Abdullah Cevdet Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Siyasetçi, düşünür, göz hekimi, şair, çevirmen. Abdullah Cevdet ait 6 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Abdullah Cevdet kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Abdullah Cevdet Karlıdağ mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Abdullah Cevdet
  • Adı: Abdullah Cevdet
  • Doğum: 9 Eylül 1869
  • Ölüm: 1932
  • Mesleği: Siyasetçi, düşünür, göz hekimi, şair, çevirmen.
Abdullah Cevdet Kimdir Sayfası

Bu sayfada Abdullah Cevdet hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Abdullah Cevdet sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Abdullah Cevdet, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yaşamış, hem siyasi hem de entelektüel hayatında derin izler bırakmış bir kişiliktir.

9 Eylül 1869'da Arapkir'de doğan Cevdet, eğitimini askeri tıbbiyede tamamlamış ve daha sonra hekim olarak çalışmıştır. Ancak, tıp alanındaki başarılarının yanı sıra onu en çok öne çıkaran özelliği, Osmanlı modernleşme sürecine olan katkılarıdır. Aynı zamanda bir şair, , felsefeci ve çevirmen olarak da tanınmıştır.

Abdullah Cevdet, Osmanlı İmparatorluğu'nda özgürlük ve reform hareketlerinin savunucusu olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurucularından biridir. Ancak, zamanla cemiyet ile arasında fikir ayrılıkları çıkmış, bu sebeple farklı bir düşünce çizgisine yönelmiştir. Özellikle pozitivizm, laiklik ve Batı felsefesi ile olan derin ilgisi, onu dönemin diğer Osmanlı aydınlarından ayırmıştır. Laiklik ve bilimsel düşüncenin Osmanlı toplumunda yerleşmesi gerektiğine inanmış ve bu düşüncelerini yaymak amacıyla çaba göstermiştir.

Abdullah Cevdet, edebi anlamda da son derece üretken bir isimdi. Fransız edebiyatı ve felsefesinden yaptığı çeviriler, Osmanlı aydınlanmasına büyük katkı sağlamıştır. En bilinen çevirilerinden biri, Voltaire ve Jean Jacques Rousseau gibi Batılı düşünürlerin eserlerini Türkçeye kazandırmasıdır. Aynı zamanda, dönemin önemli gazetelerinde yazılar yazmış, dergiler çıkarmış ve Batı düşüncesini Osmanlı toplumuna tanıtma gayreti içinde olmuştur.



Ancak, Abdullah Cevdet'in fikirleri her zaman kabul görmemiştir. Özellikle dini konulardaki radikal düşünceleri ve Batı'ya olan yakınlığı, muhafazakar kesimlerin tepkisini çekmiştir. sozkimin.com Bu yüzden hayatı boyunca hem takdir hem de eleştiri toplamıştır. Yine de, Osmanlı modernleşme sürecinde onun fikirleri büyük bir rol oynamış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda önemli bir aydın olarak anılmaya devam etmiştir.

29 Kasım 1932'de İstanbul'da hayatını kaybeden Abdullah Cevdet, ardında derin izler bırakan bir entelektüel miras bırakmıştır.

Abdullah Cevdet'in bazı eserleri

Şiir kitapları
Hiç (1890)
Türbe-i Masumiyet (1890)
Tulûat (1891)
Masumiyet (1894)
Kahriyât (1906)
Karlı Dağdan Ses (1931)
Düşünen Musiki (1932)
Rafale de Parfums : Sonnets (1904)

Mensur kitabı
Ramazan Bahçeleri (1891)

Düşünce eserleri
Dimağ (1890)
Fizyolacya-i Tefekkür (1892)
Fünun ve Felsefe (1897)

Çevirileri
Weber’den "Asırların Panoraması"
Gustave Le Bon’dan "Asrımızın Hususu Felsefiyesi"
Hayyam’dan "Rubaiyat"
Mevlana’nın Divanından Seçmeler
Gustave Le Bon’dan "Dün ve Yarın" (1921)
Gustave Le Bon’dan "İlm-i Ruh-i İçtimai" (1924)
Gustave Le Bon’dan "Ameli Ruhiyat" (1931)
Jean Meslier’den "Akl-ı Selim (Sağduyu Tanrısızlığın İlmihali) (1928)

Abdullah Cevdet Sözleri 6 Adet

Aşağıdaki Abdullah Cevdet sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Abdullah Cevdet sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Promethe, Kafkas Dağları'nda değil, gönül dağlarındadır ve zincirlerini kırmıştır.

Mabudumuz fazilettir. Amali fazilet ise hürriyetsiz mümkün değildir.

Hürriyetlerin akdem ve akdesi fikir ve vicdan hürriyetidir.

Vatandaşlar! Türkiye Türkiyelilerindir. Türkiye vatandaşları kattiyyen aynı hukuk ve hürriyete mâliktir.

Aklı Selim, kudsi bir isyandır ve bunu gönüllerde gezdirmek aşkının ateşi hiçbir zaman söndürülemeyecektir. Promethe, Kafkas dağlarında değil, gönül dağlarındadır ve zincirlerini kırmıştır. Mabudumuz fazilettir. Amali fazilet ise hürriyetsiz mümkün değild

Neslimizi ıslah etmek, kuvvetlendirmek için Avrupa'dan ve Amerika'dan damızlık erkek getirmek gerekir.

Yorumlar 3 Adet

Perihan

KIVRAK

Bu, beyinsiz, barbar avrupa kafalı yobazlardan bıktık.

Perihan

Okuyucu

İşte bakın ben Kürt’üm. Kürtleri ve Kürtlüğü severim. Fakat mademki hukuk ve vazifece eşit Türkiye vatandaşlarındanım, her şeyden evvel Türk’üm. Benim bu sözümden, ben mademki Türkiye vatandaşıyım, Kürt lisanı unutulsun, Kürtlüğüm unutulsun dediğim anlaşılmasın. Bilakis, Kürt Kürtçesini, Ermeni Ermenicesini kültürel olarak ihya etsin. Bundan Türkiye’ye zarar geleceğini sananlar ancak bal kabak kafalı veya hain ruhlu kimselerdir. Abdullah Cevdet

Perihan

Özgür

Hala Mekkeli yobazların pençesinde. Taassup akımına göre suç sayılan bir fikir mücadelesi için bugün mahkûm olursa gerçekten tuhaf olacaktır. Abdullah Cevdet

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste