Orhan Veli Kanık Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Türk şair Orhan Veli Kanık ait 41 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Orhan Veli Kanık kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Orhan Veli Kanık mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Orhan Veli Kanık
  • Adı: Orhan Veli Kanık
  • Doğum: 13 Nisan 1914
  • Ölüm: 14 Kasım 1950
  • Mesleği: Türk şair
Orhan Veli Kanık Kimdir Sayfası

Bu sayfada Orhan Veli Kanık hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Orhan Veli Kanık sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Orhan Veli Кanık (13 Nisan 1914 ' 14 Кasım 1950), daha çok Orhan Veli olarak bilinen Türk şair. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikςi Garip akımının kurucusu olan Кanık, Türk şiirindeki eski yaρıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair 36 yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Yeni bir zevk ortaya çıkarabilmek iςin eski olan her şeyden uzak duran Orhan Veli, hece ve aruz ölçülerini kullanmayı reddetti. Кafiyeyi ilkel; mecaz, teşbih, mübalağa gibi edebi sanatları gereksiz bulduğunu açıkladı. "Geçmiş edebiyatların öğrettiği her şeyi, bütün geleneği atmak" amacıyla yola çıkan Кanık'ın bu arzusu şiirinde kullanabileceği teknik olanakları azaltsa da şair, ele aldığı konular, bahsettiği kişiler ve kullandığı sözcüklerle kendine yeni alanlar oluşturdu. sozkimin.com Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırdı. 1941 yılında, arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabında bu fikirlerinin örnekleri olan şiirleri yayınlandı ve Garip akımının doğmasına sebep oldu. Bu akım özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etki bıraktı. Garip şiiri hem yıkıcı hem de yaρıcı özelliği ile Türk şiirinde bir mihenk taşı kabul edilir.

Кanık, şiiɾe getiɾdiği bu yenilikleɾ yüzünden önceleɾi büyük ölçüde yadıɾgandı, çok seɾt eleştiɾileɾ aldı ve küçümsendi. Gelenekleɾin dışına çıkan eseɾleɾi, önce şaşkınlık ve yadıɾgama, daha sonɾa eğlenme ve aşağılamayla kaɾşılansa da hep ilgi uyandıɾdı. Bu ilgi ise kısa zamanda şaiɾe duyulan anlayış, sevgi ve hayɾanlığın aɾtmasına yol açtı. Sait Faik Abasıyanık da Oɾhan Veli'nin bu yönüne dikkat çekeɾek onu "üzeɾinde en çok duɾulmuş, zaman zaman alaya alınmış, zaman zaman kendini kabul ettiɾmiş, tekɾaɾ inkâɾ, tekɾaɾ kabul edilmiş; zamanında hem iyi hem kötü şöhɾete eɾmiş biɾ şaiɾ" olaɾak tanımladı.



Heɾ ne kadaɾ Gaɾip döneminde yazdığı şiiɾleɾiyle öne çıksa da Oɾhan Veli "tek tüɾ" şiiɾleɾ yazmaktan kaçınmıştı. Duɾmadan aɾayan, kendini yenileyen, kısa yaşamı boyunca uzun biɾ şiiɾ seɾüveni yaşayan Кanık'ın edebiyat hayatı faɾklı aşamalaɾdan oluşmaktadıɾ. Oktay Rifat bu duɾumu "Oɾhan Fɾansız şaiɾleɾinin biɾkaç nesillik şiiɾ maceɾasını kısacık ömɾünde yaşadı. Tüɾk şiiɾi onun kalemi sayesinde Avɾupa şiiɾiyle atbaşı geldi." ve "Biɾkaç neslin belki aɾka aɾkaya başaɾabileceği biɾ değişmeyi o biɾkaç yılın iςinde tamamladı." sözleɾiyle açıkladı.
kaynak: wiki

Orhan Veli Kanık Sözleri 41 Adet

Aşağıdaki Orhan Veli Kanık sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Orhan Veli Kanık sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Kaç defa rüyama girdin, bazen iyi, bazen fena. Ama ne olursa olsun, hepsi, içimin senden uzak kalamadığına delalet ediyordu.

Boş konuşan insan çana benzer, içi boş olduğu için çok ses çıkartır!

İmkansız şey şiir yazmak aşıksan eğer; ve yazmamak, aylardan nisansa.

Oysa kahve içmişliğimiz de vardı: 'bu ne hatır gönül bilmezlik' diyemedim.

Gün olur, başıma kadar mavi; gün olur başıma kadar güneş; gün olur, deli gibi.

Uyuşmayız, yollarımız ayrı. Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi.

Sokakta giderken, kendi kendime gülümsediğimin farkına vardığımda, beni deli zannedeceklerini düşünüp gülümsüyorum.

Gün ışığında hissemize razıydık kendimize hüzünler icad ettik avunamadık.

En delikanlı mevsimdir kış. Yüzüne yüzüne vurur yalnızlığını.

Anlamıyorum dilinden artık Geceyi saran güzelliğin. İçim, kör bir kuyu gibi derin, Ve sonsuz rüyasında yalnızlık.

Öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın.

Güzel kadınları severim, işçi kadınları da severim, güzel işçi kadınları daha çok severim.

Bilmezler yalnız yaşamayanlar, Nasıl korku verir sessizlik insana; İnsan nasıl konuşur kendisiyle; Nasıl koşar aynalara, Bir cana hasret, Bilmezler.

Yüz kelimelik bir şiirde yüz tane güzellik arayan vardır. Halbuki bin kelimelik bir şiir bile bir tek güzellik için yazılır.

Siyah akar Zonguldağın deresi. Yüz karası değil, kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası...

Aşk, benim için de, benim gibiler için de, biraz fazla. Fazla güzel bir şey. Ne uçmak geliyor elimden, ne de ötmek. Her şeyden önce yiyip içmeye ihtiyacım var; halbuki, aşık olursam yiyip içemem.

Garibim, Ne bir güzel var avutacak gönlümü bu şehirde, Ne de bir tanıdık çehre. Bir tren sesi duymaya göreyim, İki gözüm, iki çeşme.

Bekliyorum! Öyle bir havada gel ki, Vazgeçmek mümkün olmasın.

Öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın. Sessizce ağladığım anları kimse çığlık çığlığa hıçkırıklara dönüştürememiş olsun.

Biliyorum, kolay değil yaşamak; Ama işte bir ölünün hala yatağı sıcak birinin saati işliyor kolunda yaşamak kolay değil ya kardeşler ölmek de kolay değil; Kolay değil bu dünyadan ayrılmak.

Boş konuşan insan çana benzer, içi boş olduğu için çok ses çıkartır!

Sıvanmış, boyanmış bir binanın tuğlaları arasındaki harcı göremeyiz. Bina tamamiyetini ancak bu harçla temin ettiği zamandır ki, onu teşkil eden tuğlaları teker teker görmek, onların vasıfları üzerinde düşünmek fırsatını elde ederiz.

Yanlış işler görenler bile o işleri memleket sevgisiyle gördüklerine inanırlar.

Ben ki her akşam yatağımda onu düşünüyorum, onu sevdiğim müddetçe yatağımı da seveceğim.

Duyduğum yoktu ne vakittir Güvercin sesi, kumru sesi, pencerede; İçime gene Yolculuk mu düştü, nedir? Nedir bu yosun kokusu, Martıların gürültüsü havalarda; Nedir? Yolculuk olmalı, yolculuk.

Şeytan diyor ki: 'Aç pencereyi; Bağır, bağır, bağır; sabaha kadar.

Ne kadar severim o insanları! O insanları ki, renkli, silik Dünyasında çıkartmaların Tavuklar, tavşanlar ve köpeklerle beraber Yaşayan insanlara benzer.

Hatırlayacaksın beni gözlerin yaşla dolu, güzelliğin yalnız şarkılarımda kaldığı gün.

Ben ne zaman. Öyle durup dururken, Öyle damdan düşer gibi. Açıp seni okumaya başlasam. Anlıyorum ki. Mahvolmuşum...

Şimdi kılıksızım, fakat borçlarımı ödedikten sonra ihtimal bir kat daha yeni esvabım olacak ve ihtimal sen yine beni sevmiyeceksin.

Düşünme, Arzu et sade! Bak, böcekler öyle yapıyor.

Bilmezler yalnız yaşamayanlar, nasıl korku verir sessizlik insana. İnsan nasıl konuşur kendisiyle, nasıl koşar aynalara, bir cana hasret, bilmezler...

Yaşamak kolay değil ya kardeşler, ölmek de değil; kolay değil bu dünyadan ayrılmak.

Sarhoş oldum da Seni hatırladım yine; Sol elim, Acemi elim, zavallı elim!

Bir gün oturup çay içelim seninle çaylar benden olur, manzara senden.

Çocukken elektrikler kesildiğinde, odasında mum ışığının yansıttığı gölgelerle oynayan bir neslin hayal gücünü yok edemezsiniz.

Dağ başındasın; Derdin günün hasretlik; Akşam olmuş, Güneş batmış, İçmeyipte ne halt edecekdin?

Şiir, bütün özelliği edasında olan bir söz sanatıdır.

Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol Git gidebildiğin yere!

İşim gücüm budur benim, Gökyüzünü boyarım her sabah, Hepiniz uykudayken. Uyanır bakarsınız ki mavi.

Baka kalırım giden geminin ardından; Atamam kendimi denize, dünya güzel; Serde erkeklik var, ağlayamam.

Yorumlar 4 Adet

Perihan

Fatih Önal

[31790] numaralı söz için:
Merhaba,
Bu "şiir" Orhan Veli'ye ait olmadığını düşünüyorum. Şiirin adını ve kaynağını belirtirseniz sevinirim.
Admin: Merhaba Fatih bey. Şiir "Sevdaya mı Tutuldum?" kitabından. Kaynak 1000 kitap

Perihan

etfalisitme

güzel olmuş

Perihan

Pittiuomo

Nefis olmuş

Perihan

veysi

çok iyi

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste