Georges Politzer Sözleri ve Hayatı

söz kimin

Bu sayfada Yazar, felsefeci Georges Politzer ait 24 adet sözleri / alıntıları ve hayatı yer almaktadır. Georges Politzer kimdir? Ölüm / doğum tarihi kaçtır? Georges Politzer mesleği, nereli, hayatının özeti, kısaca özgeçmişi, kaç yaşında gibi bilgilere ulaşacaksınız.

Georges Politzer
  • Adı: Georges Politzer
  • Doğum: 3 Mayıs 1903
  • Ölüm: 23 Mayıs 1942
  • Mesleği: Yazar, felsefeci
Georges Politzer Kimdir Sayfası

Bu sayfada Georges Politzer hayatının özeti yani kısaca hayatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Georges Politzer sayfasında hata veya düzeltme bildirimi için lütfen çekinmeden bizimle irtibata geçiniz. Bildirin.

Georges Politzer, Polonya doğumlu filozof, Marksist düşünür ve Fransız direnişçi.

Eğitimci olarak da çalışan Georges Politzer, genç yaşta Nazi rejimi tarafından Auschwitz toplama kampında öldürüldü. Yaşamı boyunca felsefeye ve marksizme olan katkıları, özellikle eğitim alanında yaptığı çalışmalar ve Fransız direnişindeki rolüyle hatırlanır.

Georges Politzer, 3 Mayıs 1903 tarihinde Polonya'nın Lomnice köyünde dünyaya geldi. Yahudi bir ailede büyüdü. Ailesiyle birlikte, I. Dünya Savaşı sırasında Fransa'ya göç etti ve Paris'e yerleşti. Paris'te eğitimine devam etti ve felsefe alanında eğitim aldı. Zamanla, Marksist düşünceye ve sosyalist harekete olan ilgisi arttı.

1920'lerin sonunda, Georges Politzer, Paris Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almaya başladı ve Maurice Merleau Ponty, Claude Levi Strauss ve Simone de Beauvoir gibi önemli düşünürlerle tanıştı. Felsefe alanında önemli eserler yazdı ve dersler verdi. Eğitimci kimliğiyle, öğretmenler arasında felsefenin yaygınlaştırılmasına katkıda bulundu ve felsefe eğitimine olanaklar sağlamak için çaba gösterdi.



Mükemmel ve inatçı kararlılığı sayesinde ve militanlığına karşın Georges Politzer, Sardinya'lı felsefeci Antonio Gramsci gibi, Fransa içinde ve dışında birçok aydına ilham kaynağı oldu.

Georges Politzer, felsefesi üzerinden Marksist düşünceyi (Karl Marx) yaymaya yönelik önemli çalışmalar yaptı. Kendisini komünist olarak tanımlayan Georges Politzer, Marksizm'in temel ilkelerini öğretti ve Marksist felsefeyi geniş kitlelere ulaştırmaya çabaladı. Aynı zamanda Fransız Komünist Partisi üyesi oldu ve siyasi faaliyetlerde bulundu.

II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte, Fransız direniş hareketine katıldı. Nazi işgaline karşı mücadele eden yeraltı direniş grubuna üye olarak, Fransız direnişine önemli katkılarda bulundu. 1942 yılında Naziler tarafından yakalanıp tutuklandı ve Auschwitz toplama kampına gönderildi. sozkimin.com Orada 23 Mayıs 1942 tarihinde, 39 yaşındayken hayatını kaybetti. Auschwitz'de Nazilere karşı gösterdiği direniş ruhu ve düşünce özgürlüğü mücadelesiyle anıldı.

Georges Politzer, hayatı boyunca felsefeye olan tutkusunu ve Marksist düşüncedeki katkılarını, eğitim ve politika alanında yaptığı çabalarla birleştirmiştir. Nazi zulmüne karşı verdiği mücadele ve Auschwitz'deki trajik ölümü, onun anısının yaşamasına ve düşüncelerinin hatırlanmasına yol açmıştır. Bugün hala Marksist düşüncenin önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Georges Politzer'in eserleri - kitapları
Psikolojinin Temellerinin Eleştirisi, 1928
Bergsonculuk, Felsefi bir Mistifikasyon, Éditions Sociales
Kan ve Altın ya da Kana Yenilmiş Altın, Kasım 1940
20. Yüzyılda Devrim ve Karşı Devrim, Éditions Sociales, Mart 1941
Felsefe'nin Temel İlkeleri, l'Université Ouvrière'de 1935-1936 yıllarında verilen bir dersin notları.
Yazılar 1 Felsefe ve Mitler, Éditions Sociales, 1973
Yazılar 2 Psikolojinin Temelleri, Éditions Sociales

Georges Politzer Sözleri 24 Adet

Aşağıdaki Georges Politzer sözleri hakkında hata olduğunu düşünüyorsanız veya sayfamızda bulunmayan Georges Politzer sözlerini sayfaya ilave etmemizi istiyorsanız irtibata geçiniz. Bildirin.

Bize göre örneğin, otobüs nesnel bir gerçektir. Bilinemezci, bize diyor ki, bu kesin değil bu otobüsün bir düşünce mi yoksa bir gerçek mi olduğunu bilemeyiz. Yani düşüncemizin şeylerin yansıması olduğu gerçeğini savunmamızı yasaklıyor.

Bilim, fikirlerin boşluk içinde var olduklarını kavramamıza izin vermiyor?

Gerçek hiçbir zaman bilinemez.

Madde bizim dışımızda mevcut değildir, o halde bizim için bir yanılsamadan başka bir şey değildir.

Karşıtlar çatışma halindedirler ve değişmeler bu çatışmalardan doğar; böylece değişme, çatışmanın çözümüdür.

Doğrusunu söylemek gerekirse, bu birinci perde, bir önceki piyesin son perdesinde başlamıştır bile.

Madde bizim dışımızda mevcut değildir, o halde bizim için bir yanılsamadan başka bir şey değildir.

Ruhu yaratan maddedir ve bilimsel olarak, asla maddesiz ruh görülmedi.

Hiçbir şey sabit değildir; her şey akar.

Tarihin tanıdığı en büyük düşünürlerin birkaçını yetiştirmiş olan eski Yunanlılar, felsefeden, bilgi sevgisini anlıyorlardı.

Entelektüel bağımsızlık, eleştirel zeka, tepkiye boyun eğmek değil, tersine boyun eğmemek demektir.

Bilinç, safra gibi ya da bir hormon gibi bir şey değildir. Bir eylemdir, bir işlevdir.

İnsan ne iyi ne de kötüdür. Durum ve şartlar ne yapıyorsa odur.

Tarih, insanların eseridir.

İdealistler, dünya nesnel değil öznel bir gerçektir, derler. Materyalistler ise, dünya nesnel bir gerçektir derler.

Genç olan yaşlanır; bugün yaşayan yarın ölür.

Doğa ne kadar iyi yapılmış, sanılır ki acı duyuyorlar!

Ölümün bağrında yaşam vardır.

Mülkiyet, hırsızlıktır.

Bize göre örneğin, otobüs nesnel bir gerçektir. Bilinemezci, bize diyor ki, bu kesin değil bu otobüsün bir düşünce mi yoksa bir gerçek mi olduğunu bilemeyiz. Yani düşüncemizin şeylerin yansıması olduğu gerçeğini savunmamızı yasaklıyor.

Hiçbir şey hareketsiz değildir; her şey akar; aynı ırmakta iki kez yıkanılmaz, çünkü ırmak ard arda gelen iki an içinde asla aynı ırmak değildir; bir andan ötekine değişmiştir; başka olmuştur.

Bugün trenle yolculuk ediyoruz; bizim trenle yolculuk etme gibi bir fikrimiz olduğu için değil, bu yolculuk aracı varolduğu için yapıyoruz.

Gül, bahçıvanın sonsuzluğuna niçin inanır? Çünkü gül, bahçede, hiçbir zaman başka bir bahçıvan görmemiştir.

Aklımızda tutmamız gereken esas şudur ki, biz, duygulara, düşüncelere, fikirlere, gördüğümüz ve duyduğumuz için sahibiz.

Yorumlar 0 Adet

Burası çok ıssız, henüz yorum yazılmamış.

İlk yorum yazan sen ol!

Yorum Yaz

söz kimin Alfabetik Liste