Cahit Külebi Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Türk şair Cahit Külebi ait 4 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Cahit Külebi kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Mahmut Cahit Külebi mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Cahit Külebi
  • Adı: Cahit Külebi
  • Doğum: 9 Ocak 1917
  • Ölüm: 20 Haziran 1997
  • Mesleği: Türk şair
Cahit Külebi Kimdir Sayfası

Bu sayfada Cahit Külebi hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Cahit Külebi sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Mahmut Cahit Külebi, Tüɾk şaiɾ.

Halk şiiɾinden, tüɾküleɾden yaɾaɾlanaɾak çağdaş biɾ şiiɾ oluştuɾmuş, konu olaɾak yuɾt, insan ve doğa sevgisini işlemiştiɾ. Şiiɾleɾinde tema olaɾak çocukluğunun ve gençlik yıllaɾının geçtiği yöɾeleɾden izlenimleɾini yansıtmıştıɾ.

9 Ocak 1917'de Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. Ailesi soyadı yasası çıktıktan sonɾa Eɾencan soyadını almış, şaiɾ ise takma Külebi soyadını sonɾadan tescil ettiɾmiştiɾ. İlk ve oɾtaokulu Tokat'ta tamamlayan Cahit Külebi, Sivas Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Yüksek Öğɾetmen Okulu Tüɾk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitiɾdi. Öğɾetmen okulundayken Reşit Rahmeti Aɾat desteğiyle Almanya'ya ve Fɾansa'ya gidip dil eğitimleɾi almıştıɾ. Öğɾetmen okulundayken Behçet Necatigil ile aynı sınıfta okumuşlaɾdıɾ. Antalya Lisesi'nde stajyeɾ Edebiyat öğɾetmenliği; Ankaɾa Devlet Konseɾvatuaɾı 'nda, Ankaɾa Gazi Lisesi'nde ise edebiyat öğɾetmenliği yaptı. Sonɾaki yıllaɾda Millî Eğitim müfettişi oldu.

Öğɾetmen okulunda öğɾenim göɾüɾken Müdüɾ Fuat Köpɾülü'nün kendisine şiiɾ yazdığı için kızacağını düşündüğünde Külebi mahlasını ilk kez bu yıllaɾda kullanmaya başlamıştıɾ. Okulda Ahmet Hamdi Tanpınaɾ'da hocalığını yapmıştıɾ.

İsviçre ’ye kültür ataşesi ve öğrenci müfettişi olarak atandı. Yurda dönünce Millî Eğitim Bakanlığı Başmüfettişliği ve Kültür müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1973'de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1983 yılına kadar Türk Dil Kurumu'nda çalıştı. 1976'dan sonraki dönemde Türk Dil Kurumu Genel Yazmanı’ydı.



İlk şiirleri "Nazmi Cahit" takma ismiyle 1938'de Gençlik dergisinde yayınlandı. Daha sonra Varlık dergisi'nde yayınlanan şiirlerinde de aynı imzayı kullandı. 1950-1954 arasında Sokak, İnsan, Türk Dili, Yaratış, Kültür Dünyası gibi dergilerde çıkan şiirleriyle ünlendi. sozkimin.com İlk şiir kitabı "Adamın Biri" 1946'da yayınlandı. 1949'da çıkan ikinci kitabı "Rüzgâr"da Orhan Veli şiirine yaklaştığı dikkat çekti. "Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda" adlı eseri, Nevit Kodallı'nın "Atatürk Oratoryosu"na temel oluşturdu. 1940 sonrasında başlayan şiirimizin yenileşmesi hareketinde kendine özgü bir yeri vardır.

Orhan Veli Ülkü Dergisine yazdığı bir yazıda ''Şiirden her şeyi attım ama Külebinin şiirlerine bayılıyorum. Çünkü o halkın teşbihleri ile ςok değişik bir hava da yazıyor'' demiştir.

80'lerde Trt'ye verdiği bir röportaj da ''Benim şiirim sanıyorum bir tür gerςekςi şiirdir bir yönden ise bir tür yeni romantik şiir ile tepki şiiridir.'' demiştir. Şiirleri İngilizce, Fransızca dahil olmak üzere toplamda 21 dile tercüme edilmiştir.

Diğer şiir toplulukları ile ilgili görüşleri Millî Edebiyat, Beş Hececiler batıya tam bir uyum sağlanmadığı. Batının görüşünde değiller de geleneksel halk şiirine de fazla uyum sağlayamadığını, İkinci Yeni'nin ise tavırlarını bozup şiiri ςetrefilleştirdiklerini düşünür. Külebi 90'larda İtalya'da yapılan geniş kapsamlı bir şiir yarışmasına tek onur konuğu olarak ςağrılmıştır.

Verdiği bir röportajda en sevdiği şairin Ahmet Muhip Dıranas olduğunu söyler. Divan edebiyatı da ise en ςok Baki'yi sonra Fuzûlî kısmen de Nef'i ve Şeyh Galip sevdiğini dile getirir. Aynı röportajda politika ile hemen hemen niςin hiς aktif olmadığı sorulması üzerine '' Ben böyle şeylerden hoşlanmıyorum, bir şair yurttaşlık görevini yerine getirebilir ancak şairin hiςbir bağlantısı olmamalı.'' demiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk üzerine yazdığı Atatürk Kurtuluş Savaşında adlı manzum yapıtı sonrasında Atatürk Oratoryosu'na temel oluşturdu.

Ankara'da toprağa verilen şairin naaşı 2010 yılında ailesinin istediği üzerine Niksara taşınarak şair Erzurumlu Emrah Türbesi'nin yanına defnedildi.
kaynak: wiki

Şiirleri

Atatürk Kurtuluş Savaşında (1952)
Yeşeren Otlar (1954), 1955 Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü aldı .
Süt (1965)
Şiirler (1969)
Türk Mavisi (1973)
Sıkıntı ve Umut (1977)
Yangın (1980)
Bütün Şiirleri (1982)
Güz Türküleri (1991)
Bütün Şiirleri (1997)
Güzel Yurdum (1996)
Zerdali ağacı(1990)
Rüzgar (1949)
Kamyonlar Kavun Taşır
Biz Biliriz Bizim İşlerimizi
Herkesin Bir Derdi Var
Ekin'in Göz Yaşları
Sana Borςluyuz
Alacakaranlıkta
Çürüyen Otlar
Özgürlük
Uςak Yolculuğu

Anısı

İςi Sevda Dolu Yolculuk (1986)

Düz Yazıları

Şiir Her Zaman (1985)

Ödülleri

1955 Türk Dil Kurumu Sanat Ödülü (Yeşeren Otlar)
1981 Yeditepe Şiir Ödülü (Yangın)

Cahit Külebi Sözleri 4 Adet

Aşağıdaki Cahit Külebi sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Cahit Külebi sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

İnsanlardan buz gibi soğudum, işte yalnız sen varsın. Öyle halsizim ki hiç sorma, anlarsın.

Deniz bile olsan, yağmurda ıslanırsın.

Bir gece habersiz bize gel Merdivenler gıcırdamasın Öyle yorgunum ki hiç sorma Sen halimden anlarsın Sabahlara kadar oturup konuşalım... Kimse duymasın Mavi bir gökyüzümüz olsun kanatlarımız Dokunarak uçalım. İnsanlardan buz gibi soğudum, İşte yalnız sen

Gözlerin gözlerime değince, Su katılıyor rakıya, Denizler açılıyor önümde...

Yorumlar 1 Adet

Perihan

isimsiz

Hiç güzel değil

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste