Ali Nesin Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Türk matematikçi Ali Nesin ait 24 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Ali Nesin kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Hüseyin Ali Nesin mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Ali Nesin
  • Adı: Ali Nesin
  • Doğum: 18 Kasım 1957
  • Mesleği: Türk matematikçi
Ali Nesin Kimdir Sayfası

Bu sayfada Ali Nesin hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Ali Nesin sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Hüseyin Ali Nesin, Tüɾk matematikçi.

18 Kasım 1957 taɾihinde İstanbul'da doğdu. Babası tanınmış yazaɾ Aziz Nesin, annesi Meɾal Çelen'diɾ. İlkokuldan sonɾa oɾtaokulu İstanbul'da Saint Joseph Lisesi'nde, liseyi de İsviçɾe'nin Lozan kentindeki College Champittet'de tamamladı.1977-1981 yıllaɾı aɾasında Paɾis Dideɾot Üniveɾsitesi'nden matematikten "maitɾise" deɾecesini aldı. Daha sonɾa ABD'de Yale Üniveɾsitesi'nde matematiksel mantık ve cebiɾ konulaɾında doktoɾa yapan Ali Nesin, 1985-1986 aɾasında Kalifoɾniya Üniveɾsitesi Beɾkeley Kampüsü'nde öğɾetim üyesi olaɾak çalıştı. Tüɾkiye'ye kısa dönem askeɾlik göɾevi için geldiği sıɾada eɾleɾin aynı şıɾıngadan aşı olmasına itiɾaz ettiği için "oɾduyu isyana teşvik" iddiasıyla tutuklanaɾak yaɾgılandı. Yaɾgılanma sonunda beɾaat etti.

1987-1989 aɾasında Notɾe Dame Üniveɾsitesi'nde yaɾdımcı doçent, aɾdından 1995'e kadaɾ Kalifoɾniya Üniveɾsitesi Iɾvine Kampusü'nde doçent ve daha sonɾa pɾofesöɾ olaɾak göɾev yaptı. 1993-1994 öğɾetim yılını Bilkent Üniveɾsitesi'nde misafiɾ öğɾetim göɾevlisi olaɾak geçiɾdi. Babası Aziz Nesin'in 1995'te ölümü üzeɾine yuɾda kesin dönüş yaptı ve Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi.

1996'dan beɾi Bilgi Üniveɾsitesi Matematik Bölümü Başkanı olan Ali Nesin döɾt çocuk sahibidiɾ. Kasım 2004'ten beɾi de Nesin Yayınevi genel yönetmenliğini yapmaktadıɾ ve 2011 yılından itibaɾen Hɾant Dink Vakfı danışma kuɾulu üyesidiɾ.

Ali Nesin'in Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Matematik ve Sonsuz, Matematik ve Oyun, Develer ve Eşekler, Matematik Canavarı ve Matematik ve Gerçek adlı ρoρüler matematik kitaρlarının yanı sıra, Önermeler Mantığı, Sayma ve Sezgisel Kümeler Kuramı gibi yarıakademik matematik kitaρları ve henüz birinci, ikinci ve dördüncü ciltleri yayımlanan Analiz kitaρları mevcuttur. sozkimin.com Bunların yanı sıra çeşitli dergilerde çıkmış bilimsel makaleleri ve Alexander Borovik ile birlikte yazdığı İngilizce bir kitabı (Grouρs of Finite Morley Rank), babası Aziz Nesin'in Osmanlıca el yazılarından çevirileri bulunmaktadır.



Ali Nesin'in babası Aziz Nesin ile mektuplaşmaları (diğer kitapları gibi) Nesin Yayınevi tarafından iki cilt olarak yayımlanmıştır. Matematiksel araştırma alanı "Morley mertebesi sonlu gruplar"dır. Aynı zamanda, 2003'ten beri üς ayda bir yayımlanan ve Türk Matematik Derneği'nin sahibi olduğu Matematik Dünyası adlı derginin sorumlu yazı işleri müdürüdür. Ayrıca, TÜBA (Türkiye Bilimler akademisi) tarafından kabul edilmiş kümeler kuramı ve analiz konularında ders notları bulunmaktadır.

Matematik araştırmaları, bölüm başkanlığı ve Nesin Vakfı yöneticiliğinin yanı sıra yağlı boya resim, desen ve portre ςalışmaları da yapmaktadır. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) kurucu üyesidir. Nesin Matematik Köyü'nün kurucusudur.

Nesin, Ağustos 2018'de Uluslararası Matematikςiler Kongresi tarafından dört yılda bir verilen Leelavati Ödülü'ne layık görüldü.
kaynak: wiki

Ali Nesin Sözleri 24 Adet

Aşağıdaki Ali Nesin sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Ali Nesin sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Mütevazılığı elden bırakma. Matematikçiler zekalarıyla, bilgileriyle, becerileriyle biraz fazla övünürler, özellikle gençliklerinde. Hoş bir şey değil. Sen yapma. Gençlikte hadi neyse de, bu övünme olgun yaşlarda devam ettiğinde çevrede alay konusu olur.

Matematik senin mesleğindir, senin işindir. Öğrencilik de öyle. Nasıl maaşlı bir çalışan belli saatlerde iş yerinde oluyorsa, sen de sanki maaşlıymışsın gibi belli saatlerde masa başında ya da sınıfta olmalısın. Hiçbir özürün olamaz. Ağabeyim evleniyor, halam ameliyat oldu, kardeşim sünnet olacak gibi bahaneler yok hükmündedir!

Anlamadığın seminerlerde uyuklama. Tam tersine, anladıklarında uyukla. Anlamadığın seminerlerde ya da derslerde canavar kesil.

Eğer yüksek lisans öğrencisiysen, bölümündeki seminerlere mutlaka git. Senin konunda olsun ya da olmasın. Genel kültürün oluşsun.

Kütüphanenin altını üstüne getir. Mutlaka derslerinin dışında okuyacağın, göz atacağın bir iki kitabın olsun. O kitapları da gece yastığının altına koy. Farkında olmadan konuyla daha bir aşina olacaksın! Denemenin bir zararı olmaz...

Çevrenle yetinme; yetmez çünkü. Yeryüzünde, özellikle Batı'da, senden çok daha iyi koşullarda yetişmiş, senden çok daha bilgili binlerce genç var. Bu yüzden yakın çevrenle kendini kıyaslama. Hatta kendini kimseyle kıyaslama. Kendinle yarış. Zekada ve kavra

Hiçbir zaman öğretmeninle, okulunla, çevrenle, derslerinle kendini kısıtlama. İyi bir öğrenci her zaman diğer arkadaşlarından ve hatta öğretmenlerinden daha iyidir. İyi öğrencinin kapasitesi müfredattan kat kat fazlasına yeter. Sonuç olarak müfredatlar ortalama öğrenciler için hazırlanır.

Sayılar kuramı pek temel bir konu değildir mesela. Sayılar kuramın bilmesen de çok şey yapabilirsin ama analiz ve cebir bilmezsen hemen hiçbir şey yapamazsın, sayılar kuramı dahil olmak üzere.

Bisiklete binmenin sırlarını açıklayabilirim: Sağa düşeceksin gidonu sola kır, sola düşeceksen sağa kır... Ama sen fiziksel olarak bisikletin üstüne çıkmazsan bisiklete binmeyi öğrenemezsin. Okuyarak, dinleyerek öğrenilmiyor bisiklete binme. İlla ki bisikletin üstüne çıkıp kafanı gözünü yaracaksın.

Hoca, ders, kitap yararsızdır demiyorum. Yararlıdır. Ama hoca, kitap ya da ders, öğrenciye ancak yol gösterebilir, öğrencinin konuyu anlamasını sağlamaz.

Bir matematik teoremini bilmek, Zimbabve'nin başkentini bilmek gibi değildir. Zimbabve'nin başkenti öğrenilir, matematiksel olgular ise anlaşlır.

Anlamak. Çoğu öğrenci anlamayı problem çözebilmek zanneder. Açıklamaları, tanımları, gerekçeleri, akıl yürütmeleri hiç dinlemez, hiç umursamaz, göz ucuyla şöyle bir okur, bu tür şeyleri gevezelik, boş laf sanar, ama problem çözme yöntemlerine çok odaklanır. Problemleri çözebiliyorsa anlamıştır... Hayır, anlamak çok daha derin bir süreçtir. Hatta tam tersine problem çözmeye odaklanmak insanın çapını düşürür, yüzeyselleşmesine neden olur. Sadece problem çözmeye odaklanmak konuyu anlamama nedenlerinin önde gelenidir.

Sporu hiç bırakma mesela. Bir de mutlaka çok ciddiye alacağın bir hobin olsun.

Psikoloji. Eğer psikolojin bozulursa matematik çalışamaz, matematik üretemezsin. Psikolojileri bozuk olduğu için hak ettiği başarıya kavuşamayan nice parlak genç gördüm. Psikoloji nasıl düzgün tutulur, bozulduğunda nasıl düzeltilir bilmiyorum, benimkisi pek fena değildi, çok bozulmadı yaşamım boyunca.

Sınıfta aldığın notları temize çekmenin pek o kadar doğru bir fikir olduğuna inanmıyorum. Sınıfta anladığını kendin daha iyi anlayabileceğin biçimde yeniden yazabilirsin ama.

Söylemeden geçemeyeceğim, mecbur kalmadıkça cetvel, pergel, kırmızı kalem gibi nesneler kullanma. Düzgün yaz, güzel yaz, okunur yaz, ama abartma, sonuç olarak yazdıkların bir düşünme süreci, nihai sonuç değil. İşlevsellik önemli. Yazdıklarını karalamaktan çekinme mesela. Eğer estetiğe gereğinden fazla önem verirsen, silmekten, yani hata yapmaktan korkarsın. Elini korkak alıştırma!

İki aşamada yazmak lazım: 1. Düşünürken, 2. Düşündükten sonra.

Yalnızlık. Çok çalışmak için her şeyden önce yalnızlıktan hoşlanmak gerekir, yalnız kalamayan kişi çalışamaz, çünkü düşünme eylemi büyük ölçüde tek başına yapılır. Yalnızlığının değerini bil, onu sev. En değerli hazinendir yalnızlık. Bunu böyle kabul et. Hiçbir zaman yalnızlığını kaybetme, çoluk çocuğa karıştığında bile.

Çalış! Hem de çok çalış! Çalışmadan başarı elde edilmiyor. Çalışmak ise yalnızlık demektir. Arkadaşların dans ederken, şarkı söylerken, top oynarken sen odana kapanıp çalışacaksın! Hiç kolay değil. Kendini zorlamak zorunda kalabilirsin. Kendini zorladığında da verimli çalışamayabilirsin. Olsun sen çalışmaya çalış. İnatla devam et, gün gelecek verimli çalışacaksın ve çalışmaktan vazgeçemeyeceksin, alışkanlık haline gelecek, çalışmak varoluş nedenin olacak.

Hayatta hiç zorluk çekmemiş, kendini zora sokmamış kimse nasıl mutlu olabilir, anlamıyorum.

Bir çocuğa yapılabilecek en büyük iyilik, ona hayal kurabileceği boş zamanlar bırakmaktır.

Dünya çapında bir dâhi de olsan, çalışmazsan hayatta herhangi bir yere gelmen mümkün değildir.

Ve âşık olmadan yaşayanlara şaşardım, bana göre onlar hayatın anlamını ıskalamışlardı.

Yazmak, düşünen insanın en büyük yardımcısıdır.

Yorumlar 2 Adet

Perihan

melek yildiz

rahmaetli degerli babasının oglu harika

Perihan

Çilek

Çok guzelll

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste