Bu sayfada Celvet'îyye Tarikât'ının kurucusu Aziz Mahmud Hüdayi ait 4 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Aziz Mahmud Hüdayi kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Aziz Mahmud Hüdayi mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Aziz Mahmud Hüdayi hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Aziz Mahmud Hüdayi sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Azîz Mahmûd Hüdâyî ' Anadolu'da yetişen büyük Velîlerden olup, Halvet'îyye Sufi İslâm Tarikât'nın bir alt sınıfına ait olan Bayram'îyye Tarikât'nın devamı niteliğinde bulunan Celvet'îyye (Celvetî) Tarikât'ının kurucusudur. 1541 (H.948) yılında Koçhisar'da doğdu. Bursa'da Muhammed Üftâde'den feyz aldı. 1598 (H. 1007) de Üsküdar'da câmi ve dergâh yaρtırdı. 1628 (H. 1038)'de vefât etti. Кabri, İstanbul Üsküdar'da kendi dergâhı yanındaki türbesindedir. Asıl ismi Mahmud'dur "Hüdâyî" ismi ve "Azîz" sıfatı kendisine sonradan verilmiştir.
Mahmûd Hüdâyî, Fadlullah bin Mahmûd'un oğludur. Çocukluğu Sivrihisar'da geçti. Burada ilk tahsîline başladı. İlmini ilerletmek iςin İstanbul'a gitti. Küçük Ayasofya Medresesinde tahsîline devâm etti. Çok zekî olup bir defâ okuduğunu zihninde tutar, tekrar kitaba bakmaya lüzum hissetmezdi. Hocalarından Nazırzâde Ramazan Efendi, ona husûsî bir ihtimâm gösterdi. Mahmûd Hüdâyî genç yaşta; tefsîr, hadîs, fıkıh ve zamânın fen ilimlerinde büyük bir âlim oldu. Hocası Nâzırzâde onu yanına yardımcı olarak aldı. Mahmûd Hüdâyî, bir taraftan hocası Ramazan Efendiye yardım ederken, diğer yandan da Halvetî yolunun şeyhlerinden Muslihuddîn Efendinin sohbetlerine katılarak tasavvuf yolunda ilerlemeye çalıştı. Bu arada hocası Nâzırzâde'nin, Edirne'de bulunan Sultan Selim Medresesine tâyini çıktı. Mahmûd Hüdâyî, yirmi sekiz yaşında iken hocası ile Edirne'ye gitti. Ramazan Efendi, kısa bir süre Edirne'de müderrislik yaρtıktan sonra, Şam ve Mısır'a kâdı tâyin edildi. Talebesi Mahmûd Hüdâyî'yi oraya da götürdü. Mahmûd Hüdâyî Mısır'da Halvetî şeyhlerinden Kerîmüddîn'den ders alarak, tasavvuf yolunda yetişmeye çalıştı.
Aşağıdaki Aziz Mahmud Hüdayi sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Aziz Mahmud Hüdayi sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Hayret, ba'zı kimseler bizden kerâmet isterler. Cihan pâdişahı elimize su döküyor, vâlideleri havlu tutuyor bundan daha büyük keramet mi olur?
İdrak kulağından gaflet pamuğunu çıkarmayana nasihat kar etmez.
Oğlum kimya ilmini öğrenmek nefsini kimyâ etmekten ibarettir.
Ey oğul! Bir mecliste bulunduğun zaman az konuş. Sana sorulmayan şeye cevap verme. Bir şey sorulursa cevâbını bilmiyorsan, bilmiyorum de. Bilmediğine, bilmem demek ilmin yarısıdır. Eğer cevâbını biliyorsan, kısa cevap ver. Sözü uzatma. Mecliste bulunanlara imtihân için bir şey sorma. Onlarla münâzara ve münâkaşa etme. Kendini beğenerek en başa, yukarıya oturma. Edebe çok riâyet eyle. Edepsizlik her zaman ve her yerde yasak ve sevimsizdir. Her yerin kendine mahsus bir edebi vardır. Arkadaşlarına cömertlik et ve iyi muâmelede bulun. Dünyâ sevgisini gönülden çıkar. Allahü teâlânın rızâsına kavuşmak yolunda senin önüne ve yoluna bir şey engel olursa onu terk eyle. Ey oğul! Dünyâ ve dünyâ nîmeti hayaldir. Gök kubbesi altında hiçbir şey aynı hal üzere kalmaz, hep değişir. Onun için dünyâ malına, makâmına ve dünyâ hayâtına güvenme. Biz bu dünyâda misâfiriz, yolcuyuz. Sonunda ayrılıp gideceğiz. Sıkıntın varsa üzülme. Bir an sonra ne olacağımız belli değil.
Pek cok begendim
Akkahü teala onun türbesine gitmeyi herkese nasip etsin
Aziz mahmut hüdayi hazretlerine komşuyum evim yakın sabah namazlarına giderim ziyaret ederimhuzur bulurum elhamdülillah.cenabu allah Ahirettede komşu eylesin.
Hüdayi hazretlerini Allah için seviyorum inşallah bu gece istanbula gideceğim yarın inşallah o mübarek Zat'ın türbesini ziyaret edeceğim
Türbesine 5-6 kez gittim. Her gittiğimde ferahlayarak dönüyorum. 2 yıldır gidemiyorum. Mekanı cennet olsun.
Kendi bildiğimi okuyup da başkalarını kendi bildiklerini okuduklarına ikna etmek, erkekte ender rastlanan bir şeydir. Kadınlarda ise kaş kadar yaygın görülür.