Bu sayfada Kazak şair, besteci ve filozof Abay Kunanbayoğlu ait 6 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Abay Kunanbayoğlu kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Abay İbrahim Kunanbayoğlu mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.
Bu sayfada Abay Kunanbayoğlu hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Abay Kunanbayoğlu sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.
Abay İbɾahim Kunanbayoğlu, biɾ Kazak şaiɾ, besteci ve filozofuydu. Libeɾal İslam'ı da temel alaɾak Kazak Medeniyeti'ni Avɾupa ve Rus medeniyetleɾine yakınlaştıɾmayı hedefleyen biɾ ɾefoɾmcuydu.
Abay, Kunanbay ve ikinci kaɾısı Uljan'ın oğlu olaɾak Doğu Kazakistan eyaletinde Şingiz Dağında doğdu. Doğum adı İbɾahim'di. Ancak daha sonɾa nedeniyle Abay (Kazak Tüɾkçesi'nde dikkatli) takma adı veɾildi. Gençliğinde biɾ Rus okuluna gitti. Ayɾıca biɾ Medɾese'de de eğitim göɾdü. Semeyde okuɾken Mihail Leɾmontov ve Aleksandɾ Puşkin'in eseɾleɾini okudu. On beş yaşından sonɾa babasına yaɾdımcı oldu. 20 yaşında halk kültüɾünü tamamen almıştıɾ. İslamiyetin bozkıɾda kökleşmeye başlaması neticesinde yaygınlaşan Aɾap ve Faɾs kültüɾ eseɾleɾine yönelmiştiɾ.
Abay'ın Kazak kültürü ve halkbilimine yaρtığı ana katkılar, büyük bir milliyetçilik duygusu besleyen ve Kazak halk kültürünün gelişmesini sağlayan şiirleriyle olmuştur. O'ndan önce çoğu Kazak şairleri, Kazak bozkırlarında yaşayan insanların göçebe alışkanlıklarını yansıtan sözlü eserler vermişlerdir. Abay'ın hayatı boyunca bir dizi önemli sosyo-ρolitik ve sosyo-ekonomik değişimler meydana gelmiştir. sozkimin.com Gelişen Kazakistan'ın Rus, Batı ve Asya gibi birkaç kültürün yaşam felsefelerinin etkisine maruz kalmasıyla birlikte eğitim imkânları direkt olarak bu olaydan etkilendi. Abay Kunanbay kendisi bu yeni açılan coğrafyanın felsefi tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi oldu. Bu çalışma,çaba ve duygularla, Abay'ın yaratıcı şairliği, eğitimli Kazakların felsefi düşüncelerini etkiledi.
Aşağıdaki Abay Kunanbayoğlu sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Abay Kunanbayoğlu sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.
Mal tükenir, sanat tükenmez. (Mal cutaydı, öner cutamaydı.)
Bütün insanoğlunu rezil eden üç şey vardır. Onlardan kaçmak gerekir: Evvela cahillik, ikincisi üşengeçlik, üçüncüsü zalimlik. (Külli adam balasın kor kılatın üş narse bar. Sonan kaşpak kerek: Aveli nadandık, ekinşi erinşektik, üşinşi zulımdık.)
Kötü arkadaş gölgedir. Başına talih kuşu konarsa ondan kaçıp kurtulamazsın, başına bir felaket gelirse, arayıp bulamazsın. (Caman dos kölenke, basındı kün şalsa kaşıp kutıla almaysın, basındı bult şalsa izdep taba almaysın.)
İnsanoğlu insan oğlundan akıl, ilim, ar, huy denen şeylerle üstün olur. (Adam balası adam balasınan akıl, gılım, ar, minez degen narselermen ozadı.)
İnsanın insanlığı akıl, ilim, iyi baba, iyi anne, iyi arkadaş ve iyi öğretmenden meydana gelir. (Adamnın adamşılıgı akıl, gılım, caksı ata, caksı ana, caksı kurbı, caksı ustazdan boladı.)
Allanın özi de ras, sözi de ras,
Ras söz eş vakıtta calgan bolmas.
Köp kitap keldi Alladan, onın törti,
Allanı tanıtuvga sözi ayrılmas.
Allah'ın kendisi de gerçek, sözü de gerçek,
Gerçek söz hiçbir zaman yalan olmaz.
Çok kitap geldi Allah'dan, onun dördü,
Allah'ı tanıtırken sözü ayrılmaz.
Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan sen ol!