Bu sayfada İslam bilgini Cüneydi Bağdadi ait 9 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Cüneydi Bağdadi kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Ebu'l-Kasım Cüneyd ibn Muhammed el-Hazzaz el-Kavariri mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Cüneydi Bağdadi hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Cüneydi Bağdadi sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Ebû'l-Kâsım Cüneyd ibn Muhammed el-Hazzâz el-Кavârîrî veya tanınan adıyla Cüneyd Bağdadi (822, Bağdat - 911), İslam bilgini.
Bağdat'ta doğdu ve orada yaşadı. Ailesi aslen Nihâvendli olup cam ticaretiyle uğraştıklarından Кavârirî nisbesiyle tanınmaktaydı. Bizzat Cüneyd-i Bağdadi'de ipek ticaretiyle meşgul olduğundan Hazzâz lakabıyla tanınmıştır. Ailesinin Nihâvend'den Bağdat'a ne zaman geldiği kesin olarak bilinmemektedir.
Ebû Sevr el-Kelbi'den fıkıh eğitimi aldı. Ebû Ali el-Hasan bin Arefe el-Abdî başta olmak üzere bazı âlimlerden hadis dinledi. Dayısı Serî es-Sakatî ve Ebû Hamza el-Bağdâdî gibi sofilerin sohbetinde bulundu. Sonraki yıllarda vaaz vermeye başladı ve İslami İlimler üzerinde derin bilgi sahibi oldu. Süfyan-ı Sevri'nin mezhebinden olduğu rivayeti vardır.
Dönemin birçok ünlü sûfîsi Cüneyd-i Bağdadi'nin sohbetinde bulunmuştur. Ebû Muhammed el-Cerîrî, Ebü'l-Abbas İbnü'l-Arabî, İsmail b. Nüceyd. Ali b. Bündâr es-Sayrafî, Ebü Bekir Şiblî, Mimşâd ed-Dîneverî, Abdullah eş-Şarânî, Muhammed b. Ali el-Kettânî. Ebû Bekir el-Vâsıtî. Ebû Amr ez-Zeccâcî Cüneyd Bağdadi'in sohbetinde bulunan tanınmış sûfilerdendir. Bu sebeple tarikatların tamamına yakın kısmı silsilelerinde Cüneyd-i Bağdadi hazretleri'ne yer verirler. Mutlak İmam. Küçük Şafii ve Sadr-i Kebîr gibi unvanlarla anılan fıkıh âlimi İbn Süreye de onun sohbetinde bulunmuş, ruhaniyetinin tesirinde kalmış ve manevî alandaki bilgilerini ona borçlu olduğunu ifade etmiştir.
Cüneyd-i Bağdadi'nin tasavvufî görüşleri, hem çağdaşı sûfîler hem de daha sonraki mutasavvıflar üzerinde derin tesirler bırakmıştır. Onun açtığı yoldan gidenlere Cüneydî denildiğini kaydeden Hücvîrî, kendi şeyhlerinin de bu zümreye mensup olduklarını belirtmektedir. el-Münkız mine'd-dalâl adlı eserinde belirttiğine göre Gazzâlî'nin tasavvufa yönelmesinde de Cüneyd-i Bağdadi'nin tesiri olmuştur. el-Lüma', et-Ta'anuf, Kûtü'l-kulûb ve er-Risâle gibi tasavvufun temel kaynakları Cüneyd-i Bağdadi'nin fikirlerine geniş yer ayırır, onun tasavvufî konulardaki sözlerini delil sayarlar.
kaynak: wiki
Aşağıdaki Cüneydi Bağdadi sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Cüneydi Bağdadi sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Kalbi imar etmek nimettir. Dili imar etmek çok konuşmak ise fitnedir.
Toprağa kötü şeyler de atılır. Fakat toprak, hep iyi şeylerle (çiçek, ağaç, vs.) Karşılık verir.
Tasavvuf, hakk'in, seni senden öldürmesi ve seni kendisiyle diriltmesidir.
Maneviyat erleri, toprak gibi olmalıdır.
Vecdin ilimde erimesi, ilmin vecd içinde kaybolmasından yeğdir.
İnsan, allah te'ala'dan başkasına kulluk etmeyi terkettiği zaman, gerçek kul olur.
Eğer senin sıkıntılarına katlanacak, ihtiyaçlarını giderecek birini arıyorsan, bu zamanda, öyle bir kardeşi ve dostu bulamazsın. Ama, kendisine allah için yardım edeceğin, sıkıntılarına allah rızası için katlanacağın kardeş ve dost arıyorsan, böyleleri çoktur.
Afetleri en iyi bilen, afetlere duçar olandır.
Tasavvuf, allah ile olan muamelenin saflığıdır. Bunun asli da dünyadan yüz çevirmedir.
ALLAH dostlarının her kelimesi hazinedir inşallah kıymetlerini biliriz
harika
Biz Cüneydioğlu aşireti şuan reyhanlıda yaşıyo ve bi çok yerde nevcut ve bizim ilk buraya gelen 2 tane dedemiz şıh süleyman ve şıh ibrahim 300 yıl önce kerkük şehrinde geldiği bilinyo ve dedemizin Cüneydi bağdadi olduğu öne sürülyo doğrumudur bi bilginiz
Hiç tatmin olmadım
Teşekkürler
Süper.
çok güzel teşekkürler
çok beğendim
İstediğin şeyi elde edemiyorsan, elde ettiğini isteyeceksin.