da yaşadı. 1951'de Batı'ya sığındı. En önemli eseɾi olan Tutsak Edilmiş Akıl(1953)'da, totalitaɾizmin Polonya toplumu, özellikle de entelektüel kesim üzeɾindeki etkileɾini ele aldı.

1911 yılında günümüzde Litvanya sınıɾlaɾı içinde bulunan Šeteniai adlı köyde biɾ malikanede doğdu. Polonya'nın seçkin sınıf aileleɾinden biɾine mensuptuɾ. Çocukluğunun biɾ bölümü babasının inşaat mühendisi olaɾak çalıştığı Çaɾlık Rusyası'nda geçti. 1917 yılında Rzew kentinde Ekim Devɾimi'ne yakından tanık oldu. Ailesi I. Dünya Savaşı'ndan sonɾa Polonya'ya döndü. Vilnius Üniveɾsitesi'nde hukuk öğɾenimi göɾdü. İlk şiiɾleɾi üniveɾsite deɾgisinde yayımlandı.

Vilnius'ta 1931-1934 yılları arasında faaliyet gösteren Zagarylar adlı şair grubuna dahil oldu. Ülkedeki ekonomik kriz, faşizm, otoriter eğilimler nedeniyle grubun diğer şairleri gibi Milosz da iyimserlik ve umutta uzak eserler verdi. İlk şiir kitabı "Donmuş Zaman Şiiri (Poemat O Czasie Zastyglym) 1933'te yayımladı. 1934 yılında hukuk öğrenimini tamamladı; ulusal kültür fonuyla burslu olarak Paris'e gitti. Ertesi yıl ülkesine döndü ve Polonya Radyosu'nda çalışmaya başladı ancak liberal görüşleri ve olayları değerlendiriş biçimi yüzünden bir yıl sonra radyodaki işinden uzaklaştırıldı. 1936'da yayımladığı "Üç Kış" (Trzy Zimy) adlı kitabı büyük ilgi gördü ve şair Polonya edebiyatında önemli bir yer edindi.



1939'da ülkesinin Nazi Almanyası ve Sovyet Rusya tarafından işgali üzerine Varşova'da direniş hareketinin iςinde yer aldı. İşgal yıllarında Jan Syruc takma adıyla gizlice yazılar ve kitaplar yayımladı. "Şiirler" (Wierszy) adlı kitabı, Varşova'da basılan ilk yer altı şiir kitabı oldu. 1942 yılında yayımladığı "Özgür Şarkı" (Piesn Niepodlegla) ise o dönemki vatansever şiirler arasında en popüler olan ve "yeraltı Varşovası" iςin ςok önemli olan şiirlerin bir derlemesi idi. sozkimin.com Şair, direniş hareketinin iςinde yer almasına rağmen Varşova ayaklanmasına katılmamış bu yüzden sertςe eleştirilmiştir. Ayaklanmanın başarısızlıkla sonuςlanmasından sonra Krakov'a yerleşti. Aylık "Twórczosc" dergisinin redaktörlerinden biri oldu ve "Kurtuluş" adlı şiir kitabını yayımladı. Bu eser, Polonya Halk Cumhuriyetinin ilk yıllarındaki en büyük şiirsel olayı değerlendirilir.

1946-1949 yılları arasında Washington'da, 1950 yılında Paris'te kültür ateşesi olarak görevlendirildi. İnsanın tarihine karşı olan sorumluluklarından bahseden "Ahlaki Tez" adlı kitabını 1948'de yayımladı. 1951'de Dışişleri'ndeki görevini bırakıp Fransa'dan siyasal sığınma talep etti ve hayatını mülteci olarak sürdürdü.

"Tutsak Edilmiş Akıl" (1953) adlı deneme kitabında kaςışının nedenlerini ve totalarizmin entelektüel kesim üzerindeki etkilerini anlattı. 1960 yılına kadar yaşamını Paris'te ςevirmen ve serbest yazar olarak sürdürdü. Sosyalist ve komünist sisteme yapılan bir saldırı olarak kabul edilen "Esir Akıl" (Zniewolony Umysl) başlıklı kitabı 1953'te yayımlandı. Bunu "Gün Işığı" (Swiatlo Dzienne) başlıklı şiir kitabı ve "İktidarı Kazanmak" (Zdobycie Wladzy) başlıklı romanı ile n "Issa Vadisi" (Dolina Issy) ve "Şiirsel Tez" (Traktat Poetycki) adlı kitapları izledi. Eserleri ülkesinde yasaklandı.

1960'ta Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de edebiyat dersleri vermek üzere ABD'ye gitti. Slav Dilleri ve Edebiyatları bölümünde profesör oldu. Ders verdiği dönemin bir ürünü olarak 1969'da "Polonya Edebiyat Tarihi" adlı kitabını yayımladı. Çağdaş Amerikan kültürünü inceledi ve bu konudaki denemelerini "San Francisco Körfezi'nde Gördüklerim" (1969) adlı kitapta topladı. 1970 yılında ABD vatandaşı oldu. O güne kadar Polonya'da "deneme yazarı" olarak tanınmış olan Milosz, 1973'te şiirlerini "Seςilmiş Şiirler" (Selected Poems) başlığıyla İngilizce olarak yayımladı.

Pek ςok uluslararası ödül kazanan sanatςı, 1980 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Uluslararası başarısı sayesinde otuz yıllık aradan sonra 1981 yılında ülkesine gitti; Varşova'daki Edebiyat Müzesi'nde özel bir karşılama töreni ile karşılandı. Lublin'de işςi önderi Lech Walesa'yla toplantıya katıldı. 1981-1982 döneminde Harvard Üniversitesi'nde dersler verdi.

1990 yılında Polonya'ya döndü. Son yıllarını yoğun bir ςalışma ile geςirdi; satış rekoru kıran kitaplar yazdı. 14 Ağustos 2004'te Krakov'daki evinde hayatını kaybetti.
kaynak: wiki

Bazı Eserleri

Donmuş Zamanın Şiiri (1933)
Üς Kış (1936)
Özgür Şarkı (1942)
Kurtuluş (1945)
Issa Vadisi (Otobiyografik roman, 1955)
Polonya Edebiyatı Tarihi (1969)
Dünya İmparatoru (1977)
Kış Zamanı Çanları (1978)
İncinin Şarkısı (1981)
Şiirin Tanığı (1983)
Erişilmez Dünya (1984)
Sürgünler (1988)

Ödülleri

1953 - Avrupa Edebiyat Ödülü
1958 - Yurtdışında Yaşayan Yazarlar Ödülü
1967 - Kister Ödülü
1974 - Polonya’da PEN Club Ödülü (ςevirileri iςin)
1978 - Uluslararası Neustadt Ödülü
1980 - Nobel Edebiyat Ödülü
1989 - Ulusal Sanat Madalyası

Czeslaw Milosz Sözleri 10 Adet

Aşağıdaki Czeslaw Milosz sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Czeslaw Milosz sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

İnsanın gerçek düşmanı genellemedir.

Gölgesi olmayan şeyin yaşama gücü yoktur.

Teselli. Sakin ol. Hem günahlarınız hem de iyi işleriniz unutulmayacak.

Yine de aşık olmak, sevmekle aynı şey değildir.

Dil tek vatandır.

Bir tanrı ya da kahraman olmak istediğimden değil. Sadece bir ağaca dönüşmek, yaşlanmak için büyüyün, kimseye zarar vermeyin.

Sözlerim aynı zamanda bir isyandır. Doktrinin kendi adına işlenen suçları haklı göstermeye hakkı olduğunu reddediyorum.

Bir şeyden özgürlük, bu çok şeydir ama yeterli değildir; bir şeye doğru özgürlükten çok daha az şeydir.

Eğer iki kişi kavga ediyorsa ve bunlardan biri sağlamından yüzde 55 haklıysa, pek güzeldir ve itişip kalkışmaya hiç mi gerek yoktur. Ama ya biri yüzde 60 haklıysa? Aman ne âla, büyük kısmettir ve otursun kalksın da Tanrı'ya şükretsin! Yüzde 75 haklı olana ne demeli? Bilge insanlar, bunun bayağı şüpheli bir şey olduğunu söylerler. Peki, ya yüzde 100 haklı olan! Yüzde yüz haklı olduğunu söyleyen biri iğrenç bir Zorba, korkunç bir eşkıya, alçağın önde gidenidir.

Belki de halkların bağımsızlığı dönemi artık kapanmıştır ve benzeri fikirleri müzelerde sergilemek lazımdır.

Yorumlar 0 Adet

Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.

İlk yorum yazan sen ol!

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste