Bu sayfada Türk asker,Eski Başbakan yardımcısı ve siyasetçi. Alparslan Türkeş ait 38 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Alparslan Türkeş kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Alparslan Türkeş mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Alparslan Türkeş hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Alparslan Türkeş sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Alparslan Türkeş, Türk asker ve siyasetçi.
Alparslan Türkeş, Türk siyasetinin ve askeri tarihinin önemli bir ismi olarak bilinir. Doğum adıyla Ali Arslan veya Hüseyin Feyzullah olan Türkeş, 25 Kasım 1917 tarihinde Lefkoşa'da doğmuş ve 4 Nisan 1997'de Ankara'da vefat etmiştir. Kendisi, Türkiye'nin modern tarihinde aktif bir şekilde yer almış ve önemli görevler üstlenmiştir.
Alparslan Türkeş, askeri kariyerine başladıktan sonra, Türkiye'nin önemli tarihi olaylarından biri olan 27 Mayıs Darbesi'nde etkin bir rol üstlenmiştir. Askerlik görevinin ardından, Alparslan Türkeş başbakan yardımcısı olarak görev yapmış ve aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucusu ve ilk genel başkanı olmuştur. MHP'nin başkanlığını 1969-1981 ve 1993-1997 yılları arasında sürdürmüştür. Ayrıca, 1965, 1969, 1973, 1977 ve 1991 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak parlamentoya girmiştir.
Alparslan Türkeş, Türk milliyetçiliğini bir araya getirmek amacıyla 1963 yılında Türkiye Huzur ve Yükseliş Derneği'ni kurmuş ve siyasi hayata aktif olarak katılmıştır. sozkimin.com 1965 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katılmış ve parti genel başkanı olmuştur.
12 Eylül Darbesi'nden sonra, Alparslan Türkeş 1985 yılına kadar 4,5 yıl boyunca tutuklu kaldı. 1987'deki Türkiye anayasa değişikliği referandumu, siyasal yasağının kalkmasını sağladı. Aynı yıl içerisinde, Milliyetçi Çalışma Partisi'ne katıldı ve düzenlenen kongrede genel başkan seçildi. Partisi, 1991 Türkiye genel seçimlerinde Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yaptı. 1992'de, 12 Eylül Darbesi sonrası kapatılan partilerin eski adlarını almasıyla ilgili Siyasi Partiler Kanunu'ndaki değişiklikle, Milliyetçi Çalışma Partisi'nin (MÇP) adı 1993 yılında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi. 1995 Türkiye genel seçimlerinde parlamentoya giremeyen Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 tarihinde vefat etti.
Aşağıdaki Alparslan Türkeş sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Alparslan Türkeş sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
[14496] numaralı söz için:
Once Vatan
Unutulmaz devlet adamı
BAŞBUĞ ALPASLAN TÜRKEŞ
Büyük komutan başbuğumuz
Emanetin emanetimizdir Reis
Başbuğum yolun yolumuzdur...
Değeri bilinmeyen devlet adamı.